header banner hema
Specialisten

Hoe kan je een vriendin steunen bij het verliezen van een baby tijdens de zwangerschap?

Helaas verliezen veel vrouwen een (prille) zwangerschap. 1 op de 4 vrouwen maakt dit in haar leven mee, dus grote kans dat je dit of zelf meemaakt of dat het één van je vriendinnen overkomt. Het gaat dan niet alleen om een voldragen kindje, maar ook om kindjes die in het begin of tijdens de zwangerschap zijn overleden. Het maakt soms niet zoveel uit hoeveel weken zwanger een vrouw is, het gemis van het kindje dat nooit zal opgroeien is heel groot. Als het jouw vriendin overkomt, wil je haar uiteraard graag steunen, maar hoe doe je dat? Hoe kan je er voor haar zijn en wat heeft ze nodig? Ik geef je tips hoe je een vriendin kan steunen bij het verliezen van een baby tijdens de zwangerschap.
Luisteren en praten, maar vooral luisteren

Het verlies van een zwangerschap, in welk stadium dan ook, is intens verdrietig. Het allerbelangrijkste wat je voor je vriendin kunt doen is luisteren. Wees er voor haar als ze haar verhaal kwijt wil. Ook als ze juist niet wil praten, kan het fijn zijn om er te zijn.

Je hoeft het niet op te lossen en je hoeft haar verdriet niet weg te nemen. Alleen aanwezig zijn is vaak voldoende. Loop er niet voor weg. Vul het niet voor haar in. Denk niet dat ze je niet nodig heeft, ze heeft je waarschijnlijk juist heel hard nodig.

Als het misgaat in het begin van de zwangerschap, weten vaak veel mensen nog niet dat er een baby op komst is. Het is dan ook extra moeilijk om erover te praten. Als jij het wel weet, omdat ze jou in vertrouwen heeft genomen, is het voor haar dan ook fijn dat je er voor haar bent.

Het verliezen van een baby verder in de zwangerschap of tijdens de geboorte is intens verdrietig. Toch willen alle moeders graag hun verhaal kwijt. Iedere moeder praat graag over haar kind, ook al is de baby overleden. Vraag er naar en blijf er naar vragen. Noem de naam van haar baby. Vraag ook of je foto’s mag zien en kijk er echt naar. Als moeder is ze trots op haar baby en het doet haar zoveel als jij daar zelf naar vraagt.

Probeer geen verzachtende omstandigheden aan te dragen. Zeg niet ‘wat fijn dat je wel zwanger kunt worden’, ‘gelukkig ben je nog jong’ of ‘eigenlijk was het nog niet echt een kindje’. Het is vaak goed bedoeld, maar je kunt de pijn niet verzachten. En met dit soort ongelukkige opmerkingen na een miskraam, kwets je haar vaak onbedoeld.

Afleiding bieden en praktische steun

Sommige vrouwen vinden het fijn om afleiding te hebben. Om het er juist even niet over te hebben. Vraag aan haar wat ze nodig heeft. Een middagje winkelen of een avondje naar de bioscoop kan een fijne afleiding zijn. Maar een middag op de bank met een zak M&M’s kan ook wonderen doen, zeker als ze nog geen zin heeft om de deur uit te gaan.

Ook fysiek moet je vriendin herstellen van een zwangerschap en bevalling of miskraam. Het is best lastig om dan alleen de deur uit te gaan. Biedt aan om met haar mee te gaan. Je kunt ook aanbieden om iets uit handen te nemen. Kook voor de ouders, doe boodschappen of pas een middagje op als ze al andere kinderen heeft. Ze zal hier uit zichzelf niet snel om vragen, maar het kan heel veel steun bieden.
Na verloop van tijd

Denk niet dat het na verloop van tijd wel beter gaat of over gaat. Juist als alle aandacht een beetje weg ebt, is het heel fijn als er nog iemand aan je denkt. Een appje, een kaartje, een bloemetje. Het hoeft niet groot te zijn, maar een herinnering dat je aan haar en haar overleden kindje denkt.

Verlang niet van je vriendin dat ze zin heeft in babyshowers of een kraambezoek. Dat kan heel confronterend zijn. Overleg het en als ze wel mee gaat, zorg dan dat je samen een teken afspreekt waarop het niet meer gaat. Dan ga je samen met haar naar huis.

Noteer de geboorte- en sterfdatum op je kalender en laat op deze dagen iets weten. De erkenning van je kind is voor ouders het allerbelangrijkste. Dat mensen het niet vergeten zijn. Ook na een aantal jaren.

Wil je meer weten over hoe het is om een baby te verliezen? Er zijn veel boeken die over dit onderwerp gaan, maar er zijn ook hele mooie boeken over rouw en verlies waar je veel informatie uit kunt halen. Op mijn website heb ik ook veel blogs geschreven met tips. Hulp nodig? Laat het me gerust weten en dan kijken we samen wat je voor je vriendin kunt betekenen.

Lees meer blogs van Hiske

Tips voor een mooi afscheid Opnieuw zwanger worden na verlieskleertjes sale 70

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019