Na een miskraam wordt het doodgeboren kindje vaak in een kistje of kartonnen doosje gelegd, of wordt ingewikkeld in een dekentje. Dit is heel mooi, maar het nadeel is dat de baby snel donkerder van kleur wordt en er niet meer mooi uitziet. De watermethode biedt hierbij een prachtige oplossing. Het zorgt er namelijk voor dat het kindje langer mooi blijft, zodat ouders langer de tijd krijgen om goed afscheid te nemen. Lees hier meer over de mooie watermethode na een miskraam of vroeggeboorte en bekijk de foto’s onderaan deze blog.
Wat is de watermethode?
Bij de watermethode wordt een doodgeboren kindje in een bakje met koud kraanwater gelegd. Het kindje blijft dan langer mooi. Voordelen van de watermethode zijn onder andere dat de baby een natuurlijke houding aanneemt (de foetushouding), het huidje niet donker gaat kleuren, de baby niet vervormt en het kindje aangeraakt kan worden zonder dat er meteen beschadiging optreedt.
Voor sommige klinkt het misschien vreemd of morbide om een kindje in een bakje met koud water te leggen, maar eigenlijk is het heel logisch dat het kindje in water langer mooi blijft. Het heeft immers al maandenlang alleen maar in water geleefd. Water is de beste omgeving voor dat kwetsbare huidje.
Hoe is de watermethode ontstaan?
De watermethode is bedacht door Ilona Tiemens – van Putten. Ilona was verloskundige en had vaak gezien dat foetussen na het overlijden in kartonnen bakjes werden bewaard. Toen zij, na twee gezonde zoons, een miskraam kreeg bij 15 weken zwangerschap, moest ze meteen aan dat kartonnen bakje denken. Dat wilde ze niet. Haar zoons waren in bad geboren en dat gaf haar het idee om het kleintje in water te leggen. Ze zag dat het huidje roze werd en het kindje er zo mooi uit zag, dat ze het zelfs aan familie durfde te laten zien.
Later ging Ilona als arts werken op de spoedeisende hulp. Ze schreef een stuk over haar watermethode. Dit stuk werd gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie. Hierna zette ze de website watermethode.nl op om ouders te informeren over het in water opbaren van de baby.
Hoe werkt de watermethode precies?
Als de baby geboren is, dan wordt de baby in een bakje waarin koud water zit gelegd. Dit kan gewoon koud water uit de kraan zijn. Het kindje neemt in het water meteen een natuurlijke foetushouding aan. Je zal zien dat het huidje lichter van kleur wordt. Als de baby wat ouder is, kleurt de huid, lipjes en nageltjes mooi roze. Ouders kunnen hun kindje uit het water nemen om het vast te houden.
Het water kan je koud houden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. Dat laatste klinkt heel vreemd, maar als je het water koud wilt houden, moet je jezelf daar maar even overheen zetten. Vooral als jullie de baby mee naar huis nemen, is het niet verkeerd om het bakje ’s avonds en ’s nachts in de koeling te bewaren.
Na verloop van tijd kan het water wat weeïg gaan ruiken en verkleuren. Het is dan goed om het water te verversen, dit mag je trouwens ook gewoon dagelijks doen. Verversen gaat het beste als je het bakje met baby onder koud stromend water houdt (zet de kraan niet te hard). Laat het water er een tijdje in lopen zodat het weer schoon is.
Een baby blijft ongeveer een week mooi middels de watermethode. Hierna wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen van je kleintje. Hoe verschrikkelijk moeilijk dit ook is.
Lees ook: Stichting Still, levert kosteloos fotoreportages voor als jouw leven even stil staat!
Afscheid nemen na een miskraam of vroeggeboorte
Na een miskraam of vroeggeboorte willen ouders graag afscheid nemen van hun doodgeboren kindje. Want ook al heeft het kindje geen kans gehad om echt te leven, je bent er altijd mee verbonden en het heeft een plekje in jullie hart.
Wanneer je afscheid neemt is het prettig als het kindje er nog mooi uitziet en niet donker is gekleurd of erger nog: vervormd. Dat gebeurt vaak als het kindje ‘op het droge’ wordt gehouden. Middels de watermethode blijft je baby mooi en is het minder een schok om ernaar te kijken of nog even vast te houden.
Veel ouders vinden het ontzettend fijn dat ze op deze manier nog even een paar dagen bij hun kindje kunnen zijn. Zo kunnen ze zelfs het kindje mee naar huis nemen. Dit helpt enorm om goed afscheid te nemen. Ook oudere kinderen hebben zo de kans om nog eventjes hun broertje of zusje te zien voordat het kindje wordt begraven.
We spreken van een miskraam als de zwangerschap voor de 16 weken zwangerschap wordt afgebroken. Wordt het kindje voor de 37 weken zwangerschap geboren spreken we van een vroeggeboorte.
De watermethode kan door ouders worden gebruikt bij overleden kindjes van elke zwangerschapsduur.
Wanneer is officieel begraven of cremeren verplicht na een miskraam?
Vanaf 24 weken zwangerschap zijn ouders verplicht om hun baby officieel te begraven of te cremeren. Er dient dan dus een uitvaart voor de baby te komen. Mocht je een uitvaartverzekering hebben dan is je baby vaak automatisch meeverzekerd. Maar het is altijd goed je baby voor de zekerheid aan te melden. Lees ook deze tips voor het regelen van een mooi afscheid van de baby.
Gaat het al eerder in de zwangerschap mis, dan hoef je niet officieel een begrafenis of crematie te regelen. Maar dat mag natuurlijk wel. Ouders bepalen zelf wat ze met hun kindje doen, een mooi plekje in de tuin kan bijvoorbeeld ook.
De foto’s van de watermethode zijn prachtig en waanzinnig, maar kunnen ook schokkend zijn. Bereid jezelf dus een beetje voor voordat je ze gaat bekijken. Toch geven de foto’s een prachtig beeld hoe een wateropbaring er uit kan zien!
De watermethode kan de oplossing zijn voor ouders om langer afscheid te kunnen nemen.
Foto’s van de watermethode
Geboren bij 16 weken zwangerschap
Geboren bij 15 weken zwangerschap
Geboren bij 12 weken zwangerschap