header banner hema
Mamma

10 Dingen waarvan je als moeder het gevoel hebt dat je ze niet ‘mag’!

Wij moeders mogen best eens iets liever voor elkaar zijn. De “moedermaffia” is overal actief. Op Instagram onder een grappige foto van een peuter met een mondkapje (levensgevaarlijk, dat je met die onzin mee doet, je bent een slechte moeder!). Maar ook in het echt. Bij alles wat je als moeder doet, kan je het gevoel hebben dat je het niet goed doet. Dat je de verkeerde keuze maakt of dat je als moeder het gevoel hebt dat je dingen niet ‘mag’ doen. Want de opmerkingen van andere moeders zijn soms niet even aardig. Herkenbaar?

beste babyfoon bol.com

10 Dingen waarvan je als moeder het gevoel hebt dat je ze niet ‘mag’!

 1. Klagen: “Je hebt toch zelf voor kinderen gekozen?”

  Wist jij waar je aan begon toen je kinderen kreeg? En dan bedoel ik, wist je het echt? Natuurlijk had je er je voorstellingen bij, maar je gaat mij niet wijsmaken dat geen een moeder soms stiekem vindt dat het best een beetje tegenvalt.

  Dat het moeilijker is dan je dacht om altijd maar die leuke moeder te zijn die je had willen zijn. En wil je daar soms even over klagen. Klagen dat je huis een troep is, dat je geen tijd hebt om naar de kapper te gaan. Gewoon even lekker mopperen, dus: laat ons moeders af en toe even mopperen. We houden van onze kinderen, heel veel, maar soms heel even niet.

 2. Lees ook: Waarom moeder zijn niet altijd even leuks is!

 3. Huilen: “Waarom? Had je gedacht dat het makkelijk zou zijn!”

  Ik schaamde me dood, toen ik met mijn week oude baby huilend tegen me aan zat te huilen dat ik wilde stoppen met de borstvoeding. Ik voelde me mislukt, had het gevoel dat ik niet genoeg mijn best had gedaan. Achteraf kon ik me wel voor mijn kop slaan.

  En ik heb nog vaak genoeg een traantje gelaten sinds ik moeder ben, veel vaker dan in alle jaren daarvoor. Huilend en uitgeput met Myrah op mijn arm, toen ze voor de zoveelste keer weer de halve nacht wakker was. Het is niet makkelijk om moeder te zijn en daar mogen we best af en toe een traantje om laten!
 4. Moe zijn: “Dat had je kunnen weten” of “Zoveel doe je toch niet?”

  Zeker tijdens jouw zwangerschapsverlof kunnen mensen je raar aankijken als je zegt dat je moe bent. De eerste week nog niet hoor, dan mag je er nog bleek uit zien en moe zijn van de bevalling. Maar andersom doe je het soms ook niet goed.

  Zo ging ik op dag 3 even boodschappen doen. Nou, als blikken konden doden! “Je bent nog maar net bevallen toch?” “Ja, en?” Als je kindje een paar weken oud is, gaat iedereen ervan uit dat alles weer normaal is. En je bent nog een paar maanden vrij, dus je hoeft niets te doen, dan ben je toch niet moe?! Ook als je kinderen ouder worden, zal moe zijn een onderwerp blijven wat vaak niet begrepen wordt. Je wilde toch zelf kinderen? Tja, dan heb je pech dat je moe bent.

 5. Lees ook: Redenen waarom moeders altijd moe zijn!

  luiers met korting banner
 6. Rusten: “Dat kan je ook nog wel doen als ze groter zijn.”

  Dat je even een dutje gaat doen als jouw baby slaapt overdag. Daar kan heel veel onbegrip over komen. Volgens mij is het gewoon jaloezie, maar goed. Hoe stoer is het om gewoon de dingen aan de kant te gooien en lekker in bed te gaan liggen omdat je daar aan toe bent? Heel stoer, vind ik.

  Dat je je niet laat leiden door het perfecte plaatje, maar gewoon toe geeft aan je lichaam. En ja, we weten zelf ook wel dat we onze kinderen over een paar jaar uit bed moeten slepen. Dat we dan ieder weekend weer uit kunnen slapen. Alleen heb je daar nu nog helemaal niets aan.

 7. Bij alles wat je als moeder doet, kan je het gevoel hebben dat je het niet goed doet of dat je deze dingen niet ‘mag’ doen!

 8. Weer zwanger worden: “Zo snel al?” “Gaan jullie voor een elftal ofzo?”

  Blijkbaar mag iedereen een mening hebben over jullie gezinssamenstelling. Als je na anderhalf jaar nog niet zwanger bent, komt de vraag of het nog geen tijd wordt voor een tweede (derde, vierde).

  Maar als je na anderhalf jaar weer aankondigt dat je zwanger bent, kan je ook zomaar de vraag krijgen of jullie soms voor een elftal gaan en of dat niet wat snel is. Het is ook nooit goed!

 9. Stoppen met werken: “Dat is toch zonde van je studie?”

  Stoppen met werken na de bevalling is iets waar de moedermaffia heel veel van vindt. Maar zij zijn niet degene die jouw kinderen op gaan voeden, in jouw schoenen staan en jouw huishouden moeten runnen.

  Als jij beslist dat je thuis wilt blijven voor de kinderen, dan beslis jij dat. Heeft helemaal niemand iets over te zeggen! En ja, misschien is het een beetje zonde van als die jaren studeren. Maar jouw tijd komt wel weer.

 10. Werken: “Wie zorgt er dan voor de kinderen?”

  Thuisblijven is niet goed, maar gaan werken is misschien nog wel slechter. Want waarom zou je kinderen op de wereld zetten om vervolgens weer aan het werk te gaan? Zeker als je ervoor kiest om fulltime te blijven werken, word je al snel raar aangekeken. Wie zorgt er dan voor de kinderen?

 11. Lees ook: Minder werken na de geboorte van de baby!

 12. Kinderen achterlaten bij de oppas: “Waarom heb je dan kinderen?”

  Als je kiest voor kinderen zou je er blijkbaar ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week zelf voor moeten zorgen. En dat terwijl daar allerlei instanties voor zijn bedacht, dat is natuurlijk grote onzin.

  Want een kinderopvang, met lieve juffen, leuke spelletjes en leerzame activiteiten? Dat is natuurlijk dodelijk voor je kind! Ook het feit dat ze samen leren spelen met andere kinderen is geen goed idee. Nee, ze moeten vooral veilig thuisblijven bij hun moeder.

 13. Single zijn: “Zo geef je toch niet het goede voorbeeld?”

  Nee, wat het goede voorbeeld is bij elkaar blijven voor de kinderen? Elkaar iedere dag in de haren vliegen, een haatdragende sfeer in huis en constant ruzie?

 14. Uitgaan en plezier hebben: “En dan je kinderen bij opa en oma brengen zeker?”

  Ja, nou en? Opa en oma houden van hun kleinkinderen en gunnen jou af en toe een paar uurtjes voor jezelf. En of dat nou tot midden in de nacht de kroeg in gaan is, of lekker lunchen met vriendinnen? Dat mag je helemaal zelf weten!

We hebben allemaal een mening en dat mag. Maar de meningen van andere moeders wil je vaak helemaal niet weten. En als je ze wel wilt horen? Dan vraag je er wel om! Leven en laten leven, daar worden we waarschijnlijk allemaal een stuk leuker van. 😉

Lees ook: Zo creëer je meer tijd voor jezelf als moeder!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!