banner helpling
Slapen

Hoeveel slaap heeft je baby of kind nodig?

Slapen is ontzettend belangrijk voor baby’s, peuters, kleuters, pubers en zelfs volwassenen. We doen onszelf een grote lol als we ervoor zorgen dat we allemaal voldoende slapen. Als volwassenen heb je het zelf in de hand, maar als kind heb je sturing nodig van de ouders. Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig? In deze blog lees je een aantal richtlijnen, maar onthoud: ieder kind is anders, ook als het over slapen gaat.

huggies banner voordeel

Hoeveel slaapt een kind?

In de eerste maanden na de geboorte slaapt een pasgeboren baby ontzettend veel. Eigenlijk lijkt het erop of je baby alleen maar aan het slapen is. Dat komt omdat slaap ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van baby’s, maar het blijft ook op latere leeftijd essentieel.

Baby’s kunnen gemiddeld in 24 uur ongeveer 14 tot 18 uur per dag slapen. Vanaf de 4 maanden is dit 14 tot 18 uur en vanaf 7 maanden oud is het rond de 14 uur per dag (dit is inclusief slaapjes overdag). Vanaf 1 jaar neemt het slapen overdag iets af en slaapt een kind ongeveer 13 uur in totaal. Van die 13 uur slaapt een kind ongeveer 2 uurtjes overdag.

Als je kind ouder wordt zal hij nog een lange tijd ’s avonds een ruk maken van 12 tot 10 uur slaap. Dit blijft zelfs tot je kind 9 jaar is. Maar ondanks dat het wel gemiddelden zijn, is het lastig te zeggen hoeveel slaap jouw kind daadwerkelijk nodig heeft.

Sommige kinderen hebben meer slaap nodig en andere kunnen met minder slaap perfect functioneren. Het is dus maatwerk. In deze blog zal ik vooral over gemiddelden praten, het is heel normaal als jouw kind daar een uurtje of twee vanaf wijkt.

Hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Voor alle kinderen is slapen heel belangrijk en dat geldt ook voor peuters. Tijdens de slaap kan het lichaam goed herstellen. Dit doet het lichaam door in de slaap afvalstoffen af te breken. Daarnaast versterken belangrijke hersenverbindingen zich in de slaap die nodig zijn voor je kind om goed in te spelen op zijn of haar omgevingsfactoren. Hersenverbindingen die niet belangrijk lijken, worden in de slaap losgemaakt.

top 5 beste babyfoons banner

Peuter slapen ’s nachts

Slapen zorgt er dus voor dat je kind lichamelijk en geestelijk optimaal kan functioneren. Peuters vanaf 18 maanden tot 3 jaar slapen ongeveer 11,5 uur per nacht. Dit zal niet aan één stuk zijn. Peuters worden namelijk een paar keer wakker ’s nachts. Dit kan tussen de 10 tot 20 keer zijn. De meeste keren vallen ze meteen weer in slaap, maar een paar keer per nacht wordt een peuter echt bewust wakker. Je peuter moet dan zelfstandig weer in slaap vallen.

De één heeft daar geen problemen mee, de ander vindt dat lastig. Het kan zijn dat je dan je bed uit moet om je kind daarbij te helpen. Bijvoorbeeld even knuffelen, een speentje geven of een knuffeldier. Je kunt je peuter ook een klein slaapritueeltje aanleren zodat hij of zij ’s nachts zelf weer in slaap kan vallen. Bijvoorbeeld een klein liedje zingen voor de knuffel.
hoeveel slaap heeft peuter nodig
Over het algemeen gaan peuters slapen tussen 18.30 en 20.00 uur. Wat voor jouw peuter het beste tijdstip is om te gaan slapen moet je zelf met je kind uitzoeken. Let hierbij goed op de signalen van je kind.

Als je merkt dat je kind moe wordt doordat hij of zij in de ogen wrijft, gaapt, staart of afwezig lijkt dan is het bedtijd. Onthoud die tijd en probeer de volgende dag of je kind weer rond die tijd wilt gaan slapen. Die tijd hoeft trouwens niet altijd vast te staan. Uiteraard kun je jouw peuter eerder naar bed brengen als hij of zij moe is, bijvoorbeeld na een drukke dag.

Peuter slapen overdag

Hoeveel slaap je peuter overdag nodig heeft verschilt per kind en het ligt ook aan de leeftijd. Voordat je baby 1 jaar wordt, heeft hij nog een paar slaapjes nodig overdag. Het ene kind heeft er genoeg aan twee, een ander kind moet er 3 hebben. Gemiddeld slaapt een baby van 10 tot 12 maanden oud 2,5 tot 3 uur overdag verdeeld over ongeveer 2 slaapjes.

Vanaf de 1 jaar zullen de meeste kinderen overdag 1 middagslaapje doen. De meeste peuters van 18 maanden slapen overdag tussen de 1 tot 2 uur. Peuters van 2 jaar doen een middagslaapje van ongeveer 1,5 uur en rond de 3 jaar is dit vaak 1 uur. Het kan goed zijn dat jouw baby overdag meer slaap nodig heeft of dat jouw baby vanaf de 18 maanden ’s middags al geen slaapje meer kan doen.

Probeer het middagdutje er zo lang mogelijk in te houden, totdat je merkt dat je kind ’s avonds niet goed in slaap kan vallen. Een middagdutje is heel belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het geheugen van je kind versterkt en daarnaast is je kind dankzij het dutje meer alert en makkelijker in omgang.

Hoeveel slaap heeft een baby of kind nodig?

Onderstaand een kort overzicht van hoeveel slaap een baby of kind gemiddeld nodig heeft. Maar onthoud alsjeblieft dat slapen echt maatwerk is en het bij ieder kind anders is.
tabel hoeveel slaap baby kind nodig

Checklist om te bepalen of je kind genoeg slaap krijgt

Als je echt goed wilt weten hoeveel slaap je baby nodig heeft, dan is het belangrijk om goed naar je kind te kijken.
Daarom breng je kind naar bed als je ziet dat je kind moe is. Begin hier al mee als je kind nog een baby is. Wacht dus niet met het naar bed brengen als je baby slaapt. Het is namelijk goed dat je kind leert om zelf in het bedje in slaap te vallen. Vermoeidheidssignalen zijn: in de oogjes wrijven, huilerig zijn, staren, gapen of afwezig zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar het gedrag van je kind. Een kind dat voldoende slaap heeft gehad die:

  • Is overdag vrolijk en energiek.
  • Is NIET snel geïrriteerd en hangerig.
  • Wordt ’s ochtends vaak rond dezelfde tijd uit zichzelf wakker (ook in het weekend). Gaat je kind naar school, dan heeft je kind voldoende geslapen als hij ’s ochtends voor de wekker spontaan wakker wordt.
  • Klaagt overdag niet dat hij/zij moe is.
  • Valt niet regelmatig in slaap in de auto.

Lees ook “Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

Zalando 2 75p schoenen banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!