sale kleertjes header
Pijnbestrijding

Pijnbestrijding tijdens de thuisbevalling!

Als je thuis bevalt heb je weinig keuze als het gaat om pijnbestrijding. Dat komt omdat de meeste medicijnen toegediend moeten worden onder het toeziend oog van een specialist. Toch zijn er wel een paar manieren voor pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling waaruit je kunt kiezen!

Zalando 1 75p korting banner

Natuurlijke pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling

Natuurlijke pijnbestrijding tijdens een thuisbevalling bestaat niet uit middelen die je toegediend krijgt. Maar het zijn kleine handelingen die uitgevoerd kunnen worden om de pijn iets te verlichten.

 • Ademhalingsoefeningen

  Wanneer een wee zó pijnlijk is, kan je deze pijn opvangen door goed adem te halen. Tevens zorgt een goede ademhalingstechniek ervoor dat je beter kunt ontspannen, wat zeer bevorderlijk is voor je bevalling. Daarnaast zorgt goed ademhalen ervoor dat je voldoende zuurstof binnen krijgt, je hartslag iets vertraagt en je bloeddruk verlaagt.

 • Diverse houdingen aannemen

  Het staat nergens dat je per se op je rug moet liggen tijdens de bevalling. Misschien vind jij het fijner om op je zij te liggen of even te staan. Probeer diverse houdingen tijdens de bevalling en bekijk welke baringshouding jou het beste helpt om met de pijn om te gaan.
 • In bad gaan liggen of onder de douche

  Soms kan een warm bad of warme douche heerlijke verlichting geven van de baringspijn. Het zorgt ervoor dat je even kunt ontspannen. Het warme water kan mogelijk ook de weeën en de ontsluiting bevorderen.

  Ga alleen niet te snel al in bad of onder de douche want dat kan ervoor zorgen dat de bevalling niet doorzet. Het is ook niet verstandig om jezelf onder te dompelen in bad als je vliezen al gebroken zijn!

 • Laat je masseren

  Laat je tijdens de bevalling een beetje ‘verwennen’ door een massage van je onderrug. Als je jouw onderrug laat masseren ontspannen de spieren van je rug, wat de pijn wat kan verlichten. Wellicht is het leuk om je partner deze massage uit te laten voeren. Op die manier is hij meer betrokken bij de bevalling en heeft diegene het gevoel dat ze je kunnen helpen.

  Oefen deze massage dan wel even voor de bevalling zodat je weet wat je echt fijn vindt. Wil je liever dat je partner je hand vasthoudt of misschien wel foto’s maakt tijdens de bevalling? Je kunt er altijd voor kiezen om een fotograaf te laten komen om foto’s te maken!

Lees ook: Pijnbestrijding tijdens een ziekenhuisbevalling!

alternatieve vormen van pijnbestrijding bij thuis bevallen

Alternatieve vormen van pijnbestrijding

Naast natuurlijke pijnbestrijding zijn er ook een aantal alternatieve vormen die je kunt gebruiken als pijnbestrijding tijdens de thuisbevalling. Als één van deze methoden je aanspreekt is het verstandig om eerst goed informatie in te winnen zodat je zeker weet dat het jou ook echt ligt. Je kunt beter voor de bevalling erachter komen dat iets toch niet je ding is, dan tijdens de bevalling!

 • Hypnose

  Je kunt jezelf onder een soort van hypnose brengen tijdens de bevalling. Dit kun je leren in een speciale cursus. Deze cursus heet hypnose of hypnobirthing. Wat je voornamelijk leert is om goed en diep te ontspannen op het moment dat de weeën het meest heftig zijn. Het is niet zo dat je tijdens de bevalling ‘van de wereld’ bent. Je maakt hem juist heel bewust mee, maar dan meer ontspannen.

 • banner babypark sale

  Lees ook: Waarom kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling?

 • Geboorte-TENS

  Dit is een TENS apparaat heeft 4 elektronische pleisters. Deze pleisters plak je op je rug tijdens de bevalling. Het apparaatje kan de pijnprikkels die naar je hersenen gestuurd worden verminderen door stroomstootjes te geven.

 • Acupunctuur

  Ben je al bekend met acupunctuur, dan kan het ook helpen tijdens de bevalling. Bij acupunctuur krijg je naaldjes in je lichaam die de pijn mogelijk iets kunnen verlichten. Vaak is het nodig dat de acupuncturist bij de bevalling aanwezig is.

 • Fytotherapie

  Fytotherapie houdt in dat je geneesmiddelen krijgt die op basis van kruiden zijn gemaakt. De middelen worden al eeuwen gebruikt om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Als je hiervan gebruik wilt maken kan je beter advies inwinnen van een gerenommeerde specialist in fytotherapie. Ga niet zelf aan de slag met middeltjes, ook kruidengeneesmiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten voor je kindje.

 • Aromatherapie

  Geuren kunnen erg rustgevend zijn of juist jouw persoonlijke kracht naar boven halen op het moment dat het nodig is. Als dit je aanspreekt kan je eens uitproberen welke geuren een bepaalde invloed op je hebben die je kunnen helpen tijdens de bevalling.

  Naast geuren kunnen bepaalde etherische oliën een pijnstillend effect hebben op je lichaam. Laat jezelf wel altijd goed informeren als je etherische oliën wilt gebruiken. Je mag namelijk niet alle oliën op je huid aanbrengen.

 • Waterinjecties

  Een waterinjectie in je onderrug kan soms bijdragen aan het verminderen van de pijn omdat het water de pijn iets dempt. Vraag altijd aan je verloskundige of je gebruik kunt maken van deze injecties en hoe je dat het beste kunt doen.

Zo zie je dat er ondanks dat er geen specialist in de buurt is, er genoeg mogelijkheden zijn voor pijnbestrijding tijdens thuisbevalling. Wist je dat je je ook kunt voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019