luieraanbiedingen header
Recepten

Zwangerschapsdiabetes recepten! Wat kan je het beste eten?

De hormonale veranderingen in je lichaam als je zwanger bent zorgen voor een hoop zwangerschapskwaaltjes. Maar ze beïnvloeden ook hoe goed jouw lichaam in staat is om je bloedsuiker onder controle te houden. Hierdoor kan je zwangerschapsdiabetes krijgen. Heel vervelend natuurlijk, maar vaak is het door gezond en goed te eten redelijk onder controle te houden. Maar wat moet je dan eten? We zochten wat lekkere zwangerschapsdiabetes recepten voor je op!

hema rompers

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Bij zwangerschapsdiabetes heb je verhoogde bloedwaardes. Zo’n 2 tot 10% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. In een gezond lichaam schommelen de bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap tussen de 4 en 6 mmol/l. Alles boven de 6 wordt gevaarlijk en boven de 7 heb je officieel diabetes. Als je last van zwangerschapsdiabetes hebt, kan je extra risico hebben op geelzucht, een te grote baby en hypoglycemie bij de baby na de geboorte.

Als je ongezond eet, weinig beweegt of een hoge bloeddruk hebt, heb je meer kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen. Maar ook als diabetes voor komt in je familie, je overgewicht hebt, ouder dan 25 bent of in het verleden een miskraam hebt gehad.

Je hebt er eigenlijk weinig invloed op of je wel of geen zwangerschapsdiabetes krijgt, je kunt namelijk alleen je levensstijl aanpassen, dus gezond eten en veel bewegen.




Hoe moet je eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

  1. Eet meer gezonde vetten

    Gezonde vetten zijn juist goed voor je, deze vind je in avocado, kaas, noten, volle yoghurt, kokosnoot en zalm. Je hoeft niet bang ze zijn dat je hier dik van wordt, gezonde vetten zorgen ervoor dat je meer verzadigd bent en dus minder trek hebt in al het ongezonde. Lees hier meer over waarom noten eten tijdens zwangerschap goed voor je is.

  2. Stop met het drinken van frisdrank!

    Deze drankjes zitten vol suiker en zijn eigenlijk voor niemand gezond, maar zeker niet als je zwangerschapsdiabetes hebt. Hieronder vallen ook vruchtensappen, zuiveldrankjes en frisdrank zonder suiker.

    Wat kan je dan wel drinken? Nou, water is altijd goed en heel makkelijk extra lekker te maken met fruit of kruiden erin. Thee, suikervrije limonade en koffie zijn ook prima. Dat laatste wel met mate natuurlijk.

  3. Vervang pasta, rijst en aardappelen

    Vervang ze met: champignons, bloemkool(puree of rijst), broccolirijst, courgettepasta, peulvluchten, aubergine of courgette als lasagnebladen.
    Wil je toch een keer pasta eten? Kies dan voor volkorenpasta of zilvervliesrijst. Wil je pizza eten? Kies dan voor een bloemkoolbodem en beleg hem met veel groente. Lees hier meer tips over koolhydraatarm eten tijdens de zwangerschap.

  4. Vermijd ongezonde deegwaren

    Zoals crackers, gebak, koekjes, pizza, ontbijtkoek en wit brood.

  5. Kies voor gezonde zoetigheid

    Natuurlijk heb je af en toe gewoon heel veel trek in iets zoets. Probeer dan eens fruit te eten (maar liever geen banaan of kers, hier zit heel veel suiker in). Goede fruitsoorten zijn: appels, avocado, frambozen, bosbessen, blauwe bessen, cranberry, sinaasappel, kiwi en groene mango.

prenatal extra korting banner

Gezonde tussendoortjes die je mag eten als je zwangerschapsdiabetes hebt

  • Hummus (ook lekker om groenten in te dippen
  • Groenten, eigenlijk kan je van groenten gewoon zoveel eten als je maar wilt
  • Fruit, maar dan wel de soorten die minder suiker bevatten.
  • Kaas
  • Noten
  • Vleeswaren

Zwangerschapsdiabetes recept: dessert!

Laten we beginnen met het belangrijkste recept, want een lekker toetje wil je natuurlijk wel eens kunnen eten. Maak dan deze vegan chocolademousse.

Het enige wat je nodig hebt is 400 gram zijdentofu, 170 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao) en 1 eetlepel agavesiroop. Smelt de chocolade, voeg de tofu en de siroop erdoor en meng dit met een blender voor enkele minuten tot het schuimig is. Giet in schaaltjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Klaar!

Het ontbijt, een heerlijk zwangerschapsdiabetes recept

Pannenkoeken als ontbijt, daar wordt iedereen vrolijk van. Ook deze kan je ‘gewoon’ eten als je zwangerschapsdiabetes hebt. Je hebt hiervoor nodig: 60 gram amandelmeel, 125 gram roomkaas, 4 eieren, 1 theelepel erythritol poeder (onder andere te koop bij Holland & Barrett), een halve theelepel kaneel en roomboter. Mix alle ingrediënten (behalve de roomboter) met een mixer of garde door elkaar. Laat de boter smelten en bak de pannenkoeken zo dik als jij ze wilt hebben.

Koolhydraatarm lunch recept!

Paprika’s bevatten 3 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel, perfect om soep van te maken dus! Om deze soep te maken heb je 6 tot 7 rode en gele paprika’s, 8 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 2 uien, 1200ml groentebouillon, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel cayennepeper nodig.

Leg de gehalveerde paprika’s met de snijkant naar beneden op een met olie ingevette bakplaat. Strooi er peper en zout over en rooster ze 25 minuten in de oven op 200 graden. Bak de gesnipperde uien samen met de knoflook en zachte kruiden op laag vuur. Voeg de paprika’s en de bouillon toe. Laat de soep 20 minuten zachtjes pruttelen en pureer hem daarna.

Zwangerschapsdiabetes recept: Koolhydraatarme stampot

Deze stamppot zit boordevol groenten en is dus mega gezond! Je hebt 250 gram pastinaak, 250 gram bloemkool, 2 preien, 100 gram spekblokjes, 2 eetlepels kruidenroomkaas, 30 gram geraspte kaas en peper en zout nodig.

Doe de pastinaak in de pan met de bloemkool er bovenop. Zet onder water en voeg wat zout toe. Kook 10 tot 15 minuten en giet af. Bak de spekjes in de koekenpan en voeg de in ringen gesneden prei toe. Bak dit nog 5 minuten mee. Doe de kruidenroomkaas en geraspte kaas bij de pastinaak en bloemkool en maak stamp er een puree van. Voeg de prei en spekjes toe en roer door elkaar.

Met deze tips en recepten bij zwangerschapsdiabetes, kom je vast een heel eind. Door de goede dingen te eten kan je hopelijk het gebruik van insuline tegengaan. Heb jij tijdens de zwangerschap last gehad van zwangerschapsdiabetes en wat was jouw favoriete recept?

Lees hier meer tips over hoe je zwangerschapsdiabetes onder controle krijgt!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019