luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Wat doet een zwangerschap met jouw gebit?

Een zwangerschap kan lichamelijk en geestelijk een hele opgave zijn. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat een zwangerschap ook invloed kan hebben op je gebit? Jouw veranderende hormonen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sneller tandvleesontsteking krijgt. Want wat doet een zwangerschap met jouw gebit?

startersbox zwitsal banner

Waarom wordt er gezegd dat elke zwangerschap een tand kost?

Laten we even vooropstellen dat dit een fabeltje is. Ik ben een plaatjes denker en zie mezelf nu met 2 gaten in mijn mond voor me. Gelukkig is dit niet het geval.

Wel is het zo dat de kans op gebitsproblemen in de zwangerschap groter kan zijn dan normaal. Je hormonen schoppen nu eenmaal alles in de war. Daardoor heb je meer kans op tandvleesontsteking, en als deze doordringt tot het kaakbot op parodontitis. Als dit niet behandeld zou worden heb je inderdaad kans om tanden te verliezen.

Theoretisch gezien zou een zwangerschap je dus een tand kunnen kosten. Natuurlijk gaan we hier niet van uit, en is er een heleboel dat je zelf kunt doen om problemen te voorkomen.




Wat doet een zwangerschap met jouw gebit?

(Ochtend)misselijkheid is een veel voorkomende zwangerschapskwaal. Dit is niet alleen erg vervelend, maar kan ook je tanden aantasten. Het maagzuur tast namelijk het glazuur op je tanden aan. Ook krijg je soms rare eetgewoonten, bijvoorbeeld een enorme trek in zoetigheid. Ook niet echt bevorderlijk voor je tanden.

Tijdens een zwangerschap worden de bindweefselbanden in je hele lichaam soepeler, dit zorgt er ook voor dat je tanden en kiezen losser kunnen gaan zitten. De bloedvaten in je lichaam vergroten zich, wat er voor kan zorgen dat je tandvlees sneller gaat bloeden tijdens het poetsen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Natuurlijk is het altijd belangrijk om je gebit goed te verzorgen, maar tijdens (en voor) een zwangerschap is dit misschien nog wel belangrijker dan anders. Zeker een heftige tandvleesontsteking (parodontitis) wil je niet krijgen, dit kan zelfs namelijk leiden tot een vroeggeboorte.
mondverzorging tips zwangerschap

Mondverzorging tips tijdens de zwangerschap

  1. Niet meteen je tanden poetsen

    Als je net over hebt gegeven ben je natuurlijk meteen geneigd om te tanden te gaan poetsen. Logisch, je wilt immers van die vieze zure smaak af.

    Toch is het beter om er even mee te wachten. Het maagzuur tast namelijk het glazuur van je tanden aan, door meteen te gaan poetsen vererger je dit, je ‘poetst’ als het ware het glazuur van je tanden af. Wil je toch vast een frisser gevoel? Spoel dan even met mondwater.

  2. Zachte tandenborstel

    Heb je veel last van bloedend tandvlees? Gebruik dan een zachte tandenborstel, dit ontziet je tandvlees een beetje tijdens het poetsen.

  3. Tanden witter zonder te bleken

    Veel mensen zijn niet tevreden over de kleur van hun tanden. Door roken en het eten van bepaald voedsel kunnen tanden vergelen. Om nu met een chemisch goedje aan de slag te gaan tijdens je zwangerschap is niet echt verstandig.

    Er zijn veel tips om je tanden witter te krijgen zonder te bleken, bijvoorbeeld door het vermijden, of juist eten van bepaalde producten. Of poetsen met bepaalde tandpasta’s en andere handige trucjes. Wil je toch op een andere manier zorgen dat je tanden witter worden? Er zijn natuurlijke setjes te koop voor thuis tanden bleken.

  4. Bezoek de tandarts

    Hij of zij kan je meer vertellen over het verzorgen van je gebit tijdens de zwangerschap. Ook kunnen de meeste behandelingen gewoon plaats vinden, alleen het maken van röntgen foto’s wordt vaak uitgesteld. Ben je bezig met zwanger worden en weet je dat je gebit nog wat onderhoud nodig heeft? Dan is het wel verstandig dit te doen voor je echt zwanger bent.

Een zwangerschap kan dus van alles doen met je gebit, gelukkig is overal een oplossing voor!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019