header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Inwendige echo! Hoe werkt dat en wanneer wordt dit gedaan?

Een inwendige echo is misschien niet echt iets waar je heel erg naar uit zal kijken. Zeker niet als het de eerste keer is. Ik heb er een paar keer een gehad en mijn ervaring is dat het heel erg meevalt. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk, een inwendige echo? En wanneer krijg je er een? Ik vertel je er alles over.

hema rompers

Wat is een inwendige echo?

Een inwendige echo is een inwendig onderzoek via de vagina waarbij men met behulp van geluidsgolven een 2D of 3D beeld maakt. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat we ze niet kunnen horen. Omdat de geluidsgolven worden weerkaatst en weer worden opgevangen, zal er een beeld zichtbaar zijn.

Bij een inwendig echo onderzoek is het beeld scherper en zijn er meer details zichtbaar. Vaak is er een medische reden (bijvoorbeeld vanwege de baarmoeder of eierstokken) en noemt men het een gynaecologische echo.

Je zult voornamelijk het beeld kennen van een uitwendige echo, waarbij je een klodder koude gel op je buik krijgt en daarna met de echokop over je buik bewogen wordt.
Hoe maken ze een inwendige echo?

Om een duidelijk beeld te krijgen, is het het beste om met een lege blaas te beginnen aan een echo. Bij een inwendige echo ziet de echokop er heel anders uit. Namelijk lang en dun (een beetje zoals een kleine tl-buis, leuke vergelijking, ik weet het).

Je neemt plaats op de behandelstoel en om de echokop gaat een steriel condoom. Hier doet men glijmiddel op en de kop zal voorzichtig de vagina binnen worden gebracht. Je kunt direct op de monitor meekijken en eventuele uitslagen worden vaak meteen in beeld gebracht en met je besproken.

kleertjes sale 70

Vanaf hoeveel weken zwanger kan een inwendige echo worden gedaan?

Bij een normale zwangerschap doet men eigenlijk ‘gewoon’ uitwendige echo’s vanaf een week of 10. Met een inwendige echo kan je vanaf 5 weken zwangerschap al het vruchtje zien, maar pas vanaf 6 weken een kloppend hartje.

Wanneer kiezen voor inwendig in plaats van uitwendig?

In speciale gevallen, bijvoorbeeld zwangerschappen met een hoog risico of na een vruchtbaarheidsbehandeling kan men kiezen voor een inwendige echo. Zo kan met al in een vroeg stadium het vruchtje bekijken.
Dit kan de volgende redenen hebben:

 1. Om je zwangerschap vast te stellen in een vroeg stadium, dus wanneer het met een uitwendige echo nog niet te zien is
 2. Als je last hebt van extreme buikpijn of bloedverlies.
 3. Om te kijken hoe lang je zwanger bent.
 4. Als men denkt aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
 5. Om te kijken of het hartje van de baby klopt.
 6. Als je zwanger bent van een meerling.
 7. Als je in aanmerking komt voor een overtijdbehandeling of abortus bij een ongewenste zwangerschap.

Maar ook om medische redenen kan je een inwendige echo krijgen.

 1. Bij pijn in je onderbuik.
 2. Als je last hebt van heftige menstruatie of ongewoon bloedverlies.
 3. Om onderzoek te doen naar een vleesboom, cyste of poliep op de eierstok.
 4. Voor een vruchtbaarheidsonderzoek.
 5. Om de ligging van het spiraaltje controleren.
prenatal banner weekaanbiedingen

Is een inwendige echo pijnlijk?

In principe zou een inwendige echo niet pijnlijk moeten zijn. Maar het verschilt per persoon. Als je zo veel mogelijk ontspannen bent, gaat het natuurlijk gemakkelijker, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door het glijmiddel op de echokop doet men er alles aan om het zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.
Ben je bang of nerveus? Geef dit dan duidelijk aan, dan kan de gynaecoloog er rekening mee houden.

Wat zijn de kosten?

Een inwendige echo die je in het ziekenhuis doet om medische redenen kost jou niets, maar gaat wel van je eigen risico af.

Heb jij wel eens een zo’n inwendig echo onderzoek gehad en wat is je ervaring ermee? Deel je die met ons?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019