header banner hema
Babykwaaltjes

Pseudokroep bij een baby of kind

Is je kind erg benauwd en hoor je een blaffende hoest? Dan kan het zijn dat je kind last heeft van pseudokroep. Probeer altijd rustig te blijven! Lees hier meer over pseudokroep bij een baby en wat je kunt doen bij een hoestaanval.

cheezzbaby banner

Wat is pseudokroep bij een baby of kind

Pseudokroep is een ontsteking aan het strottenhoofd (luchtpijp, stembanden en grote luchtwegen) van je kindje die veroorzaakt wordt door een virus. Door het virus zwellen de slijmvliezen op rondom de stembanden, hierdoor wordt de luchtweg vernauwd en krijgt je kind moeite met ademhalen. Pseudokroep komt voor bij kinderen tussen de 3 maanden tot 5 jaar oud en dan met name bij jongens. Pseudokroep bij een baby of kind is goed te behandelen.

Verschil kroep en pseudokroep

Pseudokroep is niet hetzelfde als kroep, het heeft alleen een paar symptomen die erop lijken. Kroep, heet ook wel difterie. Difterie is een zeer ernstige en besmettelijke ziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie maakt een gifstof aan die weefsels in het lichaam beschadigen, zoals de huid, longen en hart.

Een symptoom is moeite hebben met ademhalen, maar het verloop van de ziekte is anders dan bij pseudokroep. Kroep is veel ernstiger. Gelukkig komt het in Nederland bijna niet meer voor, omdat kinderen er tegen worden ingeënt. In het buitenland kan de ziekte nog wel voorkomen.

lAlles voor je baby banner

Symptomen van pseudokroep

Pseudokroep begint vaak met een verkoudheid bij de baby. In veel gevallen krijgt je kind dan ’s avonds of ’s nachts last van andere symptomen zoals moeite hebben met ademhalen en hoesten. De symptomen van pseudokroep zijn:

 • Blaffende hoest, beetje vergelijkbaar met het geluid van een zeeleeuw.
 • Gierend geluid in de keel tijdens het ademhalen.
 • Moeite hebben met ademhalen.
 • Bij een aanval hoor je een fluitend of kraaiend geluid.
 • Er is meestal geen sprake van koorts of de koorts is heel licht.

Pseudokroep hoe lang duurt het?

Pseudokroep bij een baby kan behoorlijk heftig overkomen. Dat is ook niet zo vreemd want je baby heeft moeite met ademhalen en zit hard te hoesten. Hoe moeilijk ook: raak niet in paniek en probeer ook je kind rustig te houden. In veel gevallen is het eigenlijk niet nodig om naar de huisarts te gaan. Wanneer je kind last krijgt van hoestbuien of een pseudokroepaanval, kan dit eventjes aanhouden en verbetert het vanzelf binnen een paar uur.

In totaal kan je kind 2 tot 3 dagen last hebben van pseudokroep waarbij het soms erger is dan op andere momenten. Na een paar dagen is het over. Het kan ook voorkomen dat je kind slechts een paar aanvallen heeft en het daarbij blijft.
Symptomen van pseudokroep bij baby of kind

Wat te doen bij kroep?

Het belangrijkste is rustig blijven en proberen ervoor te zorgen dat je kind ook rustig blijft. In paniek raken is voor jullie allebei niet verstandig. Zorg er daarnaast voor dat je kind rechtop gaat zitten zodat de luchtwegen meer ruimte krijgen.
Wat je nog meer kunt doen:

 • Blijf bij je kind zodat je kind wat rustig kan worden. Ga desnoods even een frisse neus halen (kleed je kind wel goed aan als het koud is).
 • Sommige ouders beweren dat het helpt om met je kind in de badkamer te gaan zitten naast een stomende douche voor ongeveer 10-20 minuten. Dit is wetenschappelijk niet bevestigd, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
 • Laat je baby wat helder warm water of thee drinken. Baby’s onder de 1 jaar oud mogen geen honing!

Als je kind goed rustig wordt en weer redelijk goed kan ademhalen dan is dat een goed teken. Ga naar de huisarts wanneer:

 • Je kind heel erg benauwd is.
 • Als de benauwdheid niet afneemt ondanks dat je de genoemde tips hebt geprobeerd.
 • Je kind wat suf wordt of juist erg onrustig is.

Wanneer je kind een ernstig geval van pseudokroep te pakken heeft, zal de huisarts pufjes voorschrijven, deze verminderen de zwelling. Een andere mogelijkheid is dat je kind medicatie krijgt toegediend middels een vernevelaar (een maskertje). Dit zal helpen om weer beter adem te halen.

Tip: Mocht je nog op zoek zijn. Wij hebben de beste koortsthermometer voor de baby of peuter voor je verzameld!

Wat is pseudokroep bij een baby of kind

Pseudokroep besmettelijk voor volwassenen

Pseudokroep is besmettelijk omdat het veroorzaakt wordt door een virus dat overgedragen kan worden. Er is niet één specifiek virus aan te wijzen dat de ziekte veroorzaakt. Virussen kunnen zich verspreiden via vochtdruppels in de lucht die je uitademt of die in de lucht komen door te niezen of hoesten. Zowel volwassenen als kinderen kunnen erdoor besmet raken.

Kinderen hebben een luchtpijp en strottenhoofd dat bestaat uit zacht slijmvlies. Als dit ontstoken wordt kan het flink opzetten waardoor de luchtpijp wat wordt afgekneld. Aangezien de luchtpijp en het strottenhoofd smaller is, hebben kinderen last van benauwdheid door de zwelling. Bij volwassenen zet het slijmvlies minder op en daarnaast hebben volwassenen een bredere luchtpijp dan kinderen. Hierdoor hebben volwassenen alleen wat last van verkoudheid, maar niet van benauwdheid.

Is pseudokroep gevaarlijk bij zwangerschap?

Pseudokroep is niet gevaarlijk bij de zwangerschap. Je kunt er wel besmet door raken, maar zoals gezegd veroorzaakt pseudokroep bij volwassenen minder ernstige symptomen. Het is ook niet gevaarlijk voor de baby. De moeder is hoogstens wat verkouden en heeft misschien wat lichte verhoging.

Pseudokroep koorts 39 graden

Doorgaans gaat pseudokroep bij een baby of kind niet gepaard met hoge koorts, meestal blijft het op of onder de 38 graden. Heeft je kind echter hogere koorts zoals 39 graden, dan is het verstandig om meteen naar de huisarts te gaan.

prenatal extra korting banner
vadersschapsverlof 2019