“header
Zwanger wat nu?

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Je bent zwanger! Dit wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk tegen iedereen vertellen. Maar wanneer ga je dat doen en vooral: hoe vertel je dat je zwanger bent? In deze blog kan je een aantal leuke en originele ideeën vinden om het jouw ouders, familie en vrienden te vertellen.

Alles voor moeder en kind banner

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

In principe is het geheel aan jullie wanneer het grote nieuws naar buiten wordt gebracht. Je kunt het meteen al vertellen zodra je er zelf achter komt, maar je kunt ook nog wachten. Veel vrouwen kiezen ervoor om eerst 3 maanden (ongeveer 12 tot 13 weken) te wachten voordat ze het grote nieuws de wereld in brengen. Na het eerste trimester is de kans op een miskraam nog maar heel klein.

Tevens zijn jij en je partner al goed gewend aan het idee. Nu wacht jullie alleen nog de moeilijke taak om de zwangerschap en jullie blijdschap 12 à 13 weken verborgen te houden!
hoe vertel je dat je zwanger bent

Wanneer al eerder vertellen dat je zwanger bent?

Sommige stellen kunnen niet 3 maanden wachten om het nieuws te vertellen en vertellen het al vrij snel dat ze een baby verwachten. Het voordeel is dat iedereen goed met je mee kan leven en je niet geheimzinnig hoeft te doen. Wat misschien een nadeel kan zijn is dat je een miskraam kunt hebben en dat moet je dan ook aan iedereen vertellen. Maar mensen kunnen je dan wel juist steunen.

Soms is het simpelweg niet mogelijk om de zwangerschap lang verborgen te houden. Zeker niet wanneer je omgeving ervan op de hoogte is dat jullie proberen zwanger te worden. Alle ogen zullen op je gericht zijn. Drinkt ze een wijntje? Eet ze nog wel rauwe vis? Het kan erg vermoeiend zijn. Zeker wanneer je wel van een drankje houdt gaat het extra opvallen als je aan de spa rood gaat.

Daarnaast kunnen bepaalde zwangerschapssymptomen roet in het eten gooien. Als je constant boven de wc hangt zal het snel opvallen dat er ‘iets aan de hand’ is. En een zwangerschap staat dan hoog op de lijst.

Wanneer moet je jouw werkgever inlichten? En hoe vertel je dat je zwanger bent?

Officieel hoef je pas 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof wil gaan (6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum) te vertellen dat je zwanger bent. Maar je werkgever zal het erg op prijs stellen als je dit veel eerder doet zodat er genoeg tijd is om vervanging te regelen.

wehkamp zwangerschap

Jouw zwangerschap voor je ouders

Jullie ouders zullen waarschijnlijk de eerste zijn die op de hoogte worden gebracht van jullie geweldige nieuws. Dit is een heel bijzonder moment voor jullie zelf en jullie ouders. Opa en oma worden is bijna net zo bijzonder als zelf kinderen krijgen. En daarbij is de zwangerschap voor hen ook bijna net zo spannend als voor jullie! Genoeg redenen dus om het nieuws op een originele manier te brengen.
zwangerschapsaankondiging origineel

Vier originele en leuke ideeën om te vertellen dat je zwanger bent!

 1. Foto van je echo

  Als je twaalf of dertien weken zwanger bent krijg je een echo. Er wordt dan ook een foto gemaakt van de kleine. Hoe leuk is het wel niet om deze eerste foto te gebruiken om het nieuws te vertellen? Hoe je de foto gebruikt kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt het bijvoorbeeld verstoppen in een bosje bloemen of babyflowers.

 2. Taart of cupcakes

  Een andere originele manier om het vertellen is middels een taart of cupcakes. Je kunt bijvoorbeeld het deeg blauw of roze maken en afwachten wie het als eerste door heeft. Een andere manier is om een bericht in de taart of op de doos te plaatsen.

 3. vertellen dat je zwanger bent

 4. Tekst op een rompertje

  Ben je rond de kerst uitgerekend? Geef dan een rompertje met een leuke tekst cadeau. Dit kun je natuurlijk ook doen met de verjaardag van jullie ouders.

 5. Vertel het op een kaartje

  Een kaartje krijgen is altijd ontzettend leuk en al helemaal als deze zo’n geweldige boodschap bevat! Jullie kunnen de kaarten direct naar iedereen sturen. Op die manier hoort iedereen het (ongeveer) op hetzelfde moment en hoef je alleen maar de telefoontjes af te wachten. Op diverse websites kunnen jullie geheel zelf een kaart ontwerpen. Maak bijvoorbeeld een kaart met een leuke foto van jullie samen met een rompertje. Of een foto van jullie schoenen met daarbij nog kleine babyslofjes.

 6. originele aankondiging zwangerschap
  zwangerschapsaankondiging

Hoe heb jij verteld dat je zwanger bent?

Deel hier je ideeën met onze andere lezers of op onze Facebook pagina. Wil je nog meer inspiratie voor ‘Hoe vertel je dat je zwanger bent? Kijk eens bij ons op Pinterest voor nog meer ideeën voor zwangerschapsaankondigingen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!