sale kleertjes header
Baby

Hoe overleef je als kersverse ouders de tropenjaren met baby?

Een baby en een peuter, of misschien wel drie of vier kleine kinderen. Het huishouden wat gerund moet worden, de hond die eten moet en af en toe wil wandelen. Een werkgever die ook nog het een en ander van je verlangt en dan ook nog je relatie een beetje gezellig houden. Hoe dan?! Hoe overleef je als kersverse ouders de tropenjaren met een baby?

beste babyfoon bol.com

Van zorgeloos stel naar draaiend familie’bedrijf’!

Tien jaar geleden. Mijn man en ik waren 24 (oké, hij nog 23) en woonden net samen. We werkten allebei in de horeca, sliepen iedere ochtend tot laat uit en gingen pas halverwege de nacht naar bed. We werkten als de rest van de wereld vrij was, maar waren dan ook vrij als de rest van de wereld werkte. Als we geen zin hadden om te koken gingen we uit eten en wanneer het kon gingen we een weekend weg of op vakantie. Niemand om rekening mee te houden, geld genoeg om van te leven en vooral heel veel plezier en vrijheid.

Nu, 2 dochters rijker. Een koophuis, allebei een degelijke baan en ik nog een eigen bedrijf ernaast. We zijn druk met het huishouden, de dakgoot die geleegd moet worden, de boodschappen, de auto die door de APK moet en de ouderavond op school. Maar vooral niet met uit eten gaan, of met niemand rekening houden.

Van een zorgeloos stel zijn we veranderd in twee ouders die een familie draaiende houden.
Waarom raken veel stellen elkaar kwijt tijdens de tropenjaren met een baby?

Er zijn geboren ouders die zonder moeite in deze rol groeien. Ouders die met twee vingers in hun neus voor een baby zorgen, hun werk vlekkeloos (zelfs melk-vlekkeloos) blijven doen en daarnaast ook nog genoeg tijd voor elkaar hebben.

Maar, de meeste ouders zijn niet zo. Dus troost je met de gedachte dat je niet de enige bent die de tropenjaren gewoon heel heftig vindt. Dat je alleen nog maar kibbelt met je partner, in plaats van urenlange diepzinnige gesprekken voert. Dat je veel minder van elkaar kunt hebben, je overal aan irriteert en echt geen zin hebt in seks. Slapen, dat is wat je wil. Lang en het liefst met het hele bed voor je alleen. Misschien is horizontaal ouderschap dan wel iets voor jou?

prenatal extra korting banner

Hoe overleef je de tropenjaren met een baby?

 1. Praat erover!

  Wees eerlijk naar elkaar. Vind je het zwaar? Geef het dan gewoon toe. Misschien heeft je partner geen idee hoe jij je voelt, dan kan hij je ook niet helpen. Waardoor jij je weer meer gaat irriteren, omdat hij niet doet wat jij van hem zou willen. Hoe moet hij dat doen als hij het niet weet? Juist: praat.

 2. Luister

  En daarmee ook meteen de andere kant van het verhaal. Luister ook naar jouw partner. Wat vindt hij van het kersverse ouderschap? Waar loopt hij tegenaan en hoe kan je hem daarbij helpen? Zorg dat jullie een team blijven, of worden.

 3. Zet jezelf eens toe tot seks

  Ja, ik weet dat je iedere minuut slaap die je kunt pakken voor je gevoel niet kunt missen. Maar echt, een goede relatie heeft gewoon wat lichamelijke aandacht voor elkaar nodig. Anders eindig je als broer en zus naast elkaar op de bank.

  Seks hoeft geen uren te duren, waarschijnlijk liggen jullie na een kwartier uitgeteld in bed, maar je zult zien dat het je relatie goed doet.

 4. Plan een date!

  Breng de baby lekker naar opa en oma en ga een avondje weg. Dos jezelf lekker uit en ga samen de hort op. Uit eten, naar de film, stappen, wat dan ook. Even je oude zelf zijn, in plaats van alleen papa en mama. Lees hier wat tips voor een date night.

 5. Laat het los

  Doet hij de baby altijd het verkeerde setje aan? Die gebloemde legging bij dat gestreepte truitje? Laat het los. Als jij constant commentaar op hem gaat leveren, gaat hij ‘zijn taken’ echt niet meer uitvoeren. En de baby heeft er echt geen last van als hij er een dagje iets minder stijlvol bij ligt. of laat hem deze tips lezen voor vaders die een baby aankleden 😉

 6. Vergeef elkaar

  Blijf niet hangen in alles wat er verkeerd gaat. Kibbelen jullie ergens over? Praat het uit en klaar, ga het er niet 3 weken later weer bij halen. Is hij weer vergeten de vuilnisbak te legen? Zeg het een keer en klaar. Non-stop elkaar blijven herinneren aan wat er niet goed was, maakt het leven echt niet leuker.

Er is nog een schrale troost, want de tropenjaren gaan voorbij. Baby’s worden peuters, gaan ooit een keer doorslapen (ja, toch?) en daarmee krijgen jullie weer meer tijd voor elkaar. Neem die tijd, ga een keer een weekendje weg als dit lukt. Zonder kinderen. Probeer je te bedenken wat je ooit zo leuk vond aan je partner, als het even iets minder gaat. Jullie hebben niet voor niets een gezin gesticht, houdt die gedachte vast!startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!