luieraanbiedingen header
Vitamines en mineralen

Waar zijn antioxidanten goed voor tijdens de zwangerschap?

Vitaminen en mineralen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap. Maar ook antioxidanten zijn van belang om gezond te blijven. Wat zijn antioxidanten en wat doen ze eigenlijk voor je?

davitamon mamavitaal banner

Mag je antioxidanten tijdens de zwangerschap?

Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Deze bioactieve stoffen zijn aanwezig in groente en fruit. Omdat ze veel goeds doen voor jouw lichaam is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Antioxidanten helpen de cellen van je lichaam te beschermen, ook de embryonale cellen van de baby.
Waarom zijn antioxidanten goed voor je?

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan. Dat is een reactie met zuurstof, zoals het roesten van metaal. In het lichaam vindt oxidatie plaatst tijdens de stofwisseling en daarbij ontstaan vrije radicalen. Antioxidanten vangen deze vrije radicalen op. Want het zijn agressieve stoffen en deze kunnen in ongunstige gevallen schade toebrengen aan cellen en weefsels.

Antioxidanten helpen dus tegen cel beschadiging en op lange termijn ziekten als kanker, maar ook hart- en vaatziekten te voorkomen. De schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken noemen we oxidatieve stress.

Waar leidt een tekort van antioxidanten toe?

Als je te weinig antioxidanten in je lichaam hebt, krijgen de vrije radicalen vrij spel. Hierdoor kan je last krijgen van verschillende aandoeningen, zoals vroegtijdige veroudering en een slechte conditie.

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan antioxidanten?

Antioxidanten zitten in veel gezonde groente, fruit en noten. Bij groente moet je denken aan broccoli, boerenkool, spinazie, bietjes en tomaten. Fruit met veel antioxidanten zijn blauwe bessen, bramen, aardbeien en frambozen. Wist je dat frambozenblad thee drinken tijdens de zwangerschap nog meer voordelen heeft?

Bekende antioxidanten zijn vitamine C, lycopeen, luteïne, flavonoïden (fel gekleurd fruit), ECGC (groene thee), resveratrol, glucosinolaten (broccoli), beta-caroteen, zink, L-ergothioneine en lentinan (paddenstoelen).
Lees hier meer over welke superfoods je mag eten tijdens de zwangerschap en welk fruit je beter kan laten staan als je zwanger bent.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019