zozwanger adverteren
Zwangerschap

Hoe lang zwanger?

Vermoed je dat je zwanger bent? Was het gepland, of merk je iets aan je lichaam waardoor je dat vermoeden krijgt? In beide gevallen wil je natuurlijk weten of je zwanger bent en hoe lang je zwanger bent. Hoe kan je hier achter komen zonder dat je meteen naar een verloskundige moet? Ik laat het je zien!Hoe lang ben je zwanger?

Ben je overtijd? Of voel je allemaal dingen in je lijf die je sterk doen vermoeden dat je zwanger bent. Zoals misselijkheid, vermoeidheid, anders en beter ruiken of gevoelige borsten? Misschien ben je zwanger!

Om dit te achterhalen kun je een zwangerschapstest doen. Deze testen zijn voor 99% betrouwbaar als je test afneemt vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Sommige testen kan je al eerder gebruiken (tot 5 dagen voordat je ongesteld zou moeten worden), maar houd er wel rekening mee dat de uitslag dan minder betrouwbaar is (dit staat ook aangegeven in de bijsluiter van de test).Heb je een zwangerschapstest gedaan en ben je zwanger? Dan wil je natuurlijk meteen weten hoe lang je zwanger bent. Als je nu op dit moment een dag of paar dagen overtijd bent, dan ben je 4 weken zwanger. Inderdaad: 4 weken alweer! Dat schiet lekker op hè? Maar eigenlijk ben je van die 4 weken, 2 weekjes echt zwanger. Die andere twee weken krijg je er gratis bij. Dat komt omdat we tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
zwangerschapstest digitaal

Voor het laatst ongesteld

Men pakt deze datum omdat de meeste vrouwen wel weten wanneer ze voor het laatst ongesteld zijn geworden. Dit is beter meetbaar dan bijvoorbeeld de dag van je ovulatie pakken of de dag van conceptie. Deze dagen zijn niet altijd goed te voorspellen. Vandaar dat artsen besloten hebben te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Door dit ankerpunt te nemen, wordt er altijd gezegd dat je 40 weken zwanger bent, maar eigenlijk bedoelt men dat ze 40 weken tellen, maar je dus eigenlijk 38 weken zwanger bent.Je weet dus nu dat wanneer je een dag of paar dagen overtijd bent, je ongeveer 4 weken zwanger bent. Maar wat als je al langer overtijd bent? Hoe kan je er dan achter komen hoe lang je zwanger bent? Nou door onze zwangerschapscalculator in te vullen!
weet hoe lang je zwanger bent zwangerschapscalculator

Hoe kan je precies weten hoe lang je zwanger bent?

Een verloskundige kan middels een echo goed inschatten hoe lang je zwanger bent, door de lengte van je kindje te meten. Deze lengte wordt gekoppeld aan het aantal weken dat het kindje aan het groeien is en jij dus zwanger bent. Maar ook zonder een echo kan je redelijk goed inschatten hoe lang je zwanger bent en dat kan door simpelweg een rekensommetje te maken.Zo weet je hoe lang je zwanger bent:

  • Stap 1, dag van je laatste menstruatie: Zoals eerder gezegd ‘begint’ de zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit geldt voor elke vrouw die zwanger is. De eerste dag van je menstruatie is de dag dat de bloeding goed doorzet. Het bloed is helderrood van kleur en je moet maandverband of een tampon gebruiken om het op te vangen. De dag dat je een beetje (bruin) bloed verliest is dus niet de eerste dag van je menstruatie.
  • Stap 2, de lengte van je cyclus: Een andere factor die meeweegt in de berekening van hoe lang je zwanger bent, is de lengte van je cyclus. De lengte van je cyclus is het aantal dagen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, tot de dag voordat je opnieuw ongesteld wordt. Aan de hand van de lengte van de cyclus kan berekend worden wanneer de eisprong was en de bevruchting.
  • Stap 3, uitrekenen wanneer de eisprong is: Pas als je weet hoe lang je cyclus is, kun je uitrekenen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden. Dit is namelijk 14 dagen voor de dag dat je opnieuw ongesteld wordt. Alleen vrouwen die weten wanneer ze weer ongesteld zouden moeten worden (omdat ze de lengte van de cyclus kennen) kunnen voorspellen wanneer de eisprong is en vanaf dan ben je pas echt zwanger (als het eitje bevrucht wordt). Als je weet wanneer de eisprong is geweest, dan tel je het aantal weken vanaf de eisprong tot de datum van nu en doe je daar nog 2 extra weken bij (die weken die je gratis krijgt). Zolang ben je zwanger!

Geen zin om zelf te rekenen?

Laat het ons doen en vul de zwangerschapscalculator in

  • Welk sterrenbeeld je kleintje heeft;
  • Tot welke datum je eerste trimester is;
  • Tot welke datum je tweede trimester is;
  • Rond welke datum je jouw kindje kunt verwachten.

Bereken hier je uitgerekende datum

Wil je weten hoe lang je zwanger bent en meer weten over jouw kindje? Vul dan hier de eerste dag van jouw laatste menstruatie in en we vertellen je alles over je baby!

  

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Hoe lang ben ik zwanger bij onregelmatige cyclus

Op zich lukt de eerste stap (de dag noteren van de laatste menstruatie) bij iedereen nog wel. Maar stap twee kan voor sommige vrouwen lastiger zijn, omdat ze bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus hebben. Helaas is het voor deze dames niet helemaal goed te achterhalen hoe lang ze zwanger zijn. Dit kan alleen vastgesteld worden middels een echo.

Je kunt het wel ongeveer inschatten door het gemiddelde aantal dagen van de afgelopen 3 cycli te pakken en dit getal te gebruiken om de lengte van je cyclus te bepalen. Uiteraard is de uitkomst dan niet helemaal nauwkeurig, maar je weet wel ongeveer waar je aan toe bent.

Hoe lang zwanger en welke symptomen horen daarbij?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er enorm veel gebeuren in je lijf. Elke week en elke maand gebeuren er weer allemaal nieuwe dingen. Als je weet hoe lang je zwanger bent, kan je in onze zwangerschapskalender lezen welke zwangerschapssymptomen je kunt verwachten en hoe de ontwikkeling van je kleintje verloopt per week! Veel succes deze zwangerschap en mocht je last hebben van zwangerschapssymptomen, op onze website vind je veel tips en trics om je zwangerschap wat draagbaarder te maken. Maar desondanks moet je nooit vergeten er ook een beetje van te genieten.

It’s still a beautiful miracle!

vadersschapsverlof 2019