Loulouka banner
Verzorging

Hoe moet je een baby laten boeren?

Je baby laten boeren na elke voeding is heel belangrijk. Doe je dat niet dan komt er lucht in het maagje te zitten wat allesbehalve prettig is voor je baby. Hoe moet je een baby laten boeren en wat moet je doen als het niet lukt?

Loulouka banner 2

Waarom moet je een baby laten boeren?

Iedereen zal je adviseren om je baby te laten boeren na elke maaltijd. Waarom is dat eigenlijk? Een baby laten boeren zorgt ervoor dat de eventuele lucht die in het maagje zit, kan ontsnappen.

Boert je baby niet, dan blijft deze lucht in het maagje. Dit is niet prettig voor je kleintje. Teveel lucht in het maagje zorgt er ook voor dat je baby minder honger krijgt omdat de lucht of gas een vol gevoel geeft. Je baby drinkt dan minder, wat natuurlijk niet de bedoeling is: baby’s moeten drinken om te groeien en ontwikkelen.

Als laatste kan de gasvorming in het maagje ook leiden tot darmkrampjes. Kortom: genoeg reden om altijd even de tijd te nemen om je baby te laten boeren na de maaltijd.

hongerige baby speciale flesvoeding

Hoe komt er lucht in het maagje?

De reden waarom je een baby moet laten boeren is omdat er lucht in het maagje kan zitten. Deze lucht krijgt je baby binnen tijdens het drinken. Bijvoorbeeld omdat:

 • Je baby te gulzig drinkt en zo veel lucht hapt.
 • De baby snapt het drinken nog niet zo goed, dat komt veel voor bij pasgeboren baby’s. Het is nogal wat: ademhalen, zuigen en slikken tegelijk. Dat vraagt om wat oefening. In het begin kan het dus voorkomen dat je baby veel lucht binnenkrijgt.
 • Het aanhappen aan de borst gaat niet goed waardoor de baby veel lucht hapt omdat er geen vacuüm ontstaat.
 • Het aanhappen aan de fles gaat nog niet goed
 • Er tijdens het mengen van de kunstvoeding teveel belletjes in de voeding is gekomen. Schud daarom altijd voorzichtig en niet te enthousiast. Nog beter: roer het.
 • Het dieet van de moeder producten bevat die gasvorming in de maag van de baby veroorzaken.

Wat is nou de beste flesvoeding per leeftijd van je baby? Je leest het hier

welke borstkolf past bij jou banner

Hoe kan je een baby makkelijk laten boeren?

Er zijn diverse manieren om je baby te laten boeren. De manier die het meest wordt gebruikt en doorgaans het makkelijkste is, is je baby rechtop tegen je aanhouden. Het hoofdje kan je tegen of over je schouder leggen. Je ondersteunt je baby bij de billetjes. Vervolgens klop of wrijf je zachtjes vanaf de onderrug naar de schoudertjes.

Je kunt je baby nog op de billetjes kloppen, dit helpt om je baby te laten ontspannen. Als je het kloppen of wrijven zat bent, kan je ook nog even rondlopen met je baby in dezelfde houding. Hup een beetje op en neer, door deze beweging komt er soms nog een boertje naar boven borrelen.

Kleertjes.com korting banner

Hoe moet je een baby laten boeren?

Er zijn nog meerdere manier om je baby te laten boeren dan de methode waarbij je jouw baby tegen of over je schouder legt. De andere manieren zijn:

 1. Voorover gebogen op schoot

  Je houd je baby op je knie, hij zit iets voorover en leunt op je arm. Met de andere arm klop of wrijf je zachtjes op het rugje van beneden naar boven.

 2. Handjes in de lucht

  Zet je baby op schoot en doe de armpjes in de lucht, vaak boert je baby hier sneller door. Je kunt je baby ook vastpakken onder de oksels en een beetje op en neer wiegen. Let op: niet iedere baby vindt dit even prettig.

 3. Op het buikje over je knieën

  Je legt je baby op het buikje over je knieën heen. Zorg ervoor dat het hoofdje hoger ligt dan de rest van het lichaampje. Wrijf over het ruggetje van beneden naar boven.

Hoe baby laten boeren als hij slaapt

Hoe kan je een baby laten boeren als hij slaapt?

Veel baby’s vallen in slaap tijdens het drinken. Je hebt dan eigenlijk geen kans gehad om je baby te laten boeren. Dat is op zich echt niet erg. Als je baby in slaapt valt is die waarschijnlijk tevreden en is het niet nodig om een boertje te laten.

Mocht er toch wat dwars gaan zitten, dan zal je baby zich vanzelf wel melden. 

Wil je toch graag je baby laten boeren, probeer dan de derde manier waarbij je jouw baby over je knieën legt.

beste babyfles banner

Wat te doen als boeren niet lukt?

Soms lukt het boeren niet meteen, het eerste advies is dan ‘heb geduld’. Vaak houden we er na 10 minuten al mee op, terwijl veel huisartsen adviseren het een half uur te proberen. Lukt het na een half uur nog steeds niet, leg dan je baby op het buikje neer.

Doe dit echt niet eerder dan na een half uur omdat het eten eerst een beetje moet zakken. Blijf bij je baby en wacht totdat je baby het hoofdje omhoog probeert te krijgen. De luchtbellen hebben zich dan samengevoegd tot 1 bel en die ene bel kan gemakkelijker naar boven komen. Til je kind nu op en houdt hem of haar in één van de houdingen om te laten boeren.

Moet je een baby altijd laten boeren?

Jonge baby’s moet je echt altijd laten boeren of het in ieder geval proberen. Op een gegeven moment heb je zelf door of je baby altijd moet boeren of niet.
Baby’s die flesvoeding krijgen 
zal je langer laten boeren dan baby’s die borstvoeding krijgen. Als een baby goed aan de borst drinkt, komt er bijna geen lucht meer naar binnen. Boeren is dan niet meer nodig. Dat zal je vanzelf merken.Bij flesvoeding moet je jouw baby wel laten boeren, totdat hij of zij geen flesvoeding meer krijgt. Maar merk na 3 maanden of meer dat jouw baby nooit hoeft te boeren (ook niet na een half uur proberen) en verder heel tevreden is en nergens last van lijkt te hebben, dan is het boeren waarschijnlijk niet meer nodig.
tips baby weinig lucht binnenkrijgt tijdens voeden

Zo voorkom je lucht in happen bij de baby tijdens het voeden

Probeer ervoor te zorgen dat je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt tijdens het voeden. Dit kun je doen door:

 • Borstvoeding: Ervoor zorgen dat je jouw baby goed aanlegt. Lees hier meer over een baby goed aanleggen.
 • Flesvoeding: Ervoor zorgen dat je baby goed aanhapt en de gehele speen in het mondje krijgt zodat er een sterk vacuüm ontstaat.
 • Flesvoeding: Zorg er altijd voor dat de speen gevuld is met melk.
 • Flesvoeding: De poeder met water mengen kun je beter roerend doen dan schuddend.

Extra tips bij je baby laten boeren

Je kunt je baby extra goed laten boeren door:

 • Na het drinken je baby voorzichtig in de gewenste ‘boer-houding’ te brengen. Doe niet te wild, want dan zit je binnen de kortste keren onder de melk.
 • Laat de slabber om of pak er een doekje bij. Het komt geregeld voor dat je baby wat mondjes teruggeeft tijdens het boeren.
 • Leg je kind niet direct plat op de grond, maar geef de voeding de kans om iets te zakken.
 • Heb je het gevoel dat je baby veel lucht heeft binnengekregen tijdens het voeden? Je kunt je baby dan tijdens de voeding ook nog laten boeren.

prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!