sale kleertjes header
Peuter

Zo overleef je de zwemles van je kind! 8 Tips!

Die zwemlessen van je kind… Niet altijd een pretje. Of jouw kind ziet er met bergen tegenop, of jij! Het ergste is dat het nog wel even gaat duren, zeker als je meerdere kinderen hebt. Hoe kan je ervoor zorgen dat de zwemlessen van je kind een feestje worden en niet een naar ‘moetje’? Je leest het hier.

beste babyfoon bol.com

8 Tips hoe je de zwemles van je kind kan overleven!

Zwemlessen zijn echt niet altijd leuk. Je kind heeft er misschien een hekel aan en daarnaast zit jij ongeveer 3 kwartier uit je neus te vreten en te zweten (eerste tip: trek laagjes aan zodat je makkelijk wat kunt uit doen).
Maar weet je dat er een aantal handige tips zijn om de zwemlessen van je kind juist leuk of zinvol te maken, ook voor jezelf als ouder? Lees hier de tips!

  1. Maak er iets leuks van
  2. Merk je dat jouw kind er tegenop ziet? Dan helpt het niet als jij ook nog eens met lood in je schoenen er naar toe gaat. Laat het in ieder geval niet merken en doe net alsof je er zin in hebt, zowel verbaal als non-verbaal. Neem een enthousiaste houding aan en zeg: ‘Vandaag weer lekker naar zwemles!’. Klinkt een stuk beter dan: ‘Je moet vandaag weer naar zwemles!’.

    Na of voor het zwemmen kan je jouw kind een beetje verwennen met bijvoorbeeld zijn of haar lievelingsmaaltijd of een kwartiertje langer op de iPad. Zo weet je kind dat er iets leuks te wachten staat na de zwemles. Begint hij het leuk te vinden, dan hoeft de beloning natuurlijk niet meer.




  3. Begin niet te vroeg met de zwemlessen

    Er is een reden dat er een minimale leeftijd voor zwemlessen is. Zwemlessen zijn voor kinderen jonger dan 4 jaar nog te zwaar en als het niet goed gaat, dan weet je dat hij er steeds meer tegenop gaat zien. Start pas met de zwemlessen als je kind minimaal 4,5, 5 of zelfs 6 jaar oud is. En nog belangrijker: wacht totdat je kind er klaar voor is. Je kunt de interesse wel al eerder wekken door bijvoorbeeld babyzwemmen of een cursus puppyzwemmen.

  4. luiers met korting banner
  5. Laat je kind al op tijd wennen aan water!

    Hoe meer zin jouw kind krijgt in zwemmen, hoe beter de zwemlessen van je kind zullen gaan verlopen. Ga dus op vakantie lekker vaak samen het zwembad in om te spelen, ga ook samen naar een zwembad bij jou in de buurt of breng bezoekjes aan de zee of een recreatieplas.

  6. Werk samen met andere ouders

    Maak afspraken met andere ouders! Zo hoef je niet elke les je kind naar het zwembad te brengen, maar dat de ene keer die ouder het doet en de andere keer jij. Dat scheelt weer de helft!

  7. Benut de wachttijd optimaal

    Soms is het meest vervelende aan die zwemlessen van je kind, de tijd dat jij moet wachten totdat de les voorbij is. In plaats van jezelf stierlijk te vervelen, kan je die tijd ook optimaal benutten. Maak er bijvoorbeeld een heerlijk momentje voor jezelf van door een lekker kopje koffie te drinken en ein-de-lijk een keer een boek te lezen of je favoriete tijdschrift.

    Er zijn ook andere manieren om het wachten tot de zwemles voorbij is optimaal te benutten, ga bijvoorbeeld buiten even stevig wandelen. Heb je zelf ook meteen lichaamsbeweging gehad. Je kunt ook even wat boodschappen doen of ga wat werken op je laptop. In sommige zwembaden is het mogelijk voor de ouders om zelf ook te zwemmen. Goed voor je lichaam en ook een goede stimulans voor je kind!

  8. tips om zwemlessen van kind leuker te maken

  9. Nog andere kinderen? Zorg voor een oppas

    Mocht je andere kinderen moeten meenemen naar de zwemlessen van je kind, dan kan dit soms vrij lastig zijn. Tip van veel moeders is: regel een oppas. Dit kan geld kosten, maar het scheelt je ook veel gedoe en frustratie.

    Wat je ook kunt doen is je andere kind ‘belonen’ met 45 minuten tijd op de tablet. Deze tijd komt natuurlijk wel in de plaats van een ander moment. Zo blijft het andere kind rustig tijdens de zwemlessen.

  10. Lees ook: Secondary drowning wat elke ouder moet weten!

  11. Kies de juiste zwemschool en denk mee

    Je zit echt niet vast aan één zwemschool, er zijn er in de buurt vast meer. Heb je het gevoel dat je de zwemlessen van je kind beter kunnen, ga dan bekijken of er nog andere zwemscholen in de buurt zijn. Mocht jouw kind wat moeite hebben met zwemmen, dan zal hij misschien beter gedijen in kleinere klasjes.

    Vaak hebben zwemscholen de mogelijkheid om feedback te geven. Probeer die niet te negatief te doen door de zweminstructeur te bekritiseren. Geloof me: die krijgen genoeg gezeur over zich heen terwijl ze echt hun best doen.

    Als je feedback geeft of jezelf ergert aan iets, vraag dan aan de leraar hoe hij of zij het vindt gaan en vraag ook waarom lessen op een bepaalde manier worden ingevuld. Misschien kom je erachter dat er een bewuste keuze is gemaakt en dat die niet eens zo gek is.

  12. Besef dat het ontzettend goed is

    Wat al heel erg kan helpen om de zwemlessen van je kind te overleven is je eigen instelling veranderen. Zwemlessen zijn niet alleen maar irritant, maar ze zijn essentieel! Tijdens het zwemmen is je kindje lekker in beweging en traint hij alle spieren. Daarnaast is het super belangrijk dat je kind kan zwemmen om de kans op verdrinking te minimaliseren.
    Stel je eens voor als je kind straks 12 is en nog niet kan zwemmen, dan heb je vast hele andere vakanties!

Lees ook: Wat heb je nodig als je voor het eerst gaat zwemmen met een baby?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019