zorgkiezer banner header
Opvoeding peuter

Je kind antroposofisch opvoeden! Wat is dat?

Er zijn veel verschillende manieren om je kinderen op te voeden. En er is er niet een perfect of heel erg fout. Het is belangrijk dat jij (jullie) de kinderen opvoeden zoals dat het beste bij jullie past. En voor sommige gezinnen is dat je kind antroposofisch opvoeden! Maar wat is dat nou eigenlijk? Ik had om eerlijk te zijn geen flauw idee en zocht het uit!

banner winkelpromo

Wat is je kind antroposofisch opvoeden?

Antroposofie betekent de “wijsheid van de mens”. Het komt er eigenlijk op neer dat je heel erg bewust bezig bent met het feit dat je kindje ergens vandaan komt. Dat je kindje een heel eigen wezen is met een eigen pad om te bewandelen. En dit pad mag hij bewandelen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier.

Mijn eerste gedachte hierbij was dat je bij het consultatiebureau dus niet ‘op je kop’ zal krijgen als je kindje nog geen 3 blokken kan stapelen of een rechte lijn kan tekenen. Kort gezegd speelt een rustige leefomgeving en ritme en regelmaat een grote rol. Hé, waar kennen we die ook alweer van? De 3 R’en: Rust Reinheid en regelmaat!
Waarom kiezen voor een antroposofische opvoeding voor je kind?

In de antroposofische gedachtegang wordt je kindje geboren met alleen een fysiek lichaam. En bij dat lichaam komt een ziel. De eerste zeven jaar heeft je kind nodig om een met de wereld om zich heen te worden en in zijn lichaam te groeien.

Om je kindje te helpen zijn ziel ‘te vinden’, kan je kiezen voor een antroposofische opvoeding. Hierbij heb je extra aandacht voor bepaalde onderwerpen. Zoals een rustige leefomgeving, juist gebruik van kleuren, gebruik van natuurlijke producten (zowel speelgoed als kleding) en kiezen voor biologische voeding.

kleertjes sale 70

Antroposofische waarden

De grondlegger van het antroposofisch opvoeden is Rudolf Steiner. Hij heeft ook een grote rol gespeeld dat er nu vrije scholen zijn. Op vrije scholen is meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, muziek, toneel, beweging en handvaardigheid. Iedereen mag zich op zijn eigen manier ontwikkelen. Er is veel ruimte voor innerlijke bewustwording, aandacht, inspiratie, authenticiteit, intuïtie en duurzaamheid.

Een rustige leefomgeving is erg belangrijk en ritme ook. Om ritme te houden is het gebruik van seizoen tafels een goed idee. Hierdoor leert je kindje de kringloop en het ritme van de natuur te volgen.

Kleuren spelen een grote rol in de antroposofie. Zo zou jij jouw kind zich anders kunnen laten voelen door de goede kleur kleding voor zijn stemming te kiezen. Maar ook de kleuren in huis spelen een rol. (Groen = rustgevend, blauw = ruimtelijk, paars zorgt voor zelfrespect en roze geeft het gevoel van onvoorwaardelijke liefde).

Bij kleding kan je het beste kiezen voor biologisch katoen. Maar als eerste trek je een ‘omhulling’ aan van wol of zijde. Dit beschermt tegen prikkels van buitenaf.

Lees ook: Welke kleur babykamer kies jij? En wat is het effect van die kleur?
Het antroposofisch consultatiebureau

Je kunt kiezen om naar een antroposofisch consultatiebureau te gaan. Daarvan zijn er ongeveer 25 in Nederland. Houd er wel rekening mee, dat je aanvullend verzekerd moet zijn als je deze consulten vergoed wilt krijgen. De consulten duren langer en er wordt specifiek gekeken naar de unieke ontwikkeling van je kind.

Er is ook extra aandacht voor natuurlijke producten zoals borstvoeding, biologische voeding, homeopathische middeltjes, kleding en speelgoed van natuurlijke materialen. Kindjes worden wel gewoon ingeënt, tenzij jij de keuze maakt om dit niet te doen. Wel krijg je extra uitgebreide informatie over inenten en de ingrediënten van de vaccinaties.

speelgoed banner

Natuurlijke kraamzorg

Als de baby geboren is, kan je ook kiezen voor natuurlijke kraamzorg. Hierbij wordt de nadruk gelegd op andere focuspunten en het sluit goed aan bij je kind antroposofisch opvoeden.

De kraamzorg zal er in een rustige omgeving alles aan doen om je kindje zich veilig en vertrouwd te laten voelen. Hierbij maakt ze gebruik van kruidenthee, stoombadjes, opwrijvingen en warmtekompressen. Alles wordt gedaan met natuurlijke producten, wasbare luiers, wollen wikkeldoeken en biologisch katoen.

Antroposofisch kinderdagverblijf

Als voorloper van een vrije school kan je kiezen voor een antroposofisch kinderdagverblijf. Deze houden zich erg bezig met de natuur. Er is voornamelijk speelgoed van hout en textiel en de meubels zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Er is biologisch eten, veel rust en ritme en er wordt buiten gespeeld in weer en wind. Ook is er veel aandacht voor creativiteit, expressie en fantasie.

Je kind antroposofisch opvoeden! Is het iets voor jou?

Ieder zijn ding, maar je kind antroposofisch opvoeden gaat mij toch een stapje te ver. Natuurlijk vind ik creativiteit en jezelf zijn heel belangrijk. Op de (Dalton) school van onze oudste dochter wordt daar veel mee gedaan, evenals het iedere dag buiten spelen op de BSO. Maar eerst rekening houden met welke kleur kleding ze aan moet, door te kijken hoe ze zich voelt? Geen plastic speelgoed en een wollen laag onder onze kleding? Daar krijg ik (letterlijk) de kriebels van. Zou antroposofisch opvoeden iets voor jou zijn?

Lees ook: Dingen die je herkent bij het opvoeden van een jongen!luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!