header banner hema
Bevalling

Soorten weeën

Als je binnenkort gaat bevallen kom je er (helaas) niet onderuit: je gaat weeën krijgen. Tijdens de zwangerschap is de kans vrij groot dat je ook al enige ervaring op doet met weeën. Hoewel deze in vergelijking met de echte weeën tijdens de bevalling een stuk minder pijnlijk zijn, kunnen ze wel voor ongemakken zorgen. Veel vrouwen vinden dit soort weeën erg verwarrend omdat ze bang zijn dat de bevalling elk moment kan beginnen. In dit artikel kan je lezen welke soorten weeën er zijn, wat weeën precies zijn en hoe je echte weeën kunt herkennen.

philips banner babyfoon

Wat zijn weeën?

Ze worden veroorzaakt door samentrekkingen van de spieren van je baarmoeder. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat je baby door het geboortekanaal naar buiten wordt geduwd. De samentrekkingen veroorzaken een bepaalde druk op je baarmoedermond waardoor deze beetje bij beetje verder open gaat. Dit heet ontsluiting.




Zoals eerder gezegd kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap al kleine weeën hebt. Dit kan een beetje eng zijn, maar het betekent niet direct dat je kindje onderweg is om geboren te worden. Sommige zijn voorbodes op de daadwerkelijk bevalling, maar anderen hebben niet zo heel veel betekenis.

Soorten weeën voor de bevalling

Er zijn verschillende soorten weeën die kunnen voorkomen tijdens je zwangerschap zoals Braxton-Hick weeën en voorweeën. De echte weeën komen wanneer de bevalling daadwerkelijk gaat beginnen. Deze zijn nog onder te verdelen in ontsluitingsweeën, persweeën en de nageboorteweeën. Deze soorten weeën worden onderaan besproken.

cheezzbaby banner
  • Braxton-Hick weeën (harde buik)

  • Het kan voorkomen dat je tijdens je zwangerschap een harde buik krijgt. Dit wordt ook wel ‘braxton-hick weeën of oefenweeën genoemd. Braxton-hick contracties worden veroorzaakt doordat je baarmoeder samentrekt.

    Het is nog niet het teken dat je gaat bevallen. Wat het wel betekent is dat je baarmoeder iets wordt opgerekt om extra ruimte voor je groeiende kindje te creëren. Tijdens deze contracties kan je buik een paar minuten hard aanvoelen en daarna zakt het weer. In een andere blog kun je meer informatie vinden over harde buiken.

  • Indalingsweeën

  • Als je nog een paar weken verwijderd bent van je bevalling, gaat je baby al langzaamaan met het hoofdje richting je bekken. Veel vrouwen omschrijven deze pijn als messteken in de vagina en pijn in de liezen. De pijn duurt ongeveer 20 seconden en kan een paar uur aanhouden.

  • Voorweeën

  • Als je dit soort weeën krijgt betekent het dat de bevalling langzaam op gang komt, maar het hoeft nog steeds niet zo te zijn dat je diezelfde dag al je kindje op de wereld gaat zetten. Sommige vrouwen hebben een aantal weken lang al deze voorweeën.

    Wat gebeurt er op dat moment in je lichaam? Bij voorweeën trekt je baarmoeder samen waarbij de mond van je baarmoeder week wordt gemaakt. Dit is de voorbereiding op de bevalling. Voorweeën zijn een stuk pijnlijker dan een harde buik en duren ongeveer 30 seconden. Ze kunnen soms een paar uur lang om de 3 minuten terugkomen, na een tijdje blijven ze weg.

beste babyfoon bol.com

Echte weeën herkennen

De grootste vraag die veel vrouwen stellen is: hoe herken je de echte weeën? In vergelijking met voorweeën zijn ze pijnlijker en veel heftiger. De pijn van de wee is elke keer weer iets intenser, in tegenstelling tot de pijn bij voorweeën die doorgaans redelijk gelijk blijft.

Een ander verschil is dat echte weeën met enige regelmaat opkomen en langzaamaan steeds sneller komen. Het laatste verschil is dat de pijn tijdens de wee anders is. Een echte wee heeft een duidelijk begin, hoogtepunt van pijn en ebt daarna weg. Deze golf duurt ongeveer een minuut, wat langer is dan bij voorweeën. Lees hier meer over hoe je echte weeën kan herkennen.
soorten weeën begin bevalling

Soorten echte weeën

Het moment waar je zo lang naar hebt uitgekeken is dan eindelijk daar. Dit zijn de verschillende soorten weeën die je kan verwachten:

  • Ontsluitingsweeën

    Zoals de naam al zegt betekent het dat de ontsluiting van start is gegaan. Zodra je merkt dat je ze om de 4 tot 5 minuten hebt en ze ongeveer 60 tot 90 seconden aanhouden is het tijd om de verloskundige te bellen of naar het ziekenhuis te gaan. Je zit nu in de ontsluitingsfase.

  • Persweeën

    Persweeën zijn de meest heftige waarbij je ook de meeste pijn ervaart. Je zult ook merken dat je een enorme persdrang krijgt. Je ontsluiting is nu bijna of geheel volledig (10 centimeter). Deze fase van de bevalling is het moment dat je van de overgangsfase, naar de uitdrijvingsfase gaat.

  • Nageboorteweeën en naweeën

    Als je kindje geboren is heb je altijd nog een nageboorte. Bij de nageboorte moet de placenta nog geboren worden. Dit veroorzaakt ook weeën omdat de baarmoeder weer gaat samentrekken. Als de placenta is geboren heb je als laatste soort weeën nog naweeën doordat de baarmoeder weer in haar normale vorm gaat.

Lees ook: Wat voel je tijdens een bevalling?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019