header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

De nub-theorie: met 12 weken het geslacht bepalen

Waar ik als eerste benieuwd naar was, na mijn positieve zwangerschapstest: Wat is het geslacht? Ik wilde absoluut niet wachten tot de 20 weken echo om hier achter te komen, daarom lieten we rond de 16 weken een pretecho maken. Nu schijnt het dus dat je al rond de 12 weken het geslacht kunt voorspellen middels de nub-theorie. Benieuwd? Ik vertel je er alles over.

banner stamcelbank 1

Wat is nub?

De nub-theorie is gebaseerd op de positie van de ‘nub’. Nub betekent in het Engels ‘bobbel’. Het gaat dus om de positie van de bobbel, of beter gezegd van díe bobbel. De bobbel die tussen de beentjes van je kindje groeit. Tot de 10de week van de zwangerschap ontwikkelen baby’s zich hetzelfde, er is dan dus nog geen onderscheid tussen jongens en meisjes. Bij beide groeit er een bobbeltje of uitsteeksel op plek waar later het geslacht zit. Dit uitsteeksel wordt dus de ‘nub’ genoemd.

Vanaf en vooral na de 12de week van de zwangerschap gaan de geslachtsorganen zich steeds meer ontwikkelen. Dit komt door de geslachtshormonen die je kindje zelf aanmaakt. Bij jongens begint er langzaam een penis te groeien, bij meisjes een clitoris en schaamlippen.
En deze beginnende groei van de geslachtsorganen, waarbij steeds duidelijker wordt wat het geslacht gaat worden, kan je middels de nub-theorie in beeld brengen.
Hoe werkt de nub-theorie?

De nub-theorie werkt als volgt: wanneer de geslachtsorganen beginnen te groeien, dus vanaf de 12de week van de zwangerschap, kan je vragen aan de echoscopist of ze een foto wil maken van de nub (bobbel dus). Als het goed is, is er rond die tijd een verschil zichtbaar.

davitamon mamavitaal banner

De nub ziet er qua vorm hetzelfde uit, het verschil zit ‘m in de wijze waarop de nub omhoog wijst. Bij een jongen wijst de nub omhoog in een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van de ruggengraat. Bij een meisje wijst de nub minder omhoog maar loopt het evenredig aan de ruggengraat en bijna parallel aan de wervelkolom.

Hoe later de echo wordt gemaakt, hoe duidelijker het verschil zal zijn. Het beste is echt te wachten totdat je 12 of 13 weken zwanger bent.

nub-theorie echo maken geslacht baby

De juiste houding

Wat essentieel is om de nub-theorie op de echo los te laten, is dat je een goede foto hebt. En dan vooral dat de houding van je kindje precies goed is. Daar zit vaak het probleem, want kinderen werken nu eenmaal niet altijd mee. De kans is vrij groot dat je kind niet goed ligt en je geen zicht hebt op de nub.

Wachten totdat je kind in de juiste houding gaat liggen zit er vaak niet in, want de verloskundige of echoscopist heeft helaas maar een beperkte hoeveelheid tijd voor de echo. Geef bij binnenkomst (of eerder) aan dat je graag de nub-theorie wilt toepassen zodat hij of zij het in ieder geval kan proberen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat is de beste houding voor de nub-theorie?

De beste houding is dat je baby plat op het ruggetje ligt met de benen opgetrokken. Door deze houding is er goed zicht op de nub. Het allerbeste is als de foto vanaf de rechter zijkant wordt gemaakt.

Lees ook

Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?

De betrouwbaarheid van de nub-theorie is een beetje afhankelijk van het moment in je zwangerschap waarop de foto wordt gemaakt. Probeer je het voor de 12de week van de zwangerschap, dan is de kans vrij klein dat je een goede voorspelling kunt maken. Na de 12de week van de zwangerschap is de kans groter. Maar dan is het nog belangrijk dat je baby goed ligt en er dus een duidelijke foto gemaakt kan worden.

Ligt je baby goed en maak je een foto na de 12de week van de zwangerschap, dan is de kans dat de voorspelling klopt ongeveer 75%. Men zegt dat wanneer je de foto later in de zwangerschap maakt, zo rond de 13de week, de kans dat de voorspelling klopt 95% is.

Ik denk dat je er niet zo heel veel van moet verwachten. Ik heb een aantal echofoto’s gezien en ik zie maar slecht het verschil tussen een jongen of een meisje. Natuurlijk kan je het altijd proberen, maar houd wel een slag om de arm en ga niet alles in het blauw kopen als je volgens de nub-theorie een jongen zou krijgen.

Je kunt dan misschien beter nog even wachten tot de 20 weken echo, of je laat een pretecho maken (op eigen kosten) rond de 16 weken. Tegen die tijd is het geslacht veel beter zichtbaar. Toch geeft dat ook geen garantie dat de voorspelling klopt.
Je weet na de bevalling pas 100% zeker wat het geslacht is.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!