blije doos banner
Zwangerschap

Hoe regel je zwangerschapsverlof met jouw baas? 5 Tips!

Je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je dolblij, of juist een beetje verrast of geschrokken. Er zijn mensen aan wie je het meteen wilt vertellen, maar zit jouw baas daar ook bij? Of vind je het doodeng om jouw werkgever te vertellen dat je er een tijdje tussenuit gaat? We geven je 5 tips hoe je zwangerschapsverlof regelt met jouw baas!

startersbox zwitsal banner

Hoe regel je zwangerschapsverlof met jouw baas? 5 Tips!

  1. Kies het juiste moment

    Als je zwanger bent wil je het misschien wel van de daken schreeuwen. Maar misschien is het voor jouw werkgever best lastig dat je zwanger bent en dus een tijdje niet aanwezig zal zijn. Zeker als je voor een klein bedrijf werkt, zal je erg gemist worden.

    Probeer dus even goed te timen wanneer je het goede nieuws vertelt. En neem het ook niet persoonlijk als jouw werkgever niet meteen heel enthousiast reageert. Wettelijk gezien hoef jij je werkgever pas 3 weken voor je verlof te melden dat je zwanger bent en met zwangerschapsverlof gaat. Maar of dat nu zo eerlijk is? Sowieso knap als je die zwangerschapsbuik zo lang kunt verbergen!




  2. Vertel het zelf!

    Hoe close je ook bent met je collega’s, zorg ervoor dat je zelf aan jouw baas vertelt dat je zwanger bent. Het is misschien wel de belangrijkste tip, want het is niet eerlijk als hij het van iemand anders moet horen. Dus houd nog even je mond tegen je lieve collega’s, ook al zweren ze dat ze niets zullen zeggen. En ook Insta en Facebook zullen nog even moeten wachten tot jouw werkgever het weet.

  3. Maak duidelijke afspraken

    Er zijn allerlei wetten over zwangerschapsverlof regelen. Over hoe lang zwangerschapsverlof duurt bijvoorbeeld. Dit is 16 weken. De meeste vrouwen kiezen ervoor om tot 4 weken voor de uitgerekende datum door te werken. Als je dat doet heb je na de bevalling nog 12 weken.

    Maar je kunt ook 6 en 10 weken, of 7 en 9 weken doen. Op het moment dat je te vroeg bevalt, gaat jouw verlof in vanaf de uitgerekende datum. Je hebt dan dus niet ineens minder lang zwangerschapsverlof. Ga je over de uitgerekende datum heen? Dan wordt je verlof automatisch ook langer.

    Geef ruim van tevoren duidelijk aan jouw werkgever aan wat je van plan bent, maar laat ook weten dat het anders kan lopen. Ga je gedeeltelijk in de ziektewet omdat bijvoorbeeld hele dagen werken niet meer lukt? Dan ga je ook automatisch 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof.

  4. nutricia actie banner
  5. Wees eerlijk over hoe het met je gaat!

    Een andere tip die ik je wil meegeven, is om eerlijk te zijn hoe het met je gaat. Het is namelijk heel verleidelijk om stoer te doen en niet toe te geven dat het zwanger zijn je misschien best zwaar valt.

    Tijdens mijn eerste zwangerschap werkte ik in de horeca en ik probeerde net zo hard door te lopen als al mijn andere collega’s. Werkdagen van 10 uur, met misschien een half uur zitten per dag. Ik reed iedere avond met harde buiken terug naar huis en nam op een gegeven moment zelfs een pittenzak mee voor op de terugweg. Pas toen ik 32 weken zwanger was, ben ik minder gaan werken, en onze dochter werd 5 weken te vroeg geboren.

  6. Dit is maar een voorbeeld, maar wees niet zoals ik! Geef duidelijk aan hoe het met jou gaat. Of je het nog trekt of niet! Ook als je een zittend beroep hebt. Jouw kindje is belangrijker dan je baan!

  7. Denk na over de toekomst en deel dat

    Heb je al nagedacht over hoeveel je wilt gaan werken als je baby geboren is? Waarschijnlijk wil je werkgever dit ook heel graag weten. Zeker als je fulltime werkt en na de bevalling parttime aan de slag wilt gaan. Jouw werkgever zal vervanging moeten regelen voor je tijdens jouw zwangerschapsverlof. Maar misschien ook wel een vacature moeten uitzetten om de andere uren op te vullen.

    Wees eerlijk over je plannen en wees ook eerlijk als je het nog niet weet. Valt het je toch tegen als de baby er eenmaal is? Wees ook daar eerlijk over. Het is niet fijn om rond te blijven lopen met een naar gevoel en misschien wel een andere baan te zoeken, terwijl je werkgever je graag wil helpen.

Lees ook: Mag je na zwangerschapsverlof eerder beginnen met werken?

Zwangerschapsverlof, een hel of een zegen?

Inmiddels ben ik twee keer met zwangerschapsverlof geweest. De eerste keer leek het me vreselijk, vier maanden thuis, hoe zou ik de tijd door komen? Niets bleek minder waar, toen ik weer aan het werk moest, vond ik het maar niets.

Bij de tweede vond ik het heerlijk om met zwangerschapsverlof te gaan. Maar toen ze zes weken oud was, stond ik te springen om weer aan het werk te gaan. Alleen zwangerschapsverlof is verplicht, of je nu wilt of niet. Want voor de ene moeder is zwangerschapsverlof iets heerlijks, voor de ander kan het niet snel genoeg voorbij zijn.

Er is een ding wat je vooral niet moet vergeten: voel je niet schuldig! Ja, misschien levert jouw zwangerschap een lastige situatie op voor je baas. Maar dat is zijn of haar probleem, niet dat van jou. Dus onthoud deze tip. Probeer je er niets van aan te trekken, denk mee voor zover je kunt en wilt. Maar denk vooral aan de baby, en dus aan jezelf. Zwangerschapsverlof is wettelijk geregeld in Nederland en dus iets waar je simpelweg recht op hebt.

Lees ook: Thuis werken met een baby? Lees deze tips!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019