“babydeals
Babykwaaltjes

Symptomen en kenmerken van darmkrampjes! Tien tips die werken!

Niks zieliger dan een ontroostbare baby. Je kindje heeft een schone luier gehad, de buik is vol, hij heeft geslapen en toch blijft hij maar huilen. Grote kans dat je baby last heeft van krampjes. Kan je er iets aan doen en hoe herken je ze? Ik vertel je alles over de beste tips en kenmerken van darmkrampjes.

beste babyfles banner

Zo herken je de symptomen van darmkrampjes bij een baby

Darmkrampjes bij een baby worden ook kolieken genoemd. Het is een kwaal die je als ouder tot het uiterste kan drijven. Want hoe zielig is het als je een ontroostbare baby hebt die maar blijft huilen, wat je ook doet? Als je twijfelt of je baby krampjes heeft zijn er een heleboel symptomen en kenmerken waar je op kunt letten.

 • Huilt je kindje na het voeden, of begint hij al te huilen tijdens het voeden?
 • Soms kan je het buikje van je baby zien bewegen, of als je je hand erop legt kun je het voelen.
 • Je baby is onrustig en komt gespannen over.
 • Als je baby heel hard met de beentjes spartelt en de beentjes steeds optrekt en weer strekt.
 • Blijft je baby ontroostbaar huilen en loopt hij rood aan?
 • Het kan zijn dat je baby heel veel windjes laat en moet huilen tijdens het poepen.
 • Je baby balt zijn vuistjes is een van de opvallendste kenmerken van darmkrampjes.
huggies banner voordeel

Hoe lang heeft een baby last van darmkrampjes?

Krampjes bij je baby ontstaan door de onrijpheid van het maag-darmstelsel. Je kindje moet alles leren, niet alleen slapen en poepen, maar ook eten en eten verteren. Vaak beginnen de krampjes als je baby 2 tot 3 weken oud is. Als je baby 6 weken oud is zijn de krampjes vaak op een hoogtepunt.
Langzaamaan raken de darmpjes gewend aan het verteren van voeding en worden de krampjes minder. Na drie tot vier maanden verdwijnen ze meestal.
buik masseren als tip tegen darmkrampjes baby

Tien tips die écht helpen de darmkrampjes bij de baby te verminderen!

Gelukkig zijn er manieren om de krampjes te verminderen, of om dat in ieder geval te proberen.

 1. Troosten

  Je kindje heeft pijn en is verdrietig. Dus het allerbelangrijkste is: troost je baby! Hoe moe je ook bent, hoe wanhopig misschien ook na al dat huilen. Probeer rustig te blijven en wieg je baby. Houd je baby stevig tegen je aan en kalmeer de baby.

 2. Masseren

  Masseer het buikje van je baby. Dit doe je door met je hand rondjes rond de navel van je baby te draaien, met de richting van de klok mee. Je kunt ook de rug van je baby masseren. Leg je kindje met zijn buik op je onderarm en oefen druk uit op de rug. Die tegendruk kan de darmkrampjes verminderen.

 3. Trek de knietjes op

  Als je kindje in de ‘zit-houding’ zit kan dit de klachten verminderen. Trek de knietjes van je kindje iets op.

 4. Lees ook: Hoe moet je een baby vasthouden bij darmkrampjes?

 5. Maak fietsbewegingen

  Leg je kindje op zijn rug en ga fietsen met de beentjes.

 6. Pittenzak

  Er zijn speciale pittenzakjes te koop voor baby’s. Deze hebben een vlindervorm. Hierdoor kan je de pittenzak op het buikje leggen, de pitjes zakken iets naar beneden en oefenen daardoor druk uit op het buikje.

 7. Lucht

  Zorg dat je baby geen lucht inslikt. Dit doe je door ervoor te zorgen dat de speen altijd vol is met melk. Je hebt ook speciale anti krampjes flessen, met een ventiel die zorgt dat je baby geen lucht mee hapt, waardoor de darmkrampjes verminderen.

 8. beste babyfles banner
 9. Langzaam drinken

  Een speen met een klein gat kan ook werken, een zogenaamde anti-colic speen. Hierdoor drinkt je baby niet te snel en dit kan krampjes tegen gaan.

 10. Voeding

  Geef je flesvoeding? Er is speciale voeding te koop die ervoor zorgt dat je kindje minder krampjes krijgt. Maar ook als je borstvoeding geeft kan je ook iets doen. Let op wat je eet; krampjes kunnen veroorzaakt worden door cafeïne, vette vis, kruiden en natuurlijk alcohol.

 11. Middeltjes

  Er zijn middeltjes te koop bij de drogist die darmkrampjes zouden moeten verminderen. Of het werkt is nooit echt bewezen, maar kwaad kan het zeker niet. Die middeltjes zijn onder andere Infacol, Sabal Simplex en Cinababy van VSM.

 12. Boeren

  Soms is het heel simpel en zit er gewoon en boertje dwars. Probeer altijd je baby een boertje te laten doen.

Twijfel je of je baby last heeft van krampjes? Nu je de kenmerken van darmkrampjes weet kom je daar vast snel achter en anders neem je contact op met je huisarts. Maar hopelijk kan je het leed verzachten met een van onze tips tegen darmkrampjes. Gelukkig is er een voordeel; krampjes gaan eigenlijk altijd vanzelf weer over. Dus onthoud: het is een fase, het is een fase.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!