“waterwipes
Nieuws

Geef jij je kleuter een smartwatch?

Onze dochter is inmiddels vijf jaar en wil steeds vaker alleen naar buiten. Gelukkig hebben we een speeltuin tegenover en kan ik haar vaak vanuit mijn keukenraam in de gaten houden. Maar een paar weken geleden ging ze voor het eerst zelf lopend naar een vriendinnetje een paar straten verderop. Toen had ik het best fijn gevonden als ik haar stiekem even had kunnen volgen. Dat kan door je kleuter een smartwatch te geven! Maar hoe handig is dat eigenlijk en hoe werkt dat nou precies?

cheezzbaby banner

Een kleuter met een smartwatch!

Er zijn ouders die kun kleuter al een mobiele telefoon geven, zodat ze altijd contact kunnen leggen met hun kind. Op zich kan dat handig zijn, bijvoorbeeld als je kleuter ergens in de buurt buiten gaat spelen. Maar een mobiele telefoon is duur en kinderen zijn vaak niet al te voorzichtig. De kans dat de telefoon stuk gaat, of kwijtraakt is dus best groot. En persoonlijk vind ik het ook geen gezicht, die kleintjes met een telefoon.

Maar er is nog een andere manier om een oogje in het zeil te kunnen houden, namelijk door je kleuter een smartwatch te geven met GPS! Misschien heb je er zelf wel een om je pols, om je stappen bij te houden bijvoorbeeld.
Wat is een smartwatch voor kinderen?

Eigenlijk is een smartwatch voor kinderen vergelijkbaar met die van jezelf. Maar dan iets gebruiksvriendelijker en met andere opties. Zo werken de meeste smartwatches voor kinderen met een prepaid SIM kaart, bijvoorbeeld met een Sim Only abonnement maandelijks opzegbaar.

Zo’n horloge heeft dan ook een mobiel telefoonnummer waarmee je peuter of kleuter gebeld kan worden en zelf kan bellen. Er zit ook een internetverbinding én een GPS tracker in, waardoor de status en positiegegevens worden uitgewisseld naar de smartphone van jou als ouder. De app installeer je op je eigen telefoon en daar kan je het horloge mee instellen.

Het dataverbruik van een smartwatch is meestal erg laag (vaak rond de cent per dag) en kan je opwaarderen via de app met IDEAL. Je kunt dus op je eigen telefoon altijd zien waar je kind is! Dat is een fijn gevoel als ze ouder zijn, en wat verder van huis mogen. Maar ook als je kleuter bijvoorbeeld voor het eerst naar een vriendje een paar straten verderop mag lopen of in een speeltuin in de buurt mag spelen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat zijn de voordelen van een smartwatch voor een kleuter?

Voor de ene ouder zal het als muziek in de oren klinken, om je kind altijd in de gaten te kunnen houden. Terwijl de ander het misschien vervelend vindt. Maar het gevoel dat je even snel kunt kijken waar je kind uithangt, als hij te laat thuis is? Dat is toch een stuk handiger dan de hele buurt door moeten zoeken.
voordelen smartwatch kind
In 2016 waren er volgens het CBS zo’n 500 kinderen van 5 jaar die een mobiele telefoon kregen. Maar een smartwatch voor kleine kinderen heeft ook veel voordelen:

  1. GPS tracker, altijd weten waar je kind is.
  2. SOS functie op de meeste horloges, zo kan je kleuter met 1 druk op de knop jouw hulp kan inschakelen.
  3. Instelbare alarmen (bijvoorbeeld als je kindje naar huis moet gaan)
  4. Gesproken berichten, handig als ze nog niet kunnen lezen.
  5. Spatwaterdicht, dus geschikt om handen mee te wassen.
  6. Zoek de horloge functie, ideaal, want ze raken alles kwijt!
  7. Veilige zone instellen, kind krijgt een melding als hij te ver van huis gaat!
  8. Tijd instellen waarop je kind niet gestoord wordt (zoals onder schooltijd).
smartwatch voor kleine kinderen gps

Tips als je een smartwatch aan je kleuter geeft!

Er zijn heel veel verschillende smartwatches voor kinderen op de markt. De een heeft allerlei extra functies, zoals een camera en spelletjes. De ander is wat simpeler. Zorg ervoor dat het horloge past bij de leeftijd van je kind. Dus kan je kind nog niet schrijven? Dan is het belangrijk dat de telefoon spraakberichten kan ontvangen en versturen.

Wees je ook bewust van de kosten. De simkaart in het horloge brengt (lage) kosten met zich mee. Maar hierdoor is je kindje wel altijd bereikbaar. Als je kiest voor een SIM only abonnement, hoef je niet steeds op te waarderen waardoor je zeker weet dat je kind altijd contact met je kan opnemen.
Heb je een prepaid simkaart? Let er dan op dat er wel beltegoed op staat. Wist je trouwens dat er ook kindertablets voor peuters zijn waar ook een simkaart in past?

Je kleuter een smartwatch geven kan dus heel fijn zijn voor je eigen gemoedsrust en je kunt je kindje net dat beetje meer vrijheid geven. Zou jij ervoor kiezen om je kleuter een smartwatch te geven? Of zou je dan toch eerder voor een mobiele telefoon gaan?

Lees ook: Vanaf welke leeftijd geef jij je kind een mobiele telefoon?disneybanner
vadersschapsverlof 2019