zozwanger adverteren
Zwangerschap

SOA en zwangerschap

Helaas gaan een SOA en zwangerschap nogal eens samen. Het is verstandig om direct actie te ondernemen als er sprake kan zijn van SOA en zwangerschap. Een SOA kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind. Denk bijvoorbeeld aan onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte of longontsteking van de baby. Welke gevolgen er nog meer zijn bij een SOA tijdens de zwangerschap lees je in deze blog.Hoe krijg je een SOA?

De meest voorkomende SOA’s worden ongeveer allemaal veroorzaakt door onbeschermde seks. Door onbeschermde seks kom je in aanraking met bacteriën die de SOA overbrengen of je wordt besmet door het bloed of andere stoffen.
vruchtbaarheid man meer spanning in bed

SOA en zwangerschap symptomen

Het verraderlijke van een SOA en zwangerschap is dat je niet altijd door hebt dat er sprake is van een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening). Hierdoor kan het gebeuren dat je besmet bent geraakt en er jaren later pas achter komt. Dat is overigens niet altijd het geval.
Er zijn namelijk wel een paar symptomen die kunnen duiden op een SOA, bijvoorbeeld:

 • Pijn bij het plassen.
 • Meer of andere afscheiding dan normaal.
 • Pijn tijdens of na de seks.
 • Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent.
 • Jeukende of geïrriteerde anus.
 • Pijn in je onderbuik.
 • Er zit wat bloed of slijm bij de ontlasting.

standaard soa test zwangerschap

Standaard SOA test zwangerschap

In Nederland is het zo geregeld dat iedere zwangere vrouw meteen wordt getest om te bepalen of er sprake is van een SOA tijdens de zwangerschap. De SOA’s waarop je wordt getest zijn: hiv (aids), hepatitis B, gonorroe, chlamydia en syfilis. Mocht je een geslachtsziekte hebben dan zal er direct een behandeling gestart worden.

Ik ben zwanger en heb een SOA!
De combinatie SOA en zwangerschap kan nogal schokkend zijn, zeker gezien de gevolgen die een SOA kan hebben. Wees daarom altijd voorzichtig en blijf niet rondlopen met een SOA. Laat je testen en neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Meest voorkomende SOA tijdens de zwangerschap

Onderstaand een klein overzicht van de meest voorkomende SOA tijdens de zwangerschap en de gevolgen die ze kunnen hebben voor jou en de baby.

 • Chlamydia en gonorroe

  Een besmetting van chlamydia of gonorroe wordt vaak niet opgemerkt. Het kan bij een vrouw eileider- of bekkenontsteking veroorzaken wat onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. Ook bestaat er een kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan deze SOA de kans op vroegtijdig breken van de vliezen of vroege weeën verhogen. Wanneer de SOA is overgedragen aan de baby, bijvoorbeeld tijdens de bevalling, dan kan je baby er een oogontsteking of longontsteking aan overhouden. Beide SOA’s kunnen tijdens de zwangerschap goed behandeld worden.

 • Syfilis

  Deze SOA tijdens de zwangerschap kan vervelende gevolgen hebben voor je baby zoals aangeboren afwijkingen. Om die reden wordt iedere zwangere vrouw in Nederland getest op syfilis. Als je bent besmet kan de SOA middels een antibiotica behandeld worden.

 • Herpes

  De meest bekende vorm van herpes is een koortslip. Het is niet erg als je tijdens je zwangerschap een koortslip hebt. Sterker nog, het is juist goed omdat je baby zo meteen afweerstoffen meekrijgt tegen herpes. De baby zelf wordt niet besmet. Een besmetting kan alleen plaatsvinden als je op het moment dat je gaat bevallen, herpes in of rond je vagina hebt. Het is mogelijk dan er dan een keizersnede voorgesteld wordt.

 • HIV (aids)

  Iedere zwangere vrouw wordt getest op HIV. Als hier sprake van is dan zal je tijdens de zwangerschap hiv-remmende medicatie krijgen. Dit voorkomt dat de ziekte wordt overgedragen op je baby. Zonder medicatie wordt HIV overgedragen tijdens de geboorte of via de moedermelk.

 • Hepatitis B

  Ook op deze SOA wordt elke zwangere vrouw in Nederland getest. Vaak merken mensen niet op dat ze geïnfecteerd zijn. Hepatitis B kan tijdens de zwangerschap van moeder op kind worden overgedragen. Als dit het geval is geweest, dan zal de baby na de geboorte meteen ingeënt worden.

Zwanger en chlamydia gehad

Zoals je hebt kunnen lezen is de combinatie van een SOA en zwangerschap niet ideaal. Als je chlamydia hebt tijdens de zwangerschap dan krijg je een antibioticakuur voorgeschreven. In veel gevallen kan deze kuur helpen om de SOA goed aan te pakken zodat je veilig je zwangerschap kunt voortzetten. Mocht je baby toch geïnfecteerd zijn, dan kan je baby na de geboorte behandeld worden.

Reageer

vadersschapsverlof 2019