header luiers van pampers met 50% korting
Miskraam

Het verwerken van een miskraam!

Het is voor mij inmiddels ruim 4 jaar geleden dat ik een miskraam kreeg. En ik ben niet de enige die dat overkomt. Want ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam krijgen is niet niks en kan er flink inhakken. Maar hoe doe je dat, het verwerken van een miskraam? En kom je er ooit overheen?

davitamon mamavitaal banner

Wat is een miskraam?

We spreken van een miskraam als je in een vroege zwangerschap (tot 20 weken) je kindje verliest. Vaak stopt de baby al in de eerste 12 weken met groeien. Meestal begint een miskraam met bloedverlies en heb je al snel door dat er iets aan de hand is. Het kan ook zijn dat je geen bloed verliest en je pas op de echo ziet dat het hartje van je kindje niet meer klopt, een missed abortion.




Je kindje niet zien tijdens een miskraam

Heel vaak komt een miskraam spontaan. Je krijgt een bloeding, spoelt van schrik het toilet door en beseft je pas later wat je eigenlijk hebt doorgespoeld. Dit is niet dom en je hoeft je hier niet schuldig over te voelen. Zeker als je nog maar kort zwanger bent, is de kans groot dat je met een miskraam niet je kindje zult herkennen.

Ik kreeg met 9 weken zwangerschap medicijnen om de miskraam op te wekken en heb iets herkenbaars gezien tussen al het bloed en de stolsels. Maar ook vrouwen die thuis een miskraam krijgen kiezen er vaak bewust voor om door te spoelen, dit is echt aan jou en hier heeft niemand iets over te zeggen.

Ervoor kiezen om je kindje wel te zien

Als je de miskraam bewust krijgt, kan je ervoor kiezen om je kindje te bekijken. Je kunt kiezen voor de watermethode, daarbij spoel je het lichaampje voorzichtig af en kan je je kindje in koud water bewaren. Zo kan je rustig afscheid nemen en jouw miskraam verwerken.

Bij een miskraam voor 24 weken zwangerschap kan je er vrijwillig voor kiezen om je kindje aan te geven en bij te laten schrijven in het BPG (Basisregister Personen bij de Gemeente). Je kunt dan ook kiezen voor een gezamenlijke crematie via het ziekenhuis of zelf een uitvaart regelen.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Miskraam na 24 weken

Eigenlijk spreken we van een miskraam bij een zwangerschap tot 20 weken. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je jouw kindje verliest als je verder in je zwangerschap bent. Ben je langer dan 24 weken zwanger als je een miskraam krijgt? Dan moet je aangifte van overlijden doen, maar uiteraard zal een arts dat voor je regelen. Ook ben je wettelijk verplicht om een kindje dat ouder is dan 24 weken zwangerschap te begraven of cremeren.

Herstellen en verwerken van een miskraam

  • Lichamelijk herstel

    Fysiek ben je vaak redelijk snel hersteld. Je bloedt misschien nog een tijdje, of krijgt bruine afscheiding. Wacht met vrijen tot dit helemaal over is. Je kunt direct weer zwanger worden na een miskraam. Maar hoeveel zorgen je jezelf ook maakt, een zwangerschap na een miskraam gaat heel vaak gewoon goed.

  • Mentaal herstel

    Als je zwangerschap eindigt in een miskraam heb je veel emoties, je bent verdrietig, teleurgesteld en misschien zelfs depressief. Als je last hebt van huilbuien en stemmingswisselingen is dat helemaal niet raar.

    Op het moment dat je die positieve zwangerschapstest in je handen hield sluit je je kindje in je hart. Je gaat meteen denken aan de toekomst, wanneer ben je uitgerekend? En dan is de volgende vakantie met een baby erbij! Alles wat je al gepland had, is ineens anders en de baby hoort er meteen bij. Je verliest dus echt een kindje, hoe kort of hoe lang je ook zwanger was!

Het verwerken van een miskraam

Iedereen reageert anders en verwerkt een miskraam op een andere manier. Het is heel belangrijk om rustig de tijd te nemen. Zet je emoties en gedachten op een rijtje, praat met anderen (als je dat wilt natuurlijk).

Denk niet dat je er even zomaar overheen moet stappen, want voor veel mensen klinkt een miskraam als iets kleins. Iets wat zo weer over is en waarna je ‘gewoon weer even’ zwanger wordt. Het verwerken van een miskraam is pijnlijk en helemaal niet zo makkelijk. Neem er de tijd voor, laat je niet opjagen en doe wat voor jou goed voelt! Lees ook de ervaring van deze moeder “Mijn lichaam liet me in de steek”.



de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019