“header
Babykwaaltjes

Constipatie bij een baby

Helaas is constipatie bij een baby een veelvoorkomend babykwaaltje. Met name bij baby’s die flesvoeding krijgen. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben doorgaans minder last van constipatie of obstipatie. De oorzaak is vaak niet bekend, maar waarschijnlijk komt het omdat het maag-darmstelsel van je kleintje nog vol in ontwikkeling is. In de meeste gevallen kan constipatie bij een baby geen kwaad, maar is het wel heel vervelend. In deze blog kun je lezen wat de constipatie veroorzaakt en wat je ertegen kunt doen.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is constipatie bij een baby?

Constipatie wordt ook wel obstipatie of verstopping genoemd. Het betekent dat je minder kan poepen dan normaal. Om goed naar de wc te kunnen behoort de ontlasting wat zacht te zijn en vochtig. Bij constipatie is de ontlasting droger, harder en gaat het zich ophopen in de darmen. Hoe langer het in de darm blijft, hoe moeilijker en pijnlijker het is om het eruit te krijgen. Hierdoor kan je baby wat onrustiger en huilerig worden.

Symptomen obstipatie bij een baby

De hoeveelheid poepluiers die baby’s produceren verschilt heel erg per kind. Baby’s tussen de 0 en 3 maanden die borstvoeding krijgen hebben tussen de 5 tot 40 poepluiers per week, dat is gemiddeld 2 tot 3 per dag. Geef je jouw baby flesvoeding, dan zit je 5 tot 28 keer per week met een poepluier, wat neer komt op 2 per dag. Baby vanaf 6 maanden produceren ongeveer 1 tot 2 poepluiers per dag. Er is dus een hele grote spreiding.

Je baby heeft waarschijnlijk last van constipatie als je 2 of meer van onderstaande symptomen signaleert:

 • Jouw baby poept minder dan 2 keer per week.
 • Jouw baby houdt de ontlasting op.
 • De ontlasting van je baby is droog, keutelig en hard.
 • Bij het luier verschonen zit er een grote hoeveelheid ontlasting in de luier.
 • Bij een onderzoek kan de arts de ontlasting in de darmen van je baby voelen.

Als er sprake is van constipatie bij een baby zal de baby dus minder vaak poepen en waarschijnlijk ook meer huilen.

aerosleep babymatras veilig slapen

Constipatie baby 3 maanden

Constipatie bij een baby van 3 maanden oud kan mogelijk veroorzaakt worden door een overstap van borstvoeding naar flesvoeding. Of misschien ben je overgestapt naar een andere flesvoeding. Telkens wanneer de voeding van je baby iets wordt veranderd, hebben de darmpjes tijd nodig om zich aan te passen. Dus ook wanneer je baby vanaf de 4 of 6 maanden begint met de oefenhapjes. Geef het dus even de tijd en houd er rekening mee dat je baby hier last van kan hebben.

luiers met korting banner

Oorzaken constipatie baby

Bij ongeveer 90% van de baby’s die last heeft van constipatie, is er geen duidelijke oorzaak. Waarschijnlijk moet het maag-darmkanaal nog wat ontwikkeld worden en is dat de reden dat alles nog niet naar behoren werkt.

Obstipatie bij een pasgeboren baby komt geregeld voor omdat de darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Dit uit zich in vervelende darmkrampjes. Soms lijkt het alsof je baby moeite heeft met persen omdat het hoofdje verandert in een tomaatje. Dat is heel normaal en is gewoon een teken dat je baby nog in ontwikkeling is. Zolang de ontlasting zacht is, is er geen sprake van obstipatie.

In zeer zeldzame gevallen is er een medische oorzaak van de constipatie bij een baby. Bijvoorbeeld de ziekte van Hirschsprung, cystic fibrose en een te traagwerkende schildklier. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een koemelkallergie. Koemelkallergie is onder andere te merken aan een combinatie van symptomen zoals obstipatie, slechte groei, eczeem of luchtwegklachten. Je huisarts zal dit onderzoeken en kijen of je baby hier last van heeft.
oorzaken constipatie bij een baby

Wanneer naar de huisarts?

Je kunt er bijna wel zeker van zijn dat je in jouw babyperiode meerdere keren te maken krijgt met constipatie bij je baby. Je hoeft niet elke keer meteen naar de huisarts te gaan. Doe dit wel wanneer je baby minder dan 2 keer per week een poepluier heeft, afvalt in gewicht of zichtbaar veel pijn heeft tijdens het poepen.

Als je naar de huisarts gaat, zal hij of zij vragen hoe vaak je baby een poepluier heeft, hoe de ontlasting eruitzag en of je nog andere klachten opmerkte. Het is dus goed om meteen voorbereid op je afspraak te verschijnen door een ‘poepdagboek’ bij te houden. 

In sommige gevallen moet je meteen naar de huisarts. Dat is wanneer:

 • Je baby bloederige diarree heeft.
 • De baby moet braken en het braaksel een groenachtige kleur heeft.
 • Als je baby koorts heeft
 • De baby last heeft van eczeem
 • Je baby al sinds de geboorte bepaalde klachten heeft.

Obstipatie baby verhelpen

Als je naar de huisarts gaat zal die eerst nagaan of jouw baby genoeg vocht en vezels binnenkrijgt. Je kunt hier zelf voor zorgen door onderstaande tips op te volgen. Als de obstipatie bij je baby niet verholpen kan worden door aanpassingen in het voedingspatroon, dan kan de arts een laxeermiddel voorschrijven. Dit is een poeder dat opgelost kan worden in water. Het zorgt ervoor dat de ontlasting wat zachter wordt. Het is een zeer mild middel dat niet wordt opgenomen door het lichaam van je baby, maar direct naar de darmen gaat.

In de meeste gevallen duurt de behandeling wel een tijdje (2 maanden). 

Ga nooit zelf aan de slag met laxeermiddeltjes voor je baby en koop deze ook niet bij de drogist. Ga altijd eerst naar de huisarts.
baby moeite met poepen tips

Baby moeite met poepen tips

Is er sprake van constipatie bij een baby dan is dat heel vervelend voor jouw kleintje. Als je zelf verstopt zit is dat ook allesbehalve fijn! Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het hopelijk te verhelpen of het leed van je baby te verzachten. Uiteraard begint het met veel troost bieden en liefde geven. Daarnaast:

 • Zorg dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. Je baby heeft dagelijks 150 milliliter vocht nodig per kilogram lichaamsgewicht. Kinderen vanaf 1 jaar hebben 1 tot 1,5 liter per dag nodig.
 • Krijgt je baby al oefenhapjes? Zorg dan voor vezelrijke hapjes met groenten, fruit of volkorenproducten. Het is overigens normaal dat je baby in het begin wat last heeft van verstopping omdat de darmpjes moeten wennen aan de voeding. Kijk dit eerst 2 weken aan.
 • Geef je borstvoeding, dan komt constipatie bij een baby weinig voor. Maar mocht dat het geval zijn, zorg dan dat je zelf genoeg vocht binnenkrijgt (1,5 liter per dag) en genoeg vezels eet uit groenten, fruit en volkorenproducten.
 • Geef je flesvoeding controleer dan goed of de verhouding klopt van voeding en water en dat je het flesje precies zo maakt zoals aangegeven staat op de verpakking. Obstipatie komt vaker voor bij flesvoeding dan bij borstvoeding!
 • Ben je overgestapt van borstvoeding naar flesvoeding dan moeten de darmpjes van je baby ook wennen. Wacht dan ook 2 weken voordat je actie onderneemt.

Baby obstipatie olijfolie

Sommige mensen denken dat het helpt om olijfolie of andere olie aan de voeding toe te voegen, maar dat is helaas niet het geval. Sterker nog: het kan ervoor zorgen dat de obstipatie erger wordt!

Trekt jouw baby ook altijd van die hilarische gezichten als hij zijn grote behoefte moet doen? Kijk eens naar deze video met poepende baby’s

pampers baby dry aanbieding

banner beste luchtreiniger babykamer

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!