“waterwipes
Specialisten

Opnieuw zwanger worden na eerder verlies!

Opnieuw zwanger worden na een overleden kindje of een miskraam, is ontzettend spannend. De onbezorgdheid is verdwenen en de roze wolken zijn vaak ver te zoeken. Er komt een hoop spanning en onzekerheid voor terug. Waarom zou het nu wel goed gaan? Wat als het opnieuw mis gaat? Kan ik dat wel aan? Allemaal vragen die door je hoofd spoken.

Hoe lang wacht je met opnieuw zwanger worden?

Er zijn in principe geen standaard regels. Er is een verschil tussen medisch verantwoord en er zelf weer aan toe zijn. Medisch gezien raden artsen aan om ten minste één cyclus af te wachten na een normale zwangerschap en bevalling. In het geval van een eerdere keizersnede wordt aangeraden ten minste een half jaar te wachten, om je lichaam de kans te geven om te herstellen van de operatie en de littekens om te genezen. Dit staat los van het feit of je er zelf emotioneel weer aan toe moet zijn. Het kan zijn dat je nog heel erg bezig bent met het gemis en je hoofd er helemaal niet naar staat.

Het omgekeerde kan ook, dat je niets liever wilt dan opnieuw zwanger worden. Er is geen goed of fout, het is een hele persoonlijke beslissing die je zelf, samen met je partner, moet maken.




Ik schreef eerder een blog over mijn eigen ervaring met opnieuw zwanger worden

Wat als zwanger worden niet lukt?

Ook al wil je nog zo graag, er is een kans dat een nieuwe zwangerschap lang op zich laat wachten of zelfs helemaal uitblijft. Als het voor jou gevoel te lang duurt, trek dan aan de bel. Vaak mag je na een eerder verlies wat sneller terecht in het ziekenhuis om uit te zoeken of hier een medische reden voor is.

Er speelt vaak veel onzekerheid en angst mee. Zeker als het een tijdje duurt en je elke maand weer teleurgesteld bent op het moment dat je ongesteld wordt. Veel moeders zijn bang dat het nooit meer lukt. Dat is een normale angst, maar niet altijd realistisch of relevant op dàt moment. Er is inderdaad een kans dat zwanger worden niet lukt. Maar daar ben je nog niet. Veel vrouwen worden opnieuw zwanger, ook al duurt dat soms even.

Er is een kleine kans dat het echt niet meer lukt. Dat is ontzettend verdrietig en een nieuw rouwproces waar je inkomt: het opgeven van je kinderwens (ook al heb je al kinderen). Dit staat eigenlijk los van je verdriet om het eerdere verlies. Vaak zoeken ouders hier dan ook hulp bij.

Wat als opnieuw zwanger worden weer misgaat?

Indien er geen genetische afwijkingen zijn gevonden bij jullie of de baby, heb je dezelfde kansen op een gezonde baby als ieder ander. Er is een iets hoger risico op een doodgeboorte of een miskraam als dit je eerder is overkomen, maar dat percentage is zo goed als verwaarloosbaar. Dat geeft hoop, de kans dat het goed gaat is vele malen groter, maar er blijft natuurlijk altijd een kleine kans dat het opnieuw misgaat.

Het is ontzettend verdrietig om dit opnieuw mee te moeten maken. Aan de ene kant weet je iets beter wat je kunt verwachten en hoe je hiermee om kunt gaan, maar aan de andere kant voelt het vreselijk oneerlijk als het nog een keer gebeurd. Toch blijft dit het risico van zwanger worden en dat zul moeten accepteren als de wens om ouders te worden zo groot is. Daarom kan het zinvol zijn om te wachten met opnieuw zwanger worden als je emotioneel het gevoel hebt dat je dit aankunt.

En dan is de zwangerschapstest positief…

Het is gelukt! Je bent zwanger! Dat wil niet zeggen dat je direct op een roze wolk zit. Er komen veel emoties bij kijken, want je weet inmiddels dat een positieve test niet automatisch ook een gezonde baby betekent. Het voelt heel dubbel, je bent blij, maar ook bang. Daarbij voelen ouders zich soms schuldig tegenover het kindje dat is overleden. Het verdriet is vaak nog steeds heel vers. Bovendien herbeleef je de vorige zwangerschap en komt er daardoor ook weer veel verdriet boven. Het hoort er allemaal bij.

Geluk en verdriet naast elkaar

Toch is het ook heel bijzonder dat jullie opnieuw ouders worden. Dat er weer zo’n klein mensje in je groeit. Veel mensen zullen zeggen dat je ervan moet genieten. Dat is ook zo. Maar wel op jouw manier. Probeer stil te staan bij elke mijlpaal die je hebt gehaald in plaats van alleen maar vooruit te kijken. Vier deze momenten. Geluk en verdriet kunnen heel goed naast elkaar bestaan. Het ene sluit het andere niet uit.

Begeleiding van een zwangerschap na doodgeboorte of miskraam

Een zwangerschap na een overleden baby of miskraam is niet zonder zorgen en daarom is er vaak vanuit het ziekenhuis of de verloskundige meer aandacht voor de ouders. Je kunt zelf aangeven waar jij of jullie behoefte aan hebben. Meer controles of echo’s zijn meestal geen probleem. Indien dit niet standaard wordt aangeboden, kun je hier om vragen.

Naast het medische aspect van een nieuwe zwangerschap, is het ook emotioneel een behoorlijke rollercoaster. Het kan zinvol zijn om hier begeleiding bij te krijgen. Dit kan vanuit een psycholoog of maatschappelijk werk, of bij gespecialiseerde verliesbegeleiders. Ik begeleid moeders (en soms ouders samen) in deze intense periode, die naast heel spannend ook heel bijzonder is. Voor meer informatie over mij en mijn werkwijze kun je altijd contact met mij opnemen via hiske@hiskekuilman.nl



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019