header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger Worden

Detoxen als je zwanger wilt worden! Goed idee?

We zijn allemaal heel druk met wat wel en niet goed voor jezelf en voor de baby is als je zwanger bent. Maar we lijken nog wel eens te vergeten dat je jouw lichaam ook goed kunt voorbereiden op een zwangerschap. En dat goed zorgen voor jouw lichaam je juist kan helpen om sneller zwanger te worden. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een detox? Hoe dat werkt, detoxen als je zwanger wilt worden, lees je nu.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is detoxen?

Detoxen is eigenlijk het resetten van je lever. En die lever, dat is een heel belangrijk orgaan waar we niet zo vaak bij stil staan. Als je lever niet goed werkt, kan je allerlei klachten krijgen. Maar die klachten wijten we vaak (onterecht) aan hormonen.

Heb je last van depressieve buien, vermoeidheid, slechte spijsvertering, huidproblemen en niet te verklaren gewichtstoename? Dan kan het zo maar zijn dat je lever aan een schoonmaakbeurt toe is. Jouw lever is namelijk verantwoordelijk voor het afbreken en uitscheiden van allerlei toxines. Een meester in ontgiften dus en daar kan jij een handje bij helpen.
Detoxen als je zwanger wilt worden!

Als je eenmaal zwanger bent, ga je waarschijnlijk goed opletten op wat je wel en niet ‘mag.’ Maar het is eigenlijk veel beter om daar al voor je zwangerschap mee te beginnen. Een goede leverfunctie is altijd belangrijk, maar zeker als je zwanger wilt worden.

Jouw lever bepaalt namelijk mede de omzetting van je hormonen. Door je lever te resetten kunnen klachten verminderen zoals een onregelmatige cyclus, waardoor je misschien sneller zwanger wordt. Lees hier meer over zwanger worden met een onregelmatige cyclus.

banner winkelpromo

Mag je detoxen tijdens de zwangerschap?

Het is niet verstandig om te gaan detoxen als je al zwanger bent! Tijdens een detox komen er heel veel afvalstoffen vrij waarvan je niet wilt dat ze bij de baby terecht komen. Natuurlijk is het wel belangrijk om tijdens jouw zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Voor je kindje, voor jezelf en voor je lichaam. Behalve dat je minder aankomt, gaat het herstellen na de bevalling ook sneller als je in topconditie bent.
Wat zijn goede manieren om te detoxen als je zwanger wilt worden?

Er zijn verschillende detox-cursussen te vinden of schakel hulp in van een detox coach. Je kan ook een sapkuur volgen of een kant en klare detox kuur kopen voor je lever waarin precies de ingrediënten zitten die nodig zijn.
Maar je kunt zelf ook heel ver komen met de volgende tips:

 1. Beweeg genoeg

  Een dooddoener, ik weet het. Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, maar doe je het wel genoeg? Probeer iedere dag eens een stuk te gaan wandelen, zeker door te sporten in de buitenlucht, neem je veel meer zuurstof op. Ook kan het stress verminderen, want daar komen we nu op.

 2. Vermijd stress

  Stress is voor niemand goed, dat weten we al lang. Ook jouw lever gaat niet lekker op stresshormonen. Probeer voor jezelf uit te vinden waarom je stress hebt en ontdek hoe je stress kunt verminderen. Een uurtje yoga of lekker hardlopen? Ga je in bad liggen? Of juist een stuk autorijden met de muziek keihard aan?

 3. Leer goed ademhalen

  De ademhaling kan ook helpen om afvalstoffen te verwijderen. Zorg ervoor dat je een ontspannen houding aanneemt, dat mag liggen, zitten of staan zijn. Adem in door je neus en houd je adem een tel vast. Adem krachtig uit door je mond terwijl je je navel naar binnen trekt. Ontspan en herhaal een aantal keren.

  Bijkomend voordeel: als je zwanger bent en moet bevallen ga je een goede ademhaling zeker nodig hebben. Goed oefenen dus!

 4. Reinig je mond

  Ook via jouw mond kan je helpen je lichaam te ontgiften. Met een tongschraper bijvoorbeeld. Wil je een stapje verder gaan? Spoel je mond dan 15 tot 20 minuten met kokosolie.

davitamon mamavitaal banner

Lees ook: Deze superfoods mag je eten als je zwanger bent!

Wat mag je wel eten tijdens een detox?

 1. Verse groenten: Uiteraard zijn alle groenten erg welkom. Maar probeer vooral groenten te eten die rijk zijn aan chlorofyl. Dat zijn zeewier en donkere bladgroenten.
 2. Magere eiwitten: Groenten, noten en zaden.
 3. Vezels: En dan vooral vezels die overmatig gal absorberen en de uitscheiding van hormonen bevorderen, zoals volkorenbrood, bonen en (daar zijn ze weer) groenten.
 4. Kaliumrijk voedsel: Gedroogd fruit.
 5. Water: En dan het liefst gefilterd en met uitgeknepen citroen er in. 6-8 glazen per dag.
 6. Zwavelrijke producten: Dat zijn kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool), knoflook, ui en scharreleieren.
 7. Enzymen en probiotica: Zoals levende yoghurt en kefir.
 8. Bittere voeding: Dit helpt om de vertering te stimuleren. Artisjok, biet, radijs, andijvie en rucola zijn hier voorbeelden van.
 9. Choline-rijk voedsel: Dit helpt de lever om zelf geen vetten op te slaan. Het zit in eieren, zemelen, wilde zalm, bloemkool, gist, spruitjes, pinda’s en linzen.

Ook superfoods kunnen helpen met je detox. Gojibessen zijn bijvoorbeeld hele goede antioxidanten en kunnen je hormonale balans reguleren. Mariadistel heeft een reinigende werking, en helpt dus mee aan je leverherstel.

Een goed werkende lever zal dus heel veel klachten verminderen en er zelfs voor zorgen dat je sneller zwanger wordt. Detoxen als je zwanger wilt worden is dus helemaal niet zo’n gek idee. Zou jij het doen?

Lees ook: Dingen die niemand je vertelt over zwanger zijn!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019