zozwanger adverteren
Testen

Wat is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

Als je zwanger wilt worden is de meest tergende, spannende en zenuwslopende periode, de periode tussen het moment dat je seks hebt gehad en het wachten op de dag dat je ongesteld moet worden. Die (plusminus) twee weken duren extra lang. Het liefst zou je elke dag een zwangerschapstest willen doen, maar helaas heeft dat niet echt zin. Een zwangerschapstest kan alleen positief zijn als je een bepaalde hoeveelheid van het hCG hormoon in je urine hebt. Lees wat het beste moment is om een zwangerschapstest te doen.Wat is het beste moment om een zwangerschapstest te doen?

Om te begrijpen wat het beste moment is om een zwangerschapstest te doen, is het misschien goed om te weten hoe een zwangerschapstest werkt. Vanaf het moment dat je eitje bevrucht is en zich gaat innestelen, maakt je lichaam het hCG hormoon aan. hCG wordt ook wel hét zwangerschapshormoon genoemd. In de eerste dagen verdubbeld de hoeveelheid van het hormoon elke 2 tot 3 dagen. Een zwangerschapstest meet hoeveel van het hCG hormoon je in je lichaam hebt vanaf een bepaalde waarde. Er moet dus een bepaalde hoeveelheid van het hormoon in je lichaam zitten, voordat een zwangerschapstest het kan meten en dus een positieve uitslag kan geven.

Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is het moment dat je voldoende van het hCG hormoon in je lijf hebt zitten om een positieve uitslag te kunnen geven. En dat moment is als je 1 of meer dagen over tijd bent. Dit is dus 1 of 2 dagen na de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Eerder testen heeft weinig zin. De test kan dan negatief zijn omdat je nog te weinig van het hCG hormoon in je bloed hebt zitten om te meten, terwijl je wel zwanger bent.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en geen gedoe meer met een licht streepje of niet. Deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

Wanneer zwangerschapstest doen, ochtend of avond?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid van het hCG hormoon in je urine. Je ochtendurine is het meest geconcentreerd omdat je dan langere tijd niets hebt gedronken. Drinken verdund je urine. Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is dus in de ochtend. Als je de test een paar dagen na de dag dat je ongesteld had moeten worden (je NOD) doet, dan maakt het in principe niet uit op welk moment van de dag je de test doet. Je hebt dan sowieso voldoende hCG in je urine. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen kun je toch het beste voor de ochtend gaan.

Waarom je niet te vroeg een zwangerschapstest moet doen!

Het heeft geen zin om een zwangerschapstest te vroeg te doen, je hebt dan nog te weinig van het hCG hormoon in je lichaam. De test is dan negatief terwijl je wel zwanger bent. Het veroorzaakt dus alleen maar onzekerheid en frustratie. Hoe zeker je ook van je zwangerschap bent, doe de test pas een dag of twee na de dag dat je ongesteld had moeten worden.

Je kunt natuurlijk ook een zwangerschapstest doen die heel gevoelig is. Sommige testen kun je ongeveer 5 dagen vóór de dag dat je ongesteld moet worden doen. Deze testen kunnen heel betrouwbaar zijn, maar er is wel een ‘maar’.
In de eerste weken is de kans op een miskraam maar liefst 60%. Het is mogelijk dat een vroege zwangerschapstest aangeeft dat je zwanger bent en dat je later toch een miskraam krijgt. Je wordt dus gewoon ongesteld. De teleurstelling en verdriet zal dan heel groot zijn omdat je eventjes zwanger bent geweest. Als je de test niet te vroeg had gedaan, had je niet geweten dat je zwanger was. Natuurlijk zal je ook dan teleurgesteld zijn, maar waarschijnlijk is het verdriet iets minder groot.

Voorbeelden gevoelige of vroege zwangerschapstest

Het beste moment om een zwangerschapstest te doen is dus 1 of 2 dagen na de dag waarop je ongesteld moet worden. Ben je te ongeduldig en voel je aan alles dat je zwanger bent, dan mag je natuurlijk een vroege zwangerschapstest doen. Een vroege test kan al een positieve uitslag geven als je 10 mlU/mL hCG in je urine hebt. Een ‘normale’ zwangerschapstest meet vanaf ongeveer 25 mlU/mL.

Testen die 10-12,5 mlU/mL hCG kunnen meten zijn:

Je kunt deze testen ongeveer 5 tot 6 dagen voor de NOD doen.

vadersschapsverlof 2019