sale kleertjes header
Mamma

Tips als je jouw nieuwe partner gaat voorstellen aan je kinderen!

Het is iets waar je niet aan denkt als je samen kinderen krijgt, dat je misschien ooit uit elkaar gaat. Dat je partner misschien overlijdt of jullie in een scheiding terechtkomen. En de stap die daarna komt, een nieuwe partner ontmoeten en je kinderen aan hem of haar voorstellen. Moeilijk, heftig en spannend, hoe pak je dat aan; je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen?

disneybanner

Tips als je jouw nieuwe partner gaat voorstellen aan je kinderen!

  1. Begin bij jezelf

    Het is heel fijn voor jou, als je na een rotperiode weer gelukkig bent in de liefde. En het is logisch dat je dat het liefst van de daken schreeuwt. Maar probeer toch even kalm te blijven. Blijf eerst eens even dicht bij jezelf en stel jezelf een paar kritische vragen: ben je gelukkig? Loop je niet te hard van stapel? Ben je klaar voor een nieuwe relatie (en niet alleen jij, is de rest van je gezin klaar voor een nieuwe persoon)?

    En dan nog iets: is deze partner de partner waar jij jezelf de rest van je leven mee ziet delen? Of in ieder geval langer dan een paar maanden? Je kunt het je kinderen niet aandoen om iedere scharrel voor te stellen. Kinderen gaan zich hechten, en moeten dan weer iemand missen.




  2. De ex

    Als je bent gescheiden heb je hoe dan ook nog te maken met je ex. Jullie hebben samen kinderen en zijn dus nog lang niet ‘van elkaar af’. Hopelijk hebben jullie de scheiding en omgang met de kinderen goed afgerond, zijn jullie er goed uitgekomen en kunnen jullie op een normale manier contact hebben.

    Het is dan ook belangrijk om eerst met je ex te bespreken dat er een nieuwe partner in beeld is. Ook omdat het belangrijk is dat de kinderen er open over kunnen praten, dus ook met je ex.
    Misschien hebben jullie afspraken gemaakt over het voorstellen van een nieuwe partner aan de kinderen? Houd je dan aan die afspraken, jullie hebben ze niet voor niets gemaakt.

  3. Je nieuwe partner

    Praat met je nieuwe partner over je kinderen. Vertel hem over ze, wat zijn hun hobby’s? Waar houden ze van en waarvan juist niet? Zo kan hij een aanknopingspunt vinden en misschien een gezamenlijke interesse.

    Heb het ook over belangrijke zaken, wat verwacht jij van hem? Wat verwacht hij van de kinderen? Wil hij een ‘echte stiefouder’ worden of op de zijlijn blijven? Geef ook aan hoe jij het ziet, wat verwacht jij? Wat zijn jouw regels?

  4. libido banner
  5. De kinderen

    • Is de timing goed?
      Jouw kinderen hebben eerst al moeten wennen aan het feit dat hun ouders niet meer samen zijn. Dit ging waarschijnlijk gepaard met allerlei veranderingen. Een verhuizing, nieuwe kamer, het constant missen van een van de ouders. Noem maar op. Geef de kinderen de kans om tot rust te komen. Dus wees eens eerlijk: is de timing goed? Zijn ze er aan toe?
    • Praat er eerst over
      Misschien heb je al wel laten doorschemeren dat je aan het daten bent, en kunnen je kinderen al een beetje verwachten dat er misschien iets gaat gebeuren.

      Zo niet, vertel dan eerst dat je verliefd bent en laat ze hier even aan wennen. Niet een half uur, maar geef ze echt even de tijd.

    • Lees ook: Wat je wel en niet moet doen op een eerste date!

    • Vertel over je partner
      Zijn de kinderen een beetje aan het nieuws gewend? Stellen ze misschien al wat vragen? Vertel dan wat meer over je partner, leuke dingen, zoals zijn hobby’s. Of hij kinderen heeft, of huisdieren.
    • Neem de gevoelens van je kinderen serieus
      Vinden je kinderen het moeilijk dat er iemand anders is? Neem deze gevoelens serieus. Zeg ook tegen je kind dat je dit snapt en dat hij altijd nummer 1 voor je zal blijven. Ga niet pushen en dring niets op.
    • Tijd voor ‘de date’?
      Kies een neutrale plek, bijvoorbeeld een park, of ga samen een ijsje eten. Zorg er ook voor dat je niet meteen een hele dag plant, maar eerst een korte kennismaking.

Wat als de kinderen het niet leuk vinden?

Niet alle kinderen zullen staan springen als er een nieuwe partner in beeld komt. En dat is logisch. Kinderen hopen vaak stiekem dat papa en mama nog weer bij elkaar komen, en met een nieuwe partner erbij is die hoop ineens vervlogen. Een teleurstelling dus.

Geef je kind de tijd om eraan te wennen. Vraag wat hij moeilijk vindt en erken die gevoelens. Laat je kind weten dat het oké is en dat die gevoelens er mogen zijn. Heb geduld en ga niet pushen.
Ook kan je ergens in huis een foto ophangen van het biologische gezin, om je kinderen te herinneren aan hun herkomst. En ook om te laten zien dat hun biologische ouders niet vervangen worden door nieuwe partners.

Je nieuwe partner voorstellen aan de kinderen is voor iedereen spannend, voor jou, voor de kinderen, maar ook voor je partner. Heeft hij ook kinderen? Dan wordt het helemaal spannend. Onthoud dat het voor kinderen moeilijk te bevatten is en doe het rustig aan. Spreek met elkaar af als de kinderen niet bij jou zijn, en laat hen aangeven wat ze wel en niet fijn vinden. Zo houd je het voor iedereen zo leuk mogelijk.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019