“waterwipes
Peuter

Tablet voor je peuter! Wel of niet doen?

Onze kinderen groeien op in een andere tijd dan dat wij vroeger deden. Of dat beter is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar het is nu eenmaal zo. Natuurlijk stimuleren wij onze kinderen om buiten te spelen, te bewegen en hun fantasie te gebruiken. Maar ze leven nu eenmaal in het nu en daar horen schermpjes bij. De televisie, computer maar ook de tablet. Heeft jouw peuter een eigen tablet? En waarom zou je dat wel of niet doen?

cheezzbaby banner

Wat is het verschil tussen een echte tablet of kindertablet voor jouw peuter?

Ben je van plan om een tablet aan te schaffen voor je peuter? Dan kan je kiezen voor een speciale kindertablet, maar je kunt ook een gewone tablet kopen. Wij hebben er zelf voor gekozen om voor onszelf een nieuwe te kopen en de ‘oude’ te gebruiken als kindertablet.

Eigenlijk zitten er helemaal niet zoveel verschillen tussen een gewone- en een kindertablet. Kindertablets zijn vaak wat kleiner (en dus handzamer voor kleine handjes) dan de gewone. Je kunt er speciale hoezen omheen kopen met bijvoorbeeld een handvat, of antislip zodat de tablet niet snel valt.

Meestal zijn kindertablets te koop in felle kleuren met leuke gekleurde hoesjes. Ze zijn gemakkelijker te bedienen en bevatten vaak al speciale kinder-apps. Ook zijn ze behoorlijk goedkoper dan de ‘grote mensen tablets’. Maar vanaf welke leeftijd geef jij jouw peuter een tablet?
Een gewone tablet gebruiken voor jouw peuter!

Of je nu je peuter op een gewone tablet of op een kindertablet laat spelen, er is eigenlijk een belangrijk advies. Zorg ervoor dat je kind niet in apps kan komen die niet voor kinderen zijn. Dus delen jullie de tablet? Scherm dan je mail of bankieren app af, zodat je kind er niet in kan. Ook kan je bijvoorbeeld Youtube vergrendelen en alleen Youtube Kids toonbaar maken, om te voorkomen dat jouw peuter dingen ziet die niet voor kinderogen bestemd zijn.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere accounts te maken op je tablet. Zorg er wel voor dat je niet een simpele toegangscode gebruikt voor je ouder-account, die hebben ze namelijk zo door 😉

Lees ook: De leukste Youtube kanalen voor peuters!

gewone tablet of kindertablet peuter voordelen nadelen

Voordelen van een kindertablet!

Als je ervoor kiest om je peuter een eigen tablet te geven heeft dat dus als voordeel dat je niet je eigen apps hoeft te verstoppen. Bij een kindertablet kan je zelf als ouder alle instellingen aanpassen. Zo heb jij volledige controle over wat je kind wel en niet kan doen en zien. Zo loop je niet het risico dat je kind e-bay leeg koopt, of zelf allerlei apps aanschaft.

Ook kan je een tijdslimiet instellen, zodat je kind niet langer dan bijvoorbeeld een uur per dag op de tablet kan spelen. Zoals al eerder gezegd zijn kindertablets vaak iets kleiner, maar ze zijn ook sterker. Het scherm zal minder snel kapot gaan als de tablet een keer valt.

Lees ook: Schermtijd bij kinderen! Tips hoe je ermee om kan gaan!

prenatal banner weekaanbiedingen

Nadelen van een kindertablet!

Ja, heeft een kindertablet eigenlijk nadelen? Misschien het gebruik van een tablet in het algemeen. We willen we dat onze kinderen lekker kind kunnen zijn, dat kinderen buiten gaan spelen. Bewegen, rennen, springen en gewoon spelen. Als je een kind hebt dat liever lekker binnen zit en voor een scherm wil hangen, zal het misschien lastig zijn om hem bij de tablet weg te houden.

Maak daarom van tevoren duidelijke afspraken. Je mag zo lang op de tablet en maak dat ook beeldend voor je kind. Tot het eten bijvoorbeeld, want jij weet wel hoe lang dat is. Let erop dat je kindje niet te dicht voor het scherm zit en dat zijn ogen vaak genoeg niet op het scherm gericht zijn. Je kunt hiervoor de 20-20-2 regel aanhouden om bijziendheid te voorkomen.

Dat kleine kinderen tablets gebruiken is bijna niet tegen te gaan. In groep 1 op mijn dochters school gebruiken de kinderen er al eentje. Maar vergeet niet dat tablets ook heel leerzaam kunnen zijn. Zo leren onze kinderen veel sneller Engels dan wij deden. En met een app als bijvoorbeeld Squla kan je kindje alles oefenen wat hij lastig vindt als hij echt naar school gaat. Dus met een beetje verstand en regels, is een kindertablet een prima ‘speeltje.’

Lees ook: De invloed van een tablet op baby’s en peuters!disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019