header banner hema
Zwanger Worden

Mijn ervaring met Moeders voor Moeders!

Ik doe voor de tweede keer mee met Moeders voor Moeders. Op het moment van schrijven ben ik ongeveer 10 weken zwanger. Het is mogelijk om mee te doen als je tussen de 6 en de 16 weken zwanger bent. Wat houdt meedoen in? En wat is Moeders voor Moeders eigenlijk? Vandaag vertel ik je er alles over en lees je over mijn ervaring met Moeders voor Moeders.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wie is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die stellen met vruchtbaarheidsproblemen wil helpen. Dit doen ze door urine in te zamelen van zwangere vrouwen. In deze urine zit het hCG-hormoon, wat wordt gebruikt in de farmaceutische industrie. Er worden met behulp van dit hormoon geneesmiddelen gemaakt die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Het is dus heel simpel: je bewaart je urine, dit wordt opgehaald en daarmee help jij andere wensouders.

Moeders voor Moeders bestaat al sinds 1966, maar ook daarvoor werd er al urine ingezameld. Al sinds 1931! Het is dus al heel lang bekend dat dit hormoon wonderen kan verrichten.

Hoe werkt Moeders voor Moeders?

Als je 6 weken zwanger bent kan je je aanmelden via de website. Je vult wat gegevens in en je wordt gebeld voor een afspraak. Tijdens deze afspraak komt de informatrice bij je thuis. Ze legt je uit hoe alles werkt en doet voor de zekerheid een zwangerschapstest met urine die je zelf dient te bewaren.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze echt ‘zwangere’ urine binnen krijgen. Deze test stopt ze in een mooi doosje met de datum erop en mag je bewaren als aandenken. Ook krijg je een heel leuk cadeau voor de baby.

Toen ik zwanger was van Yinthe heb ik me meteen aangemeld. Bij de verloskundige kreeg ik tijdens de intake een boekje mee. Ik had geen ervaring met Moeders voor Moeders, sterker nog ik had er nog nooit van gehoord. Maar het idee dat ik anderen kon helpen sprak me aan. En wat is de moeite nou? Plassen moet je toch (en vaak). Dus of je dat nu door het toilet spoelt of in een fles doet? Ik zag het probleem niet.

Ovulatietest online bestellen banner

Hoe bewaar je die urine?

Van de informatrice krijg je een krat met vier flessen en twee ‘maatbekers’. In deze bekers kan je jouw urine opvangen en dan in de fles schenken. De flessen bevatten een klein laagje conserveringsmiddel, om de urine goed te houden. Toen ik zwanger was van Yinthe kon ik heel slecht tegen die geur, maar ik heb toch 10 weken lang de flessen vol geplast.

Elke week zet je het krat op een afgesproken plek, bijvoorbeeld bij je voordeur. De kratten worden dan omgeruild voor een krat met lege flessen. En zo simpel is het! Je vangt dus gewoon al je plas op en giet het in de flessen. Zet ze bij je voordeur en dat is alles. Kind kan de was, eh, plas doen ;-).

Mijn ervaring met Moeders voor Moeders!

Tijdens de zwangerschap van Yinthe ben ik gestart zodra het mogelijk was. Ik werkte toen nog vrij veel en was niet vaak thuis. Maar alle kleine beetje helpen, dus ook die paar plasjes die ik op kon vangen.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ook op je werk urine op te vangen, als je daar de mogelijkheid voor hebt. Zelf vind ik dat nogal onhandig, dus ze moesten het maar doen met wat ik thuis deed. En dat is hartstikke prima!

Het geeft dus niet of je alle vier de flessen vol plast, of met moeite een. Alles is welkom!

Toen ik vorig jaar weer zwanger werd, wilde ik me ook vrij snel weer aanmelden. Maar omdat er nog een vakantie tussen zat besloot ik te wachten en het daarna te doen. Helaas eindigde deze zwangerschap in een missed abortion en heb ik dus niet mee gedaan.

En nu dus weer wel! Ik heb wel even gewacht. Het begin van de zwangerschap was eng, ik was erg onzeker en bang dat het weer zou eindigen in een miskraam. Daarom durfde ik me niet op te geven bij Moeders voor Moeders.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met Moeders voor Moeders!

moeders voor moeders flessen anoniem
Gelukkig hebben we een goede verloskundigenpraktijk en mocht ik voor een extra echo langskomen, en later nog een toen ik bang was dat het niet goed zat. Na drie goede echo’s durfde ik het dan toch aan en sinds vandaag heb ik de flessen van Moeders voor Moeders weer in huis.

Yinthe vindt het maar wat interessant en zit meteen toe te kijken wat de bedoeling is. Ook zij vindt dat het conserveringsmiddel stinkt. Terwijl ik het deze keer wel mee vind vallen. Ik heb in beide toiletten een fles en een opvangkan staan. Al moet ik het me wel weer even aanwennen. Het is al een keer gebeurt dat ik zat te plassen en bedacht dat ik iets vergat. Gelukkig heb ik nog 6 weken.

En mijn buren dan?

Misschien denk je “ja, leuk hoor, maar met 6 weken zwangerschap wil ik helemaal niet dat iemand weet dat ik zwanger ben!” Dat er elke week een Moeders voor Moeders bus voor je deur stopt en de buren al lang door hebben wat er aan de hand is.

Daar is uiteraard over nagedacht. Je kunt er voor kiezen om je urine ‘discreet’ en anoniem te laten ophalen. Sowieso zijn de busjes zonder opdruk. Maar je kunt ook een discretie tas krijgen om de flessen in te doen. En een plek afspreken die niet zo opvalt, bijvoorbeeld achter je schuttingdeur. Zo heeft waarschijnlijk niemand iets door en blijf je lekker anoniem.
Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website van Moeders voor Moeders en meld je aan!

Wat is jouw ervaring met Moeders voor Moeders? Ik zou het zo weer doen!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019