“babydeals
Zwanger wat nu?

Minderjarig en zwanger

Zelf kijk ik nog steeds met volle belangstelling naar “Teen mom” op MTV. Om te zien hoe de meiden van tienermoeders naar volwassen vrouwen zijn uitgegroeid. Met mooie gezinnen, huizen, auto’s en banen. Prachtig. Maar wat als het je zelf overkomt? Of je dochter, zusje of buurmeisje? Behalve dat je waarschijnlijk eerst heel erg schrikt en alles even moet laten bezinken zijn er ook een boel zaken die geregeld moeten worden. Wat zijn dingen die bij een minderjarige anders zijn dan bij een meerderjarige? Wat zijn bijvoorbeeld je rechten als het gaat over voogdij? Ik heb het voor je uitgezocht als het gaat om minderjarig en zwanger zijn.

Alles voor moeder en kind banner

Waar kan je naar toe als je minderjarig en zwanger bent?

Allereerst hoop ik dat je het durft te vertellen. Aan je moeder, vriendje, beste vriendin, een vertrouwenspersoon op school. Iemand. Op den duur zal het toch uitkomen, je kunt een zwangerschap best een tijdje verbergen, maar daar los je niets mee op.

Hoe moeilijk het ook is, kies iemand die je vertrouwt. Samen is het gemakkelijker tot oplossingen komen dan alleen. En zwanger zijn kun je niet alleen. Als volwassene is het al zwaar, laat staan als minderjarige. Je kunt echt alle hulp gebruiken de komende tijd, welke beslissing je uiteindelijk ook gaat maken als je minderjarig en zwanger bent.

Hulp is er ook in de vorm van speciale organisaties die zich richten op tienermoeders. Zoals speciale tienermoeder opvanghuizen en ervaringsdeskundigen die willen helpen. Op internet is een speciale website in het leven geroepen die alle hulp per provincie heeft gebundeld. Natuurlijk is er via de huisarts en de verloskundige ook een heleboel hulp te vinden.
opties als je minderjarig en zwanger bent

Welke opties heb je als je minderjarig en zwanger bent?

Want dat er beslissingen genomen moeten worden staat natuurlijk vast. Een hele belangrijke als eerste: wil je het kindje houden? En dan ook echt: wil JIJ het kindje houden? Het groeit in jouw buik, jij bent degene die het maanden gaat dragen. Jij bent degene die er uiteindelijk spijt van kan krijgen als je (misschien onder druk van anderen) een keuze maakt waar je niet achter staat.

Als je beslist dat je je kindje wilt houden zijn er natuurlijk nog genoeg andere keuzes die je moet maken: is de vader in zicht? Wil hij dat zelf? Of juist helemaal niet? Gaan jullie het samen doen, of laten jullie dat een beetje in het midden en zien wel hoe het loopt. Willen je ouders je helpen, of ga je op zoek naar een eigen woonruimte. En hoe ga je dat dan bekostigen? Waarschijnlijk ga je nog naar school. Hoe ga je dat dan doen met je opleiding? Allemaal dingen waar over nagedacht moet worden, zeker gezien het feit dat je behalve minderjarig ook nog eens leerplichtig bent.

Als je er voor kiest om je kindje te houden zijn er ook daarin verschillende mogelijkheden.

 • Abortus

  Als je minder dan 24 weken zwanger bent kun je door middel van een abortus je kindje weg laten halen. Dit is in Nederland niet strafbaar.

  Bedenk wel dat dit een beslissing is die je de rest van je leven met je mee gaat dragen, en die zeker niet terug te draaien is. Artsen houden vaak de grens bij 22 weken, omdat ze nooit tot op de week nauwkeurig weten hoe ver een zwangerschap al gevorderd is.

 • Afstaan ter adoptie

  Als je je kindje wel op de wereld wilt zetten, maar er zelf niet voor wilt of kunt zorgen is adoptie ook een mogelijkheid. Hiermee maak je een stel dat graag een kindje wil heel gelukkig. Zij gaan jouw kind opvoeden alsof het hun eigen kind is. Met de middelen die jij je kind zelf niet kan bieden.

  Hierin heb je weer twee opties: open of gesloten adoptie. Bij een gesloten adoptie zijn de biologische ouders helemaal niet meer aanwezig in het leven van het kind. Bij een open adoptie kunnen de adoptiefouders en de biologische ouders afspraken maken.
  Op deze manier heb je als biologische ouders toch de kans om een rol in het leven van je kind te spelen (voor de Teen Mom kijkers onder ons, denk aan Catelynn en Tyler die hun dochter Carly afstonden ter adoptie).

banner babypark sale

Wie kan je het beste vertellen dat je zwanger bent als minderjarige?

Maakt niet uit. Maar vertel het iemand. Echt, de juiste hulp komt vanzelf, als je er maar niet alleen mee rond blijft lopen. Als je besluit je zwangerschap door te zetten is het belangrijk dat je onder controle komt te staan bij een verloskundige. Zij heeft zoveel contacten dat via haar geheid alle hulp komt die je nodig gaat hebben. Maar de eerste belangrijkste stap is om het aan iemand te vertellen. Iemand bij wie jij je veilig voelt. Iemand waarvan jij denkt dat diegene je kan helpen.

Wat als je als minderjarige zwanger bent van een meerderjarige?

Je moet 18 jaar of ouder zijn om gezag te mogen uitoefenen over een kind. Ben je 16 of 17 jaar als je moeder wordt? Dan is er toch een mogelijkheid om het gezag over je kind je kunnen krijgen. Je zult dan aan de rechter moeten vragen om je meerderjarig te laten verklaren, een zogenaamde meerderjarigheidsverklaring. Om dit te kunnen doen heb je een advocaat nodig. Als de vader meerderjarig is en jij niet kan hij de voogdij over het kind krijgen.

Let er alleen wel op dat jij dan niet automatisch ook de voogdij hebt als je 18 wordt. Dit zul je weer bij de rechter moeten aanvragen. Als je als ouders samen minderjarig bent zal iemand anders de voogd van jullie kind worden als een van jullie zich niet meerderjarig heeft laten verklaren.

Een zwangerschap geeft een hoop stof tot nadenken. En veranderd de rest van je leven, en het leven van de mensen om je heen. Dat is bij een ‘volwassen’ zwangerschap al het geval, laat staan bij een tienerzwangerschap. Wees je daarom goed bewust van het feit dat je zwanger kunt worden, en neem maatregelen om dit te voorkomen. Gebeurt het toch? Denk goed na over de consequenties, want die zijn voor de rest van je leven. Maar, praat er over en misschien heb je wat aan mijn tips uit deze blog. Het is al moeilijk genoeg om minderjarig en zwanger te zijn.

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!