header banner hema
Baby

Hoelang mag een baby in een babyschommel?

Even geen tijd of zin om jouw baby op de arm heen en weer te schommelen? Dan kan je baat hebben bij een babyschommel. Deze schommels wiegen de baby zachtjes op en neer zonder dat jij iets hoeft te doen! Maar is zo’n babyschommel wel goed voor je kleintje? En hoelang mag een baby in een babyschommel zitten? Je leest het hier!

baby kleertjes banner

Wat is een babyschommel?

Er is één ding wat elke baby heerlijk vindt en dat is lekker op en neer schommelen in de armen van papa of mama. Hoeveel kilometer heb jij al met je baby in huis gelopen? Hoe vaak heb jij wel niet een lamme arm gehad van het schommelen? Soms zou je willen dat er iets bestond dat het schommelen van je over kan nemen. Nou dat is er dus in de vorm van een babyschommel.




Een babyschommel is iets anders dan een wipstoel, of baby bouncer laat dat duidelijk zijn. Een babyschommel ziet eruit als een autozitje dat is opgehangen in een standaard. Het zitje kan op en neer schommelen, hier hoef je helemaal niets voor te doen. Je hoeft zelfs niet de stoel te duwen (zoals je bij normaal schommelen wel moet doen), want alles kan elektrisch gaan. De babyschommel bestaat altijd uit een zitje, frame en motortje.

Een wipstoeltje is een stoeltje dat doorgaans niet automatisch beweegt, maar beweegt als je baby in beweging komt. Al heb je natuurlijk ook weer luxere uitvoeringen die wel bewegen.

Een babyschommel schommelt je baby dus lekker heen en weer. Bij de meeste kan je kiezen uit diverse standen en kan je baby zelfs nog naar muziekjes luisteren terwijl hij heerlijk ligt te relaxen. Waarom is er eigenlijk niet zo’n stoel voor volwassenen?!

Hoelang mag een baby in een babyschommel?

Het is heel verleidelijk om je baby urenlang in een babyschommel te leggen. Eindelijk rust en daarnaast vinden de meeste baby’s het heerlijk. Dan wil je dat toch niet van je kleintje afnemen? Helaas zal dat wel moeten, want zoals met alles wat heerlijk is, moet ook het schommelen met mate gebeuren.

banner billendoekjes waterwipes

Bekijk deze veel verkochte babyschommel met 5 sterren!

Baby Swing babyschommel

De Babyswing Baninni Stellino Sandy Dots

Al die uren dat je baby in de babyschommel ligt, brengt je baby door in een lichtelijk onnatuurlijke houding. Hoe comfortabel de schommels ook zijn, je baby ligt altijd in een andere (gedwongen) houding dan wanneer hij gewoon in de box ligt. Je baby wordt lichtelijk beperkt in de bewegingsvrijheid en dit staat de ontwikkeling en motoriek in de weg. Kinderen moeten altijd vrij kunnen bewegen en dat gaat gewoon niet in zo’n babyschommel. Een speelkleed of in de box leggen zijn eigenlijk betere plekken voor je kleintje.

Leg je kind dus niet de hele dag in een babyschommel. Er zijn geen strikte regels omtrent de tijd dat een baby in een schommel of wipstoel mag spenderen, maar het advies van experts is niet langer dan 2 uur per dag.
Bij die 2 uur per dag horen alle minuten die je baby doorbrengt in een zittende of half liggende houding. Dus ook de tijd in de maxi cosi of kinderwagen. Heb je op een dag een wandeling van een half uur gemaakt met de kinderwagen, dan mag je baby dus nog 1,5 uur in de babyschommel.

Lees ook: De beste wipstoel! Tips waar je op moet letten!

Vanaf welke leeftijd kan een baby in een babyschommel?

De meeste babyschommels zijn al geschikt vanaf 0 maanden, dus voor pasgeboren baby’s. Kijk hier altijd voor de zekerheid naar. Bij elke babyschommel staat aangegeven wat het minimale en maximale gewicht is dat de stoel kan hebben.

Tot hoeveel kilo kan je een baby schommelstoel gebruiken?

Een goede babyschommel kan best een investering zijn. Ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 euro. De prijs kan oplopen tot 130 of zelfs 180 euro. Als je kiest voor een dure variant, dan is het goed om te bekijken wat het maximale gewicht is. Het zou natuurlijk zonde zijn als je kind er na een paar maanden niet meer in kan. De meeste merken hebben een maximaal gewicht dat ze kunnen dragen van 9 kilo. Gemiddeld zijn baby’s rond de 7-8 maanden iets van 9 kilo. Er zijn ook merken die tot 12 kilo kunnen dragen.

Los van het aantal kilo’s is er nog iets anders waarop je moet letten. Als je baby zo slim is geworden dat hij zichzelf kan losmaken uit de babyschommel, dan is het tijd om de schommel op te bergen. Je baby kan er dan namelijk uitvallen en ook al is de afstand naar de grond heel klein: een val kan heel naar uitpakken.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019