luieraanbiedingen header
Verzorging

Babykleertjes wassen en drogen, hoe doe je dat precies?

Hoe kan je het beste babykleertjes wassen en drogen? Op welke temperatuur moet je wassen en kan je gewoon hetzelfde wasmiddel gebruiken als voor jouw eigen kleding? Kunnen babykleertjes in de droger en is het echt nodig om ze te strijken? Al jouw vragen over babykleertjes wassen en drogen worden beantwoord!

luierkorting op pampers banner

Babykleertjes wassen eerste keer

Is het nodig om babykleertjes te wassen voordat je baby het aantrekt? Het antwoord is volmondig ja. En dat geldt trouwens niet alleen voor de kleding van je baby, ook je eigen nieuwe kleding kun je beter even wassen voordat je het aantrekt.
Bij de productie van kleding worden allerlei chemische stoffen gebruikt, tenzij de babykleding biologisch is. Deze chemische stoffen kunnen het babyhuidje (en jouw huid) irriteren.

De stoffen die gebruikt worden zijn bijvoorbeeld pesticiden bij de productie van katoen, formaldehyde om kleding kreukvrij te houden en chloor om kleding te bleken.
Je wilt natuurlijk niet dat het kwetsbare huidje van jouw newborn in contact komt met deze stoffen toch? Nee, dus daarom altijd nieuwe kleertjes even wassen!

babykleding hema banner

Lees ook: Waar je op moet letten bij het kopen van de kleertjes voor de baby!

Wanneer babykleertjes wassen voor bevalling?

Je wilt echt niet net bevallen zijn en dan bedenken dat je alle kleertjes van je baby nog moet wassen. Zeker niet met alle eisen die komen kijken bij babykleertjes wassen en drogen. Zorg er daarom voor dat alles gewassen en gestreken in de kast ligt, voordat je 37 weken zwanger bent.

Maar eerder kan ook echt geen kwaad. Mijn baby kwam 5 weken te vroeg en wij kwamen in het ziekenhuis terecht. Toen kwam alles dus op mijn man neer. Nu kan hij best wassen, maar mannen zijn soms wat minder secuur in die dingen. Just saying…

Babykleding wassen op hoeveel graden moet dat?

Het allerbeste is om de kleding van je pasgeboren baby te wassen op 60 graden. De meeste bacteriën worden dan om zeep geholpen en dat is natuurlijk wat je wilt. Alleen… veel babykleding mag niet op 60 graden gewassen worden.

De basic rompers en truitjes van bijvoorbeeld de Hema wel. De wat duurdere en kleurige outfitjes niet. Lees dus het wasvoorschrift van te voren en houd jezelf hier aan. Want toch alles op 60 graden wassen werkt niet. Dan komen die mooie kleertjes toch wat minder fraai de was uit, en dat is best zonde.

hema baby kinderkleding

Ik gooi bij de wasjes met babykleding die niet op 60 graden gewassen mogen worden, wat Dettol erbij. Deze toevoeging voor de was zorgt ervoor dat ook alles wat op een lagere temperatuur wordt gewassen, hygiënisch schoon is. Maar nu moet ik wel zeggen dat ik niet 100% zeker weet of het wel echt werkt. Ik zou dit ook nog niet doen in de eerste 2-3 maanden, als het huidje van je baby nog heel kwetsbaar is. In die maanden moet je het aantal chemische stoffen bij de was tot het minimum beperken.
stappen als je voor het eerst babykleertjes gaat wassen

Babykleertjes wassen met welk wasmiddel?

Wil je echt de babykleertjes wassen en drogen zoals het moet, dan kun je het beste geen ‘normaal’ wasmiddel gebruiken. In normale wasmiddelen zitten parfum en kleurstoffen die het babyhuidje kunnen irriteren. Voor de eerste maanden kan je wasmiddel gebruiken dat hypoallergeen is, zeker als je baby wat huidproblemen heeft.

Daarnaast is het ook belangrijk dat het wasmiddel ph-neutraal is, dermatologisch getest en geen toegevoegde wasverzachter bevat. Want wasverzachter is ook niet goed voor de babykleertjes van jouw pasgeboren kroost.

meegroeiromper banner

Welke wasmiddelen je kunt gebruiken voor babykleertjes wassen? Nou bijvoorbeeld:

Krijgt je baby spontaan huidproblemen als je de normale wasmiddelen pakt? Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb nooit een ander wasmiddel gebruikt, omdat ik toen niet wist dat een baby speciaal wasmiddel nodig had. Maar goed, je weet natuurlijk maar nooit en ik zou het risico niet snel nog een keer nemen.

Mogen babykleertjes in de droger?

Nee, doorgaans mogen babykleertjes niet in de droger. Op bijna elk waslabel staat een dik kruis door het plaatje met droger. De kans bestaat namelijk dat de kleertjes gaan krimpen en dat zou natuurlijk zonde zijn. Gelukkig nemen de kleertjes niet zo heel veel plek in beslag op het wasrek. Hang ze wel altijd binnenste buiten op zodat de zon de kleertjes niet kan verkleuren.

En dan nu hoe ik het heb gedaan: ik heb babykleertjes wel vaak in de droger gedaan, maar niet de allermooiste kleertjes. De mooie en duurdere pakjes hing ik braaf te drogen, andere kleding ging de droger in. Ik zette de droger dan op een kort programma of op ‘fijne was’. Dit advies navolgen is op eigen risico 😉

banner autogordel zwangere vrouwen

Moet je babykleertjes strijken?

Wil je er zeker van zijn dat jouw babykleertjes vrij zijn van bacteriën, dan is het wel verstandig om ze te strijken. Elke bacterie die de was heeft overleeft, wordt door het strijken alsnog uitgeschakeld. Ik heb de eerste twee maanden de kleertjes gestreken, daarna geloofde ik het wel.

Een beetje weerstand is natuurlijk ook belangrijk en ik had geen tijd om telkens alles te strijken. Maar als je het echt goed wilt doen, dan moet je jouw strijkijzer erbij pakken. Strijk altijd binnenste buiten, dan blijven de kleertjes het mooist.

Volg deze stappen als je voor het eerst babykleertjes gaat wassen!

Wil je gaan voor een perfecte hygiëne en de babykleertjes wassen en drogen zoals het hoort? Wil jij graag de ‘wasmoeder award’ winnen? Volg dan deze stappen op zo rond de 37ste week van je zwangerschap en de babykleertjes zijn helemaal klaar voor gebruik!

 1. Was de wasmachine!

  Wat? Ja, als eerste moet je de wasmachine schoonmaken. Je wilt niet weten wat voor vuil en bacteriën zich allemaal verzamelen in je wasmachine! Je kunt je wasmachine wassen door deze een keer op 90 graden te laten draaien.

  Wil je het grondiger aanpakken, gooi dan 50 gram soda in de trommel en 50 ml azijn in het vakje voor het wasmiddel en draai dan op 90 graden. Maak ook een keer de pluizenfilter schoon, het bakje waar het wasmiddel in gaat (zet het bijvoorbeeld in de vaatwasser) en de rubbers bij het deurtje.

 2. Kledingkast stofvrij

  Alle babykleertjes grondig wassen en drogen en vervolgens in een vieze kast leggen werkt natuurlijk niet. Maak daarom eerst ook even de kast schoon.

 3. Was op 60 graden wanneer mogelijk

  Was vervolgens de kleding op 60 graden als het kan en anders op een lagere temperatuur.

 4. Gebruik hypoallergeen wasmiddel

  Gebruik speciaal wasmiddel voor baby’s of wasmiddel dat geur- en parfumvrij is.

 5. Gebruik GEEN wasverzachter

  Of deze moet ook hypoallergeen zijn.

 6. Hang de kleertjes te drogen

  Officieel mogen babykleertjes niet in de droger. Hang ze dus binnenste buiten te drogen. Dat is trouwens ook beter voor het milieu!

 7. Strijk de kleertjes binnenste buiten

  Zijn de kleertjes droog, dan kun je ze nog strijken zodat alle bacteriën gedood zijn en de kleertjes mooi kreukvrij zijn.

 8. Laat je baby pronken

  Klaar met alle babykleertjes wassen en drogen, dan is het tijd om je baby erin te laten pronken! Eindelijk!

Zijn de babykleertjes te klein geworden? Lees dan hier wat je kunt doen met oude babykleertjes!libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019