header banner hema
Zwangerschapskwaaltjes

Mijn ervaring met diabetes tijdens de zwangerschap!

Mijn hele zwangerschap heb ik weinig te klagen gehad, althans, geen ‘ernstige’ dingen. Tot de verloskundige bij een groeiecho met 37 weken zwangerschap ineens opmerkte dat onze baby een vergrootte buikomvang leek te hebben. Ik bleek diabetes te hebben. Maar, wat is dat eigenlijk? Lees mijn ervaring met diabetes tijdens de zwangerschap!

startersbox zwitsal banner

Wat is diabetes tijdens de zwangerschap?

Diabetes gravidarum, wordt het ook wel genoemd. Een vorm van diabetes die vaak ontstaat tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap. Wederom kunnen we de hormonen de schuld geven, zoals bij bijna alle kwaaltjes die tijdens de zwangerschap kunnen voorkomen.

Normaal gesproken maakt je lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aan om de bloedsuiker goed op peil te houden. Maar als je diabetes tijdens de zwangerschap krijgt is dit niet het geval. Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt deze vorm van diabetes. Het enige voordeel is dat het meestal na de bevalling binnen een dag weer verdwenen is.
Er zijn een aantal risicogroepen die een grotere kans hebben op het krijgen van deze ziekte. Namelijk:

  • Je hebt overgewicht (BMI van 30 of hoger);
  • Als je eerder bent bevallen van een zware baby (meer dan 4500 gram);
  • Jouw vader, moeder, broer of zus diabetes type 2 heeft;
  • Je al eerder diabetes hebt gehad tijdens een eerdere zwangerschap;
  • Je uit Afrika, Zuid-Azie of het Midden Oosten komt;
  • Als je in een eerdere zwangerschap een baby bent verloren om een onverklaarbare reden;
  • Je PCOS hebt (Polycysteus-ovariumsyndroom, cysten op de eierstokken)

In mijn geval kan ik maar een reden verzinnen waarom ik het zou kunnen hebben, namelijk vanwege de zwangerschap van vorig jaar die eindigde in een missed abortion. Op alle andere punten ‘scoor’ ik niet.
Hoe controle of je diabetes tijdens de zwangerschap hebt

Hoe wordt gecontroleerd of je diabetes tijdens de zwangerschap hebt?

In mijn geval kreeg ik een glucose tolerantietest (GTT). Hiervoor moest ik me om 8 uur melden op de prikpoli van het ziekenhuis. Nuchter. (Leuk, als zwangere vrouw met de hele dag honger, nuchter). Daar kreeg ik een suikerdrankje te drinken en werd bloed geprikt.

Voor dit drankje was ik al door veel zwangeren gewaarschuwd. Dit drankje zou zo vies zijn dat je het amper weg krijgt. Nou, ik had er weinig last van. Ja, het was wat zoet, maar omdat ik toch al trek had vond ik het niet erg en dronk ik het zo achterover. Met het drankje in mijn maag moest ik twee uur wachten. Twee uur.
Met het drankje in mijn maag moest ik twee uur wachten. Twee uur. Dat is best lang, en je mag niet weg, omdat ze willen controleren of alles goed met je gaat.

Gelukkig hoefde ik niet te wachten op de harde houten stoeltjes in de wachtkamer, maar was er een aparte ruimte. Met een paar fijne stoelen, voetenbankjes en iets te lezen. Ik heb me wel vermaakt met een Linda Magazine, en mijn telefoon. Het enige vervelende was dat ik twee uur nuchter moest blijven, maar ook dat heb ik gered. Na twee uur werd mijn suiker opnieuw geprikt en mocht ik weer gaan. Op het moment dat je boven de 7,8 mmol/l zit heb je dus diabetes. Bij mij niet het geval dus, ik had 6,3 mmol/l (millimolen per liter).

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe gaat de behandeling?

In mijn geval kreeg ik te horen dat er niet echt een behandeling plaats zou vinden, omdat ik al ruim 37 weken zwanger was. Het enige wat ze dan zouden doen is ervoor kiezen om de baby eerder te halen (had ik niet erg gevonden, stiekem). Zodat de baby niet heel erg veel groter meer zou groeien.

Als je er eerder achter komt dat je diabetes tijdens de zwangerschap hebt dan proberen ze het onder controle te krijgen met voeding. Door je dieet aan te passen en meer te bewegen verbetert er vaak al een heleboel. Twee keer per dag ga je met behulp van een bloedglucosemeter je bloedwaarden meten. Wat kan je het beste eten? Hier vind je wat zwangerschapsdiabetes recepten!

Als aangepaste voeding niet lijkt te werken krijg je insuline. Ook draagt je verloskundige je over aan de gynaecoloog en ga je bevallen in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat de groei van de baby goed in de gaten wordt gehouden.

Zijn er risico’s voor je baby?

De kans bestaat dan ook dat de bevalling wordt ingeleid met 38 of 39 weken, of dat er gekozen wordt voor een keizersnede. Na de bevalling kan je kindje te lage bloed glucosewaarden krijgen, hypoglycemie bij de baby. De kans hierop is het meest aanwezig als je insuline hebt gebruikt of als de baby te vroeg geboren is.

Dit kan komen omdat de baby vanuit de baarmoeder gewend was aan veel glucose, en die toevoer stopt na de bevalling. In de dagen na de bevalling wordt de baby een paar keer gecontroleerd met behulp van een hielprikje. Mocht het glucosegehalte van je kindje te laag zijn, dat krijgt je baby voeding of een infuus met glucose.

Meestal verdwijnt diabetes tijdens de zwangerschap meteen na de bevalling, maar helaas is de kans groot dat het bij een eventuele volgende zwangerschap weer terug komt. Ook is de kans groter dat je later diabetes type 2 krijgt. Daarom is het verstandig om je bloedsuiker waarden elk jaar te laten controleren bij de huisarts.davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019