Banner webinar dod
Zwangerschap

Wat is een veilige slaaphouding als je zwanger bent?

Slapen, ooit was het zo vanzelfsprekend. Je rolde je bed in en sliep tot je weer wakker werd. Dan keek je hoe laat het was, veel te vroeg en draaide je op je andere zij om heerlijk verder te slapen. Nou, dat is verleden tijd als je zwanger bent. Want behalve die buik die in de weg zit, moet je steeds plassen vooral als je net lekker ligt. Daarnaast maak je je druk om van alles en nog wat en kan je misschien niet eens slapen. Hoe moe je ook bent. En als je dan wel kunt slapen, moet je dat ook nog in een veilige houding doen. Wat is de beste en meest veilige slaaphouding als je zwanger bent?

banner stamcelbank 1

Op je rug slapen tijdens de zwangerschap

In de eerste weken van je zwangerschap kun je prima op je rug slapen. Je kindje is dan nog zo klein en je buik nog niet zwaar en dik. Geen probleem dus. Maar vanaf het moment dat je buik meer gaat wegen en je merkt dat je extra gewicht mee draagt kun je rugslapen beter vermijden.

Je kunt door rugslapen namelijk extra last krijgen van rugpijn. Al dat gewicht wat jij met je mee draagt wordt opgevangen door je rug. En als jij op je rug slaapt, krijgt je rug dus geen rust. Ook kan je last krijgen van aambeien tijdens je zwangerschap en kortademigheid. Puur door op je rug te slapen.
Maar wat het aller engst is, is de kans op een stille baby. Het is minder veilig voor de baby. Uit Brits onderzoek is gebleken dat de kans op doodgeboorte aanzienlijk hoger is als je in het laatste trimester op je rug slaapt. Het gecombineerde gewicht van je baby en de baarmoeder kunnen druk gaan uitoefenen op je bloedvaten. Ken je dat gevoel van een slapend been als je even op de bank in slaap bent gevallen? Dat kan dus ook bij je baby gebeuren doordat de bloedstroom in gevaar komt.

Lees meer over op de rug slapen tijdens de zwangerschap vergroot de kans op doodgeboorte!

Kleertjes.com korting banner

Op je buik slapen tijdens de zwangerschap is dat veilig?

Ben je een buikslaper? Dan ga je nog heel erg moeten wennen aan een andere houding. Voor je baby kan het weinig kwaad als jij de eerste weken op je buik blijft slapen. Je kindje zit stevig en veilig ingepakt. Maar als je buik gaat groeien merk je vanzelf dat het niet lekker ligt. Op een gegeven moment raakt je hoofd gewoon je kussen niet meer, dat kan niet fijn liggen.

Maar als je nu echt graag op je buik wilt liggen, is daar een oplossing voor. Ken je de Holo Lilo al? Dat is een soort luchtbed met een gat er in. Op die manier kun je toch op je buik liggen, met je buik in dat gat. Je kunt dit matras gebruiken op je eigen bed, of in het zwembad. Heerlijk om te relaxen dus.
holo-lilo luchtbed

Op je zij slapen is de meest veilige slaaphouding als je zwanger bent!

Toch is er een houding die het meest aangeraden wordt. Als je zwanger bent kan je het beste op je linkerzij gaan slapen. Dit is het veiligst en kan misselijkheid en duizeligheid voorkomen. Ook komt je lever niet onder druk te staan door het gewicht van je baarmoeder. Wat het meest belangrijk is, is dat de hoeveelheid bloed en voedingsstoffen naar je baby vergroot.

Heb je een hekel aan op je zij slapen? Probeer dan deze tips

  1. Leg een kussen achter je rug om te voorkomen dat je terug rolt.
  2. Voedingskussen: Persoonlijk vond ik het een onding, maar de meeste vrouwen zweren er bij. Sommige slapen nog met dat ding als de baby al een kleuter is. Vaak tot grote vreugde van de partner, ahum. Een voedingskussen is een reusachtig C-vormig of U-vormig kussen.

    Zo’n kussen kan je helpen om een fijne houding te vinden als je je baby voedt. Maar ook met slapen kan dit dus een goede hulp zijn. Je kunt zo’n kussen in elke vorm duwen, net zo lang tot je lekker ligt.

  3. Met een kussen tussen je benen zorg je ervoor dat je doorbloeding beter blijft, het hielp bij mij ook om kramp in mijn kuit tegen te gaan.
  4. Let op je houding, ook bij een dutje overdag, of als je ’s nachts na de 8e keer plassen weer in bed kruipt.
  5. Er wordt zelfs gezegd dat striae tegen wordt gegaan als je op je buik slaapt. Doordat je buik wordt ondersteund door het matras heeft je huid even rust.

Word je af en toe op je rug wakker? Ga je dan niet meteen zorgen maken over je baby. De houding waarin je inslaapt is namelijk de meest belangrijke houding. In deze houding lig je het grootste gedeelte van de nacht. Op je zij slapen is dus de beste en meest veilige slaaphouding als je zwanger bent. Heb je last van brandend maagzuur nu je zwanger bent? Leg dan je hoofd iets hoger. En om dikke enkels tegen te gaan doe je dat ook met je voeten. Waarschijnlijk ligt je aan het eind van de zwangerschap met al je kussens in bed. 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!