header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Eerste smartphone voor een kleuter? Tips om op te letten!

De gebruikers van smartphones worden steeds jonger. In ‘mijn jeugd’ kreeg je ongeveer een mobiele telefoon als je naar de middelbare school ging. Tegenwoordig hebben veel kleine kinderen al een smartphone. Mijn oudste zit in groep 4 en er zijn klasgenootjes van haar die al een mobieltje hebben. Maar het kan nog extremer, er schijnen zelfs al kleuters te zijn met een mobiele telefoon! De eerste smartphone voor een kleuter, waar moet je dan op letten?

prenatal extra korting banner

Een goedkope smartphone voor je kleuter?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je oude smartphone aan je kind te geven. Dit is iets wat veel ouders doen. Maar je kunt natuurlijk ook een relatief goedkope smartphone voor je kleuter kopen. Kinderen zijn over het algemeen niet heel voorzichtig, dus je bent vast niet van plan je kleuter de nieuwste iPhone te geven. Kies voor een goedkoper model, zodat je niet meteen failliet bent als je kleuter hem laat vallen of hem kwijtraakt. Natuurlijk is het ook geen slecht idee om de telefoon van je kleuter te verzekeren.
Tips om op te letten bij een smartphone voor je kleuter

 1. Ga niet voor de duurste telefoon

  Deze tip spreekt voor zich, het is niet handig om je kleuter het nieuwste model van het duurste merk te geven. Kies liever voor een goedkoper model of misschien een oude smartphone van jezelf.

 2. Houd de kosten in de gaten

  Een kleuter heeft natuurlijk nog geen bijbaantje waarmee hij zijn maandelijkse telefoonkosten kan betalen. Zorg daarom dat je grip hebt op die kosten, dat je weet hoeveel data je kleuter gebruikt bijvoorbeeld. Kies voor een pre-paid smartphone of misschien een sim-only. Heeft je kind internet nodig? Of kan hij gewoon alleen met WiFi wel uit de voeten?

 3. Weet wat je kind ziet en doet op zijn smartphone

  Zorg voor kindvriendelijke apps en kijk mee met wat je kind allemaal doet en ziet. Ook op YouTube Kids kan je kind filmpjes zien waar hij eigenlijk nog te jong voor is, of gewoon nog niet aan toe. Zorg dat je weet waar je kind naar kijkt zodat je hem daarin kunt begeleiden.

 4. Zorg voor een goede telefoonhoes

  Telefoons en kleuters gaan eigenlijk nog niet zo goed samen. Een smartphone is een kostbaar product wat niet goed tegen vallen kan. Kies daarom voor een goede hoes die het toestel beschermt tegen valpartijen. Dit scheelt barsten in het scherm en dure reparatiekosten.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom zou je je kleuter een mobiele telefoon geven?

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind al op jonge leeftijd een smartphone te geven. Maar waarom zou je een kleuter eigenlijk al een mobiel geven?

 1. Spelletjes

  In bijna alle gezinnen vind je wel een (of meerdere) tablets of computers. Maar als jij je tablet voor je werk gebruikt wil je waarschijnlijk helemaal niet dat je kleuter daarop zit te spelen. Je kunt ervoor kiezen om je kleuter spelletjes te laten spelen op een smartphone. Er zijn ook heel veel leerzame games voor die leeftijd, zoals bijvoorbeeld Squla.

 2. Om je kind te kunnen bereiken

  Misschien heb je een hele zelfstandige kleuter. Hij gaat zelf naar de speeltuin op de hoek, maar is ook wel eens geneigd om net een paar straatjes verderop te gaan spelen met buurtkinderen. Dan is het wel handig als je hem kunt bellen om te vragen waar hij uithangt, of te zeggen dat hij naar huis moet komen.

 3. Geen huistelefoon?

  Met de grote hoeveelheid smartphones zijn de huistelefoons in steeds minder huishoudens te vinden. Wij hebben er zelfs nog nooit een gehad in de 10 jaar dat we inmiddels samenwonen.
  Geen probleem, tot je besluit dat je kind best even alleen thuis mag blijven. Hoe kan hij je bereiken als er iets aan de hand is? Juist: niet. Dan is een eigen smartphone voor je kleuter toch best handig.

 4. Om te kijken waar je kind uithangt

  Net als met de GPS smartwatches die je steeds vaker ziet, kan je ook de smartphone van je kleuter gebruiken om te kijken waar hij is. Een uitkomst voor als dat loslaten van je kind toch iets moeilijker gaat dan je eigenlijk dacht.

Zou jij ervoor kiezen om je kleuter een smartphone te geven? Of heeft jouw kindje er misschien zelfs al een?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019