luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Wat is hypoglycemie bij de baby?

Hypoglycemie bij de baby (wordt ook wel geschreven als hypoglykemie of hypoglycaemie) betekent in het kort dat de baby een laag bloedsuikergehalte heeft. Als dit het geval is moet er worden ingegrepen. Lees hier meer over hoe het ontstaat en hoe de behandeling verloopt.

cheezzbaby banner

Wat is hypoglycemie bij de baby?

Hypoglycemie bij een baby betekent dus dat de baby een laag bloedsuiker gehalte heeft. Dit wil dus zeggen dat er te weinig glucose (suiker) in het bloed van de baby zit. Een baby heeft glucose nodig als energiebron voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen. Te weinig glucose kan dus de groei van de baby in de weg staan.




Hoe ontstaat hypoglycemie bij de baby?

Tijdens de zwangerschap krijgt een baby constant voeding binnen via de navelstreng, deze voeding bevat glucose. Na de geboorte krijgt de baby de glucose niet meer constant binnen. Hij moet nu zelf de bloedsuikers op peil zien te houden. Dat gaat soms niet goed omdat bijvoorbeeld de baby een laag geboortegewicht heeft, of juist een hoog geboortegewicht.

Maar er zijn ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de baby niet in staat is de bloedsuikers op peil te houden.

Hypoglycemie bij de baby wordt veroorzaakt door:

  1. Een te laag geboortegewicht voor het aantal weken zwangerschap (dit wordt ook wel dysmaturiteit genoemd).
  2. Te vroeg geboren worden (premature baby).
  3. Een moeilijke start hebben na de geboorte, bijvoorbeeld niet goed kunnen ademhalen.
  4. Een infectie.
  5. Zwangerschapsdiabetes (dus diabetes tijdens de zwangerschap) of de moeder had al diabetes.
  6. Te hoog geboortegewicht.
  7. Alcohol- of drugsgebruik tijdens de zwangerschap.
  8. Slikken van bepaalde medicijnen door de moeder.

Symptomen lage bloedsuiker baby

Lees ook: Zo krijg je zwangerschapsdiabetes onder controle!

Symptomen van lage bloedsuiker bij een baby

Hypoglycemie bij de baby is niet meteen duidelijk te herkennen. Toch zijn er een paar symptomen die kunnen duiden op een laag bloedsuikergehalte bij de baby:

  1. Trillerigheid.
  2. Abnormaal huilen.
  3. Onderkoeld zijn.
  4. Slapheid.
  5. Overprikkelbaarheid.
  6. Niet willen drinken of slecht drinken.
  7. Kreunen.
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Behandeling hypoglycemie bij de baby

Als er vermoedens zijn van hypoglycemie bij de baby, bijvoorbeeld omdat jouw baby te vroeg is geboren, een laag geboortegewicht heeft of een ander symptoom vertoont, dan wordt er bloed afgenomen bij je kleintje door middel van de hielprik. Met deze prik kunnen de bloedsuikerwaarden in kaart worden gebracht.

Aan de hand van deze bloedwaarden zal de kinderarts een behandeling starten. Deze behandeling kan bestaan uit meer voedingen geven dan gebruikelijk (of vaker aanleggen), bijvoeding geven als de borstvoeding te weinig is of in het uiterste geval een infuus aanleggen met extra glucose.

Purelan zalf banner

Allereerst wordt geprobeerd of de baby zelf kan drinken. Vele experts raden aan om in deze situatie borstvoeding te geven omdat de eerste moedermelk die uit jouw borsten komt, bommetje vol zit met voedingsstoffen en een hoog glucosegehalte heeft. Mocht het drinken niet gaan, dan kan er besloten worden om de voeding via een sonde te geven. De baby krijgt dan een slangetje via de neus ingebracht dat rechtstreeks naar het maagje loopt.

Andere adviezen voor een behandeling:

  1. Voed de baby aan de borst binnen 1 uur na de geboorte.
  2. Leg de baby minimaal 8 keer per dag aan (liefst vaker).
  3. Zorg voor veel huid-op-huidcontact.
  4. Drinkt de baby niet aan de borst, dan kan de moedermelk afgekolfd worden en via de fles of sonde gegeven worden.

Zwangerschapsdiabetes en de gevolgen voor de baby

Zwangerschapsdiabetes kan hypoglycemie bij een baby veroorzaken. Als de moeder zwangerschapsdiabetes heeft, betekent dit dat er te veel suiker in het bloed van de moeder zit. En als er te veel suiker in het bloed van de moeder zit, krijgt de baby dit ook. In veel gevallen leidt dit tot een hoog geboortegewicht van de baby.

Na de geboorte stopt abrupt de grote toevoer van glucose. Dit veroorzaakt een sterke daling en deze daling kan zelfs zo doorzetten dat de pasgeboren baby te weinig glucose in het bloed heeft. Er is dan dus hypoglycemie bij de baby ontstaan.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019