sale kleertjes header
Mamma

Seks hebben als ouder, hoe dan?

Tijdens de bevalling is alles daar beneden flink opgerekt. Maar een tijdje na de bevalling heb je soms het gevoel dat alles juist helemaal dichtgegroeid is. Want seks hebben als ouder, hoe kan je dat in godsnaam doen? Je bent moe, je hebt het druk en wanneer jullie eindelijk eens samen zin hebben, staat je baby te jengelen door de babyfoon. Dat komt ‘the mood’ natuurlijk niet ten goede. Dus hoe kan je dan een seksleven hebben als ouders? Je leest het hier.

prenatal extra korting banner

Wanneer de eerste seks na de bevalling?

Eerlijk is eerlijk de eerste weken na de bevalling moeten de meeste vrouwen niet echt denken aan seks. Mannen soms ook niet, want die zien de vagina nu door hele andere ogen. Zeker na een traumatische bevalling is de zin in seks bij beide ver te zoeken.

‘Gelukkig’ hoef je ook nog niet aan seks te denken, want na een vaginale bevalling is het verstandig om eerst alles goed te laten genezen. Dat geldt overigens niet alleen voor je vagina, maar ook voor je baarmoeder.

De eerste 6 weken kan je last hebben van bloedverlies na de bevalling. Dit bloedverlies is de eerste dagen het meest hevig. Daarna neemt het af. Verloskundigen en gynaecologen adviseren om pas seks te hebben als je niet meer vloeit. Zo voorkom je een infectie. De eerste (plusminus) 6 weken hoef je er dus echt even niet aan te denken.

Lees ook: Hoe snel mag je seks hebben na de bevalling?

seksleven als ouder

Tip: Seks hebben als ouder betekent tijd maken voor elkaar!

Als de 6 weken voorbij zijn, dan staan nog niet veel vrouwen te springen om seks te hebben als ouder. Want je hebt natuurlijk ook net een kind gekregen die om de 3 uur gevoed moet worden. Daarnaast moet er gewerkt worden, het huishouden moet gedaan worden en tussendoor hebben de kinderen ook aandacht nodig. Tegen de tijd dat je eindelijk met zijn tweeën bent (wat natuurlijk wel essentieel is) ben je gewoon kapot.

Misschien wil je ergens wel seks hebben na de bevalling, maar weet je gewoon echt niet hoe. Of beter: wanneer! Als je merkt dat het grootste struikelpunt ‘tijdgebrek’ is, dan zit er maar één ding op: de seks inplannen. Klinkt misschien niet sexy, maar soms kan je gewoon niet anders.

Seks hebben als ouder moet je soms dus inplannen. Veel ouders vinden dit lastig omdat ze het graag spontaan willen houden. Maar ja, als het er dan niet van komt, dan schiet het niet op. Seks inplannen hoeft trouwens niet zo stom te zijn als dat het klinkt.

kleertjes sale 70

Je kunt ook gewoon een leuk avondje met zijn tweeën inplannen en er dan op aansturen dat het eindigt met seks. Maak er een romantisch avondje van met oesters, chocolade, champagne en al die andere producten die de sekslust lekker opwekken. Zet een zwoel muziekje op, trek je meest mooie outfit aan en doe gewoon even je best voor elkaar. Begin de seks eens met lekker ouderwets tongzoenen. Tongzoenen kan heel goed helpen om de lust op te wekken.

Vraag jezelf trouwens niet ondertussen af of je nu zin hebt of niet. Je gaat zin maken, daar draait de avond om. En als je straks bezig bent, dan weet je weer hoe fijn seks met elkaar kan zijn. Houd jezelf aan die gedachten vast!

Je hoeft er overigens niet een heel avondje van te maken hoor. Je kunt ook gewoon een moment op de dag pakken dat handig is. Bijvoorbeeld in het weekend als je kind een dutje doet. Deed ik ook vaak!
wanneer mag je seks hebben na bevalling

Vermoeidheid is geen excuus

Ja je bent moe. Iedere ouder is moe en dat is ook een hele grote reden waarom seks hebben als ouder er niet van komt. Want je bent moe. Maar moe zijn is soms een excuus omdat je denkt dat je geen zin hebt. Maar als het alweer een half jaar geleden is dat jullie gevreeën hebben, is het misschien tijd om eens zin te maken.

Geef je partner eens een lekkere tongzoen en kijk eens wat er dan gebeurt. Heb je echt geen zin, laat het er dan niet bij zitten, maar kijk wat je nodig hebt om er wel weer zin in te krijgen. Maak seks weer een onderdeel van je leven en probeer jezelf niet alleen als moeder te zien met spuug op haar schouder.

Lees ook: Waarom ook mannen niet altijd zin hebben in seks!

Die mooie vrouw is er echt nog hoor! Je moet haar alleen weer even tevoorschijn toveren. En ook al ben je 5 kilo aangekomen, dan nog wil je partner echt wel seks met je als jij hem verleidt.

Misschien kan je nu wat andere dingen proberen. Bedenk eerst zelf wat jou op kan winden en bespreek dit eens met je partner. Praat ook eens met elkaar over wat je fijn vindt tijdens het vrijen en knuffel eens een beetje. Zo maak je de seks zelf extra leuk en wie weet…. Misschien is dat gesprekje en die knuffel al een goede manier om wat zin te krijgen.

Je moet helemaal niets, maar je moet wel willen

Iedereen met kinderen loopt er tegenaan: seks hebben als ouder is soms lastig. Bij sommige duurt het maanden voordat ze weer vrijen en daarna hebben ze eens in de maand of eens in de 3 maanden een keer seks. Veel stellen schamen zich daar weer voor omdat ze het idee hebben dat hun relatie niet goed is want ze hebben zo weinig seks. Dat heb je natuurlijk al helemaal als je jouw pas verliefde nichtje hoort vertellen dat ze dagelijks seks heeft.

Maar hoe vaak je seks hebt zegt niet alles over je relatie, vergelijk jezelf dan ook niet met iemand anders. Als jij je goed voelt bij 1 keer in de 2 maanden seks (en je partner ook) dan is dat toch prima?! Vaker seks hebben omdat het zogenaamd ‘moet’ slaat nergens op. Je moet seks willen.

fitmom boek banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019