“waterwipes
Peuter

Is jouw kindje extra gevoelig? Hoe herken je dit?

Het ene kind is het andere niet. Ook binnen je eigen gezin kunnen de tegenstrijdigheden tussen jouw verschillende kinderen enorm zijn. Is de oudste super makkelijk en maakt hij zich nergens druk om? Dan zegt dat niets over het karakter van je andere kinderen. Misschien is jouw jongste kindje wel heel gevoelig of zelfs hoog sensitief. Maar hoe herken je dit?

banner winkelpromo

Wat is hoog sensitief?

Hoog sensitiviteit is een erfelijke karaktereigenschap. Je kind is gevoeliger dan de meeste kinderen. Dit wordt vaak HSP genoemd, Highly Sensitive Person. En hier kan je best ‘last’ van hebben.

Gevoelige kinderen hebben een extra sensor, lijkt het wel. Ze zijn gevoeliger voor prikkels en het opvoeden van een extra gevoelig kind kan dus best een uitdaging zijn. Hoog gevoeligheid is echt een karaktereigenschap, geen stoornis die wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog.

Hoe herken je of je kindje extra gevoelig is?

Stel jezelf de volgende vragen. Geef je op de meeste vragen ja als antwoord? Dan is de kans behoorlijk groot dat je kind extra gevoelig is.

 1. Is je kind vaak overprikkeld?
 2. Merkt je kind de kleinste details op?
 3. Stelt je kind veel (diepzinnige) vragen?
 4. Heeft je kind vaak last van kriebelige kleding? (Labels, stiksels, randjes).
 5. Is je kind van slag als er iets onverwachts gebeurt?
 6. Voelt je kind de stemming van iemand anders snel aan?
 7. Heeft je kind intense emoties? (Intens verdrietig, intens boos).
 8. Is je kind perfectionistisch?
 9. Heeft je kind een rijke fantasie?
 10. Heeft je kind een heel goed geheugen?
 11. Kan je kind zich goed inleven in een ander?
 12. Heeft je kind een groot rechtvaardigheidsgevoel?
 13. Denkt je kind lang en diep na, of piekert hij veel?
babyvoeding laag geprijsd banner

Karaktereigenschappen bij extra gevoelige kinderen

Als je kindje extra gevoelig is, zal je best tegen wat punten aanlopen in het dagelijks leven. Zo zal je kindje over het algemeen erg prikkelgevoelig zijn en slecht tegen harde geluiden kunnen. Ook hoef je hem geen kriebelende kleding aan te trekken en moet je vaak alle labels verwijderen. Je kindje valt het meteen op als ergens een vreemde geur hangt. En ook als je thuis iets op een andere plek hebt gezet zal zijn oog voor detail dit meteen opmerken.

Hij kan dan ook moeite hebben met verrassingen en veranderingen en erg perfectionistisch zijn. Ze kunnen nogal eens hun eigen talenten onderschatten, wat zelfs kan leiden tot faalangst. Bij deze opsomming zou je kunnen opvallen dat veel van deze punten ook in het autisme spectrum bekend zijn. Toch is extra gevoeligheid niet te vergelijken met als je peuter autisme heeft.

Tips voor het opvoeden van een extra gevoelig kind

 1. Zorg voor structuur

  Jouw gevoelige kind gaat lekker op duidelijkheid, maak bijvoorbeeld een dagindeling, zodat je kind weet wat hij kan verwachten.

 2. Rust

  Voldoende slaap is echt nodig voor je gevoelige kind. Tijd om alle prikkels ter verwerken. Zorg ervoor dat je kindje een rustige kamer heeft, geen drukke prints op de muren of hele felle kleuren. Ook kan je overdag een aantal rustmomenten inbouwen om even alles te laten indalen.

 3. Begrip

  Hoe vervelend het misschien soms ook voor je is, toon begrip voor je kind. De kans is aanwezig dat jij of je partner ook hoog gevoelig bent, aangezien dit een erfelijk is. Praat met je kind en leef je in.

 4. Tijd

  Neem voor alles ruim de tijd. Als jij gaat haasten en stressen slaat deze stemming al snel over op je kind. En daardoor gaat alles nog veel moeizamer.

Een extra gevoelig kind hebben zorgt dus voor wat extra dingen om op te letten in de opvoeding en het dagelijks leven. Maar hoog gevoelig zijn heeft ook pluspunten, zo zal je kindje een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben en zich goed kunnen inleven in anderen.verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019