“babydeals
Zwangerschap

HCG waarden, het zwangerschapshormoon

Het hormoon human Chorionic Gonadotropin, beter bekend als hCG hormoon of zwangerschapshormoon hCG, wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. De hCG waarden kunnen met een bloedtest worden waargenomen ongeveer 11 dagen na de bevruchting. Met een urinetest kunnen de hCG waarden pas 12 tot 14 dagen na de bevruchting worden gemeten.

smartphoto banner

Over het algemeen verdubbelt de hoeveelheid hCG hormoon zich elke 72 uur. De hoeveelheid hCG hormoon bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken van de zwangerschap en zal dan langzaam verminderen tijdens de rest van de zwangerschap.
In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen, proberen we je meer inzicht te geven hoe het nou precies zit met het mysterieuze zwangerschapshormoon hCG.

Feiten over hCG waarden, het zwangerschapshormoon:

 • In ongeveer 85% van de normale zwangerschappen verdubbelt de hCG-waarde elke 48 tot 72 uur. Later in de zwangerschap als de hCG-waarde veel hoger is duurt het langer voor de waarden zich hebben verdubbeld. Dan duurt het ongeveer 96 uur.
 • Belangrijk is om te weten dat de hCG waarde niet alles zegt. Een normale zwangerschap kan lage hCG waarden hebben en toch resulteren in een perfect gezonde baby. De resultaten van een termijnecho zeggen veel meer over de zwangerschap dan hCG waarden.
 • Een hCG waarde van minder dan 5mIU/ml wordt gezien als een negatieve uitslag voor zwangerschap. Alles boven de 25mIU/ml wordt gezien als een positieve uitslag voor de zwangerschapstest. De beste zwangerschapstesten laten dan ook vanaf 25mIU/ml positieve testresultaten zien.

  Een zwangerschapstest waarvan men zegt dat deze gevoeliger is, bijvoorbeeld 10mIU/ml is dan ook niet doorslaggevend. Dit soort testen zullen altijd moeten worden herhaald met een gewone zwangerschapstest om vast te kunnen stellen of je echt zwanger bent.

 • Een enkele hCG waarde meting geeft onvoldoende informatie voor een goede diagnose. Er zijn minimaal twee metingen nodig om te kunnen zien of de zwangerschap goed vordert.
 • clearblue testen of je zwanger bent banner
 • De hCG waarden moeten niet gebruikt worden om de termijn van de zwangerschap te bepalen. Daarvoor verschillen de waarden te veel van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap.
 • Er zijn twee verschillende hCG testen. Een qualitatieve hCG test die alleen kijkt óf er hCG in het bloed aanwezig is. En de quantitatieve hCG test die de waarden meet van de hoeveelheid hCG in het bloed.

zwangerschapshormoon hcg waarden hoe zit het

hCG waarden tabel tijdens de zwangerschap

Hieronder zie je een hCG hormoon tabel met de hCG waarde in weken vanaf bevruchting (*). De hoeveelheid hCG hormoon wordt uitgedrukt in International Units per milliliter:

Zwangerschapsduur Hoeveelheid hCG Hormoon
3 weken na bevruchting 5 - 50 mIU/ml
4 weken na bevruchting 5 - 426 mIU/ml
5 weken na bevruchting 18 - 7.340 mIU/ml
6 weken na bevruchting 1.080 - 56.500 mIU/ml
7 tot 8 weken na bevruchting 7.650 - 229.000 mIU/ml
9 tot 12 weken na bevruchting 25.700 - 288.000 mIU/ml
13 tot 16 weken na bevruchting 13.300 - 254.000 mIU/ml
17 tot 24 weken na bevruchting 4.060 - 165.400 mIU/ml
25 tot 40 weken na bevruchting 3.640 - 117.000 mIU/ml
Niet-zwangere vrouwen 5,0 mIU/ml
Vrouwen in de overgang 9,5 mIU/ml


* Deze waarden zijn alleen bedoeld als leidraad. De waarden verschillen per vrouw en de hCG waarden veranderen bij iedereen weer anders. Een lage hCG waarde hoeft niet meteen te betekenen dat er iets mis zou zijn. Een tweede test kan daar duidelijkheid over geven.

Te weinig hCG hormoon, wat betekent dat?

Een lage hCG waarde kan meerdere betekenissen hebben. Een nieuwe test 2 tot 3 dagen later kan aantonen hoe de waarden veranderen. Een lage hCG waarde kan het volgende betekenen:

 • Verkeerde berekening van de zwangerschap door een late eisprong of innesteling
 • Een miskraam
 • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
nutricia actie banner

Te veel hCG hormoon, wat betekent dat?

Een hoge hCG waarden kan ook weer meerdere betekenissen hebben. Opnieuw testen 2 tot 3 dagen na de eerste test kan aantonen hoe de waarden veranderen. Een hoge hCG waarde kan het volgende betekenen:

prenatal banner weekaanbiedingen

Moet ik mijn hCG waarde geregeld laten controleren?

Het is niet gebruikelijk om je hCG waarden te laten controleren, behalve als je dokter een probleem vermoedt. De hCG waarden zullen waarschijnlijk gecontroleerd worden als je bloedverlies hebt, ernstige krampen of een geschiedenis van miskramen. Al wordt tegenwoordig eerder een echo geadviseerd dan een hCG bloedtest.

hCG waarden bij miskraam?

De meeste vrouwen zullen 4 tot 6 weken na de miskraam weer op een niet-zwanger niveau zitten met het zwangerschapshormoon. Het is afhankelijk van de manier waarop de miskraam plaatsvond (spontane miskraam, abortus, natuurlijke geboorte, curretage) en hoe hoog de hCG waarden waren rond de tijd van het verlies.

Lees ook de blog over zwangerschapshormonen na een miskraam!

Kan er iets mijn hCG waarden beïnvloeden?

Niets zou je hCG-waarde kunnen beïnvloeden behalve medicijnen die hCG bevatten. Deze medicatie wordt meestal gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je gynaecoloog kan je informatie geven over hoe de medicatie je testresultaat beïnvloed.

Andere medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers, contraceptie of andere hormoon preparaten zullen nooit de hoeveelheid hCG hormoon of zwangerschapshormoon kunnen beïnvloeden.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!