zozwanger adverteren
Roos schrijft

9 Handige tips voor mannen tijdens de zwangerschap

Bijna alle tips en weetjes die ik voor jullie heb verzameld of met jullie heb gedeeld zijn ongeveer altijd gericht op de moeders in spé. Deze keer richt ik mezelf op de aanstaande vaders, want in alle drukte van het zwanger zijn, last hebben van ongemakken en dagdromen over de baby, zou je bijna vergeten dat je ook nog een partner hebt. En hoewel hij (of zij) niet zwanger is, krijgt hij echt wel degelijk iets mee van jouw zwangerschap. Laten we het zo maar zeggen: zwangere vrouwen zijn niet altijd heel handig. Hoe je er als partner voor kunt zorgen dat je zo weinig mogelijk ‘last’ hebt van de zwangerschapsperikelen? Volg onderstaande handige weetjes en tips voor mannen tijdens de zwangerschap en het komt helemaal goed!9 Tips voor mannen tijdens de zwangerschap!

 1. Zeg nooit dat ze dik aan het worden is

  De volgende vraag ga je een miljoen keer horen: ‘ben ik dik geworden?’ Je standaard antwoord moet gewoon ‘nee’ zijn. Of zoals mijn eigen man heel slim zei toen ik mezelf niet meer in mijn normale kleding geperst kreeg: ‘Schat je bent niet dik geworden, je bent zwanger, dan hoort dit erbij.’ Mij stelde het altijd wel gerust.

  Mocht je de vraag krijgen, antwoord dan altijd snel en overtuigend. Ga niet nadenken en zeg ook nooit ‘ik weet het niet’. Dat wil je zwangere en onzekere vrouw niet horen. Ze wil ‘nee’ horen. Mocht ze wel behoorlijk wat zijn aangekomen, puur en alleen omdat ze alleen maar zit te vreten, probeer dan heel subtiel gezondere producten aan te smeren.

 2. Zeg nooit dat ze onredelijk of chagrijnig is

  Het meest irritante wat mensen kunnen doen, is benadrukken dat je onredelijk of chagrijnig bent, op het moment dat je ook daadwerkelijk chagrijnig bent. In ieder geval: het is heel irritant als je dit doet bij zwangere vrouwen. Want zij worden overspoeld door hormonen en eerlijk waar: ze kunnen er gewoon niets aan doen.

  Dus in plaats van ons extra schuldig laten voelen door die opmerking, zou ik zeggen: let it go! Laat je vrouw lekker razen en chagrijnig zijn, benoem het niet en probeer het je ook niet te laten beïnvloeden.

 3. Roos 20 weken zwanger

 4. Haal hetgeen waar ze zin in heeft (met mate)

  Soms kan ik ongelooflijk zin in iets hebben, zoals een muffin, het nieuwe M&M ijsje of zo’n grote haverkoek. Meestal moet ik het doen met dagdromen over die lekkernijen, maar heel soms, heel soms, neemt mijn man het voor me mee. En wat ben ik dan dankbaar zeg! Op dat moment vind ik dat het meest romantische en liefste wat hij ooit voor me heeft gedaan.

  Wil je dus je zwanger vrouw heeeeeeeeel blij maken, koop dan dat eten waar ze zo’n zin in heeft. Maar natuurlijk moet je het niet altijd doen, want dan gaat het romantische tintje ervan af. Je zal dan wel even een chagrijnige vrouw hebben (nogmaals: benoem dit dan niet), maar ze zal na een paar uur toch weer zin hebben in iets anders, of zich hebben bedacht.

 5. Beter kun je het als man niet krijgen met deze handige tips voor mannen tijdens de zwangerschap, van een vrouw 😉

 6. Word een persoonlijke butler

  Als het derde trimester aanbreekt (ze is dan 6 maanden zwanger) dan begint de buik dusdanig in de weg te zitten en zwaar te wegen, dat je vrouw steeds meer hulp nodig heeft. Ben in die periode te allen tijde beschikbaar om haar van de bank af te trekken, haar schoenen aan te doen of iets voor haar op te rapen van de vloer (ja, ook dat is ineens een hele workout geworden). Daarnaast zal je ook haar persoonlijke butler moeten worden en haar voorzien van vocht en eten als ze op de bank ligt.

 7. handige weetjes tips voor mannen tijdens de zwangerschap

 8. Accepteer dat je in bed vervangen wordt door een kussen

  Slapen wordt steeds moeilijker gaandeweg de zwangerschap en dat komt voornamelijk omdat het als zwangere vrouw heel lastig is een goede positie in bed te vinden. Gelukkig zijn daar hele grote kussens voor uitgevonden die eruit zien als een grote worst. Kijk niet vreemd op als je wordt vervangen door dit enorme gevaarte en je door je vrouw wordt geboden vooral aan je eigen helft van het bed te blijven.

 9. Pak de momenten dat ze ‘zin’ heeft meteen aan

  Doorgaans voelen de meeste zwanger vrouwen zich niet bepaald sexy, zeker niet als de buik gaat toenemen in formaat. Accepteer als eerste dat vanaf de 5de maand je hand je beste vriend is. Heeft ze toevallig een keer zin? Wacht dan niet te lang en pak meteen je kans (door haar subtiel te verleiden), je weet maar nooit wanneer je nog zo’n mogelijkheid krijgt.

 10. Bereid je erop voor dat je soms de volle laag krijgt

  Helaas is de zwangerschap niet altijd een roze wolk en soms kan het gewoon een beetje teveel worden. Ben er daarom op voorbereid dat je soms de volle laag kunt krijgen. Want ‘jij hebt het maar makkelijk, jij hebt geen dikke buik en jij hoeft niet elke dag 10 keer te kotsen’. Misschien dat ze je zelfs nog de schuld geeft van deze ‘ellende’ omdat jíj haar zwanger hebt gemaakt! Nogmaals: ga er niet op in, benoem niet dat ze onredelijk is, maar laat het over je heenkomen.

 11. dingen waar je om huilt tijdens de zwangerschap

 12. Ben betrokken

  Natuurlijk zit je als stoere kerel totaal niet te wachten op een zwangerschapsklasje. Toch is het beter om je, in plaats van te verzetten tegen een eventuele pufcursus, gewoon een keer mee te gaan. Probeer ook zoveel mogelijk bezoekjes aan de verloskundige mee te pakken, ga mee naar een voorlichtingsavond of laat je gezicht zien bij een informatieavond over bijvoorbeeld borstvoeding.

  Het is immers jullie kind en je vrouw zou dit niet in haar eentje moeten doen. Wil je de allerbeste partner zijn? Probeer je dan ook eens in te lezen over de zwangerschap, bevalling en het leven met kind. Bijvoorbeeld door wat artikelen te lezen op Zozwanger.nl 😉

 13. Krijg zin in het vaderschap

  Last but nog least: probeer zin te krijgen in het vaderschap. Ik hoor genoeg vaders in spé zeggen ‘Dat ze er nog niet zoveel gevoel bij hebben’. Geloof me: het is echt niet leuk om dat te horen als zwangere wederhelft. Het komt over alsof je er nog helemaal niet mee bezig bent en andere dingen belangrijker vindt. Dat hebben wij zwangere vrouwen meteen door, waardoor we het gevoel krijgen dat we de enige in huis zijn die echt niet kunnen wachten totdat het kleintje er is. Dat klopt toch niet?!

  Ook al kun er nog niet zoveel bij voorstellen: probeer het in ieder geval! Probeer je voor te stellen hoe het is om straks met je zoon of dochter leuke dingen te doen. Wat wil je jouw kinderen leren, welke dromen heb je voor je kinderen, wat voor vader wil je worden etc. Denk hier eens over na en verheug je op al het leuke wat gaat komen.

  Denk niet aan het huilen, luiers verschonen en kots opruimen. Maar denk aan de periode die daarna komt, wanneer je kind kan lopen en praten en met grote ogen tegen zijn of haar papa op kijkt. Want jij bent straks de grote held, het grote voorbeeld en de belangrijkste en sterkste man in hun leven. Super gaaf toch?!

Dankzij deze handige tips voor mannen tijdens de zwangerschap gaat het helemaal goed komen!

Reageer

vadersschapsverlof 2019