“header
Peuter

10 Tips voor een kerstdiner met peuters

Kerst met peuter hoeft totaal geen drama te worden, zolang je maar niet te hoge verwachtingen stelt aan je peuter. Het is belangrijk dat je jezelf goed afvraagt wat je van je peuter kunt vragen en wat eigenlijk niet realistisch is. Als je het daarnaast ook nog eens leuk maakt voor hem of haar dan zit je helemaal gebakken met de Kerst! Lees hier onze tips voor een geslaagd kerstdiner met peuters!

babyvoeding laag geprijsd banner

10 tips voor een kerstdiner met peuters

Met deze tips heb je misschien wel een zorg minder en kan je genieten van een ontspannen kerstdiner met een peuter.

 1. Dwing je kind niet om te eten

  Verschijnen er overdag al veel lekkere dingen op tafel en verdwijnen deze vervolgens ook allemaal in het mondje van je kind? Dan is de kans groot dat je kind tegen de tijd dat het diner wordt geserveerd bommetje vol zit. Dwing hem of haar dan niet om toch te eten tijdens het kerstdiner, want dan gaat het echt een strijd worden inclusief huilbuien en ongemakkelijke momenten voor de andere gasten aan tafel. Je kunt wel vragen of je peuter er gezellig even bij komt zitten met bijvoorbeeld een kleurplaat of iets anders voor wat afleiding.
 2. Snoepen verbieden is onbegonnen werk

  Je peuter beschikt nog niet over een grote zelfcontrole. Als de tafel vol staat met chocolade, kerstkransjes en taart dan gaat je kind hier sowieso van eten. Je kunt er natuurlijk wel een beetje opletten, maar je kind alles verbieden is eigenlijk puur pesterij. Vooral als het allemaal open en bloot op tafel staat.

  Wil je het snoepgedrag van je peuter binnen de perken houden, zet dan geen chocolade etc. op tafel, maar ga af en toe eens rond met wat lekkers en geef je kind dan ook iets. Zet daarnaast dingen op tafel voor de volwassenen die je kind toch niet zo lekker vindt. Je kunt ook een apart schaaltje maken met snoepjes en daar moet je kind het die dag of avond mee doen.

 3. tips voor een kerstdiner met peuters

  Lees ook: Kerst met een baby!

 4. Gezellig samen met je peuter kokkerellen

  Betrek je peuter gezellig bij het bereiden van het eten. Zo kan je meteen een oogje in het zeil houden en stimuleer je jouw kind om alles te proberen. Je kind wilt natuurlijk zijn of haar creaties wel even proeven. Nog leuker: laat je kind de toetjes versieren of bak gezellig samen wat cupcakes. Dat wordt een feest! Je kind kan ook helpen met de borden opmaken voor het kerstdiner.

 5. Kom helemaal in de kerstsferen

  Maak het extra gezellig en kom helemaal in de kerstsferen door het licht te dimmen, kaarsjes aan te steken en kerstmuziek op te zetten. Op die manier voelt het ook echt als kerst en een speciale gezellig dag. Dat zal je peuter echt niet ontgaan en misschien komt hij of zij ook wel wat meer tot rust!

 6. luiers met korting banner
 7. Trek mooie kerstkleding aan

  Til het kerstgevoel naar een hoger niveau door allemaal jullie mooiste kleding aan te doen. Dit hoeft natuurlijk niet per se iets nieuws te zijn. Kinderen hebben altijd wel een favoriet jurkje of net pakje dat ze graag aandoen. Trek zelf ook een mooie outfit aan zodat jullie er allemaal prachtig uit zien.

  Als je peuter oud genoeg is, kun je misschien je peuter jouw outfit laten uitkiezen. Kan je de hele avond vol trots zeggen dat je zoon of dochter deze speciaal voor die dag heeft uitgekozen. Wat zullen ze trots zijn!

 8. beste babyfles banner
 9. Stel samen met je kind het kerstmenu samen

  Een goede tip voor een kerstdiner met peuters is: stel samen het kinderkerstmenu samen. Als je van tevoren al weet dat je peuter niet met jullie mee wilt eten, kun je samen bedenken wat je peuter (en misschien ook andere kinderen) dan wél willen eten. Lees hier meer tips voor een kerstmenu voor je peuter.

 10. Kinderkerstmenu maken

 11. Zorg voor afleiding en maak er een spel van

  Gaan jullie uit eten met de kerst? Dan is afleiding essentieel voor een geslaagd kerstdiner met peuters. Neem dus genoeg spelletjes of boekjes, kleurplaten en viltstiften mee. Ook kan je speelgoed meenemen. Dit kan je op een leuke manier geven, bijvoorbeeld na elke gang laat je jouw kind een nieuw speelgoed uitpakken. Het speelgoed hoeft niet nieuw te zijn, kan ook gewoon speelgoed zijn dat je kind al had.

  Door je kind na elke gang (of bijvoorbeeld na elk half uur) iets nieuws te geven in de vorm van een cadeautje, maak je het super spannend voor je kind. Wat zal die nu weer gaan krijgen? Nadat je het cadeau hebt gegeven is je kind weer sowieso 5 minuten afgeleid en kan je daarna de spanning opbouwen voor het nieuwe cadeautje. Bijvoorbeeld hints geven.

 12. De leukste tafelaankleding ooit

  Zorg dat je samen met je kind of kinderen de allerleukste en mooiste tafelaankleding ooit maakt. Dan is het voor je kind een waar feest om aan te schuiven. Je kunt dit doen door placemats te kopen die je peuter kan versieren. Er zijn ook tafelkleden verkrijgbaar waar heerlijk op getekend en gekleurd kan worden. Andere leuke dingen: kaarsenhoudertjes waar glitters en stickers op geplakt kunnen worden of leuk kinderservies.

 13. Kinderspeelhoek

  Dat lange tafelen is voor kinderen natuurlijk mega saai. Richt daarom een kinderhoek in waar de kinderen tussen de gangen door hun energie kwijt kunnen. Zorg dat er spelletjes en speeltjes liggen, wat kleurplaten of dat de kinderen een leuke film kunnen kijken. Zo zijn de kids afgeleid en kun jij even een normaal gesprek voeren.

 14. Ontspan!

  De laatste van de tips voor een kerstdiner met peuters is een hele belangrijke: ONTSPAN! Het is namelijk Kerst en dat mag best kindvriendelijk zijn! Maak je dus niet te druk wanneer je kind van tafel wegloopt, bij het avondeten niet echt veel groenten eet en het derde chocolaatje in de mond stopt. Hoe meer je de strijd aangaat met je kind, hoe vervelender het kerstdiner met je peuter wordt.

  Wat je wel kunt doen is van tevoren duidelijke afspraken maken, maar houd ook dan de kerstgedachte in je achterhoofd. Blijf dus soepel. Een voorbeeld van afspraken die je kunt maken:

  • Je kind blijft minstens 2 (of meer) gangen aan tafel eten, bijvoorbeeld het hoofdgerecht en toetje en mag tussen de gangen door, of voor en na het eten lekker spelen.
  • Geef je kind een eigen schaaltje met snoepjes of laat je kind wat uitzoeken bijvoorbeeld 6 stuks. Daar moet je kind het die dag mee doen. ’s Avonds kun je hem of haar een eigen schaaltje met chips geven.
  • Leg je kind uit dat je met de Kerst wat meer toe laat, maar dat de pret na de Kerst voorbij is.
  • Probeer desnoods je kind tussendoor wat gezonde snacks te geven zoals stukjes fruit en groenten.

Heb jij nog meer tips voor een kerstdiner met peuters? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!sale banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!