header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Op fietsvakantie met kleine kinderen? Enkele tips!

Vakanties zijn er in allerlei soorten en maten. Lekker kamperen in eigen land met de baby of naar een groot vakantieresort ergens in Europa? Met de baby in het vliegtuig of met de auto op vakantie? Of misschien iets heel anders: met de fiets? Lijkt het jou leuk om een actieve vakantie te hebben met jouw gezin? Hoe doe je dat, op fietsvakantie met kleine kinderen?

banner billendoekjes waterwipes

Welke soorten fietsvakanties zijn er?

Net als met een ‘gewone’ vakantie zijn er verschillende soorten vakanties. Je kunt zelf de reis uitstippelen. Vanuit huis op de fiets stappen of eerst naar de bestemming reizen en vanaf daar gaan fietsen. De fiets kan op verschillende manieren mee naar je bestemming, zowel in de bus, trein, boot als vliegtuig zijn er mogelijkheden.

Je kunt ervoor kiezen om te overnachten op campings en zelf je kampeerspullen mee te nemen, of kiezen voor andere accommodaties. Bijvoorbeeld een ingerichte tent, huisje, hotel of B&B.
Er zijn ook georganiseerde groepsreizen of individuele georganiseerde fietsvakanties te boeken. Hierbij zit soms zelf het eten inbegrepen. Afhankelijk van wat je wil en wat jouw budget is.




Hoe neem je een klein kind mee op de fiets tijdens een vaantie?

Er zijn eigenlijk drie mogelijkheden als je met een klein kindje grotere afstanden op de fiets wilt afleggen.

  1. Fiets met stoeltje: Zoals je het thuis ook doet, een zitje voorop of achter op je fiets. Veel kinderen vinden het fijn om dichtbij papa of mama te zitten. Bij een voorstoeltje kun je soms kiezen voor een slaaprol, zodat je kindje iets comfortabeler zit als hij in slaap valt.
  2. Fietskarretje: Een veelgebruikte oplossing is om de kleine kinderen in de fietskar te zetten. Hierin kan je kindje lekker zitten, spelen en slapen. Voordeel is ook dat hij uit de zon, maar ook uit de regen zit. Nadeel is dat je kindje wat verder van je af zit en je dus wat minder contact hebt.
  3. Fiets achter je fiets: Als je kindje al wat groter is en zelf kan fietsen zijn er constructies waarmee je de fiets van je kind achter je eigen fiets kunt koppelen. Zo kan je kind stukjes zelf fietsen, maar kan je hem een handje helpen als hij moe wordt.

Natuurlijk kan je ook een combinatie doen, bijvoorbeeld een fietskar en een fietsstoeltje. Zo kan je afwisselen en is de fietsvakantie voor je kindje ook iets leuker.

baby kleertjes banner

Hoe ver kan je fietsen?

Eigenlijk hangt dit vooral van je kind af. Er zijn kinderen die het heerlijk vinden om op de fiets te zitten. Ze kletsen wat, zingen een liedje en kijken om zich heen. Heb je zo’n rustige en tevreden zitter? Dan kan je meer kilometers afleggen dan wanneer je een ongedurig kind hebt die wat meer beweging nodig heeft.

Kies sowieso leuke routes, waar veel te zien en te doen is onderweg. Stop op leuke plekken, zoals een kinderboerderij of een speeltuin. Zo kan je kind even uitrazen en daarna op de fiets weer lekker uitrusten.

Voorbereiden op een fietsvakantie met kleine kinderen

Je zal thuis goed moeten passen en meten zodat je alle bagage kunt meenemen op de fiets. Zeker als je gaat kamperen moeten er best veel spullen mee. Zorg in eerste instantie dat je zelf een goede moederfiets hebt en daarnaast een goede fietskar. Deze laatste kan dan alsnog handig zijn om spullen in mee te nemen, net als verschillende fietstassen.
Zorg er ook voor dat je weet hoe se fiets in elkaar zit, doe desnoods een cursus zodat je kleine reparaties zelf kunt uitvoeren.

Vertier voor onderweg voor je kindje

Als je speelgoed meeneemt, wees dan selectief. Je kindje heeft niet zoveel nodig als je misschien zou denken. Vaak zijn dagelijkse dingen net zo leuk om mee te spelen. Wil je kindje op de fiets ergens mee spelen? Zorg dan dat je het speelgoed ergens aan vast maakt, zoals aan je stuur of aan het fietsstoeltje, zo kan je het onderweg niet verliezen.

Wat neem je mee op fietsvakantie?

Stelregel 1 is: neem zo min mogelijk spullen mee. Zorg ook dat je een vaste plek hebt waar je de spullen in meeneemt, zo hoef je nooit te zoeken. Ga je kamperen? Dan zal je natuurlijk als basis al een tent, tentstokken, matjes, slaapzakken, haringen en alle andere kampeerspullen nodig hebben.
Maar ook als je van accommodatie naar accommodatie reist heb je nog heel wat bagage nodig:

  1. Verzorging: Zonnebrand, tandenborstels + tandpasta, handdoek, wc-papier, deet, kam, shampoo, scheermes, pleisters, verband, paracetamol, thermometer, tekentang, pincet, wasmiddel en nagelschaartje. Neem ook een paar wasknijpers mee. Zo kan je eventuele natte was aan je fiets vastmaken en droogt het onderweg.
  2. Algemeen: GPS + routekaartjes, usb snoer, telefoons, (solar)oplader, paspoorten, pinpas, kleingeld, creditcard, pen en papier.
  3. Kleding: genoeg kleding voor iedereen, pyjama’s, regenkleding en zwemkleding.
  4. Benodigdheden voor kleine kinderen: denk aan luiers, een campingbedje (slaaptentje is licht en neemt weinig ruimte in) en misschien een potje.
  5. Fietsbenodigdheden: tie-wraps, bandenplakset, binnenband, boutjes/moertjes, gereedschap en een slot.

Zou jij het aandurven om op fietsvakantie te gaan? Of vind je op vakantie gaan sowieso al een uitdaging en is een fietsvakantie met kleine kinderen iets te veel van het goede?



startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019