zozwanger adverteren
Mamma

10 Redenen waarom De Luizenmoeder zó herkenbaar is

Bijna iedere moeder kent de serie De Luizenmoeder wel. De serie is razend populair bij ouders omdat het zo lekker herkenbaar is en we ons heerlijk kunnen identificeren. Lees hier waarom De Luizenmoeder zo herkenbaar is en waarom de serie zo populair is.Wat is De Luizenmoeder?

Ken je de serie De Luizenmoeder? Dit is een serie die gaat over het leven op de basisschool met de alleenstaande moeder Hannah, Ank de strenge en gespannen juf en een schooldirecteur die vaag en sullig is. De serie laat heel goed zien hoe het er op basisscholen toe kan gaan. Het laat het zo goed zien, dat bijna iedere ouder ontzettend veel herkent en terugziet in hun eigen leven. Volgens experts is er een goede reden waarom De Luizenmoeder zo herkenbaar en populair is en waarom veel mensen in een scheur liggen om de serie.

In het magazine Psychologie legt Kirsten Hofman, mediapsycholoog uit dat de herkenbaarheid van de serie de belangrijkste verklaring is voor de populariteit. Denk aan de herkenbaarheid van de wijze waarop de karakters met elkaar omgaan, de sociale relaties, het opvoeden en de schoolregels.

Aan de ene kant moet je er hard om lachen, aan de andere kant besef je dat het op de basisschool van jouw kind ook zo gaat. Denk aan de gezonde traktaties, ouders die zich overal mee bemoeien, kritiek van andere op jouw opvoeding en de 10 minutengesprekken. De herkenbaarheid zorgt ervoor dat je jezelf gaat identificeren met de karakters in de serie en dat vinden wij leuk.
korting op pampers luiers

Andere redenen waarom de serie populair is:

 • De soort humor in de serie

  In de serie wordt een soort humor gebruikt dat Cringe comedy wordt genoemd. Ook wel vertaalt naar ‘kromme tenen’ humor. Je lacht om raar sociaal gedrag van mensen en om ongemakkelijke situaties. Eigenlijk lach je omdat je medelijden hebt of plaatsvervangende schaamte.

 • We voelen onszelf graag goed

  En om onszelf goed te voelen, kijken we graag naar mensen die het net even wat slechter hebben. Zoals bijvoorbeeld de gescheiden moeder Hannah, die helemaal nieuw is op de school en non stop tegen vreemde situaties aanloopt.

Hoeveel kijkers heeft De Luizenmoeder?

De serie is immens populair. De derde aflevering werd in totaal door 4.265.000 mensen bekeken, dan wel live op televisie dan wel via terugkijken of online. De vierde aflevering scoorde ook goed, maar iets minder. Daar keken 3.489.000 kijkers naar. BRON: kijkonderzoek.nl
redenen waarom luizenmoeder herkenbaar

Waarom De Luizenmoeder serie zo herkenbaar is!

Heel veel situaties die zich afspelen in De Luizenmoeder zijn herkenbaar omdat ze in real life ook gebeuren. Oké, in de serie is alles wel wat uitvergroot en overdreven, maar soms klopt het wel. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn. Ik weet zeker dat iedereen veel situaties herkent. Denk je van niet? Lees dan maar onderstaande punten waarom De Luizenmoeder serie zo herkenbaar is:

 1. De strenge juf

  Bij sommige leraren of leraressen (de juf) voel je jezelf soms weer een klein meisje. De juf tikt jou op je vingers en is een koningin in het geven van die ene onmiskenbare afkeurende blik, net zoals juffrouw Ank.

 2. De participizza avonden

  Ook weleens een avondje op school moeten doorbrengen om lekker te participizzaën? Oftewel: praten over hoe dingen verbeterd kunnen worden op school, waar vervolgens helemaal niets van terechtkomt?

 3. 10 Minuten gesprek

  Hét 10 minutengesprek, dat heeft elke ouder wel gehad toch? Inclusief kookwekker. En tijdens het gesprek moet je vooral proberen om het niet over jezelf te hebben. Soms best moeilijk toch?

 4. Trakteren, maar wat?

  Welke moeder heeft er niet met de handen in het haar gestaan omdat ze niet wist wat haar zoon of dochter kon trakteren. Want met een zakje snoep of chips kun je echt niet meer aankomen. Dus laat die handjes maar wapperen en ga aan de slag met de peer egels of bananen Minions.

 5. Vage protocollen

  Hebben ze bij jou op school ook van die vage protocollen? Zoals een verjaardagsprotocol met hierin regels die je moet navolgen als je kind jarig is. Of wat dacht je van rare regels over het uitnodigen van kinderen voor het kinderfeestje? Ik ben heel benieuwd naar de vage protocollen bij jullie op de basisschool!

 6. Aanwezige ouders

  Een belangrijke reden waarom De Luizenmoeder zo herkenbaar is, is door de ouders in de serie. Zo heb je overal wel de zeer aanwezige ouders. Ze domineren het schoolplein en op de ouderavond hebben ze altijd wel hun zegje klaar. Moet er iets op school gebeuren, dan zijn het altijd weer die ouders die de dienst uitmaken. Aanwezig en overactieve ouders dus. Ken jij ze? Of ben je er stiekem zelf één?

 7. De ‘mijn-kind-is-de-beste ouder’

  Ik denk dat elke ouder zich hier een beetje schuldig aan maakt. Maar sommige ouders spannen natuurlijk de kroon. Met de mijn-kind-is-de-beste ouder bedoel ik de ouders die vinden dat hun kind het meest slimme is en waag het niet om dit niet te erkennen als andere ouder of als leraar.

  Want jouw kind is sowieso een zonnetje en geen ster (ken je de aflevering nog over raketjes, sterretjes, zonnetjes en maantjes nog?). Maar deze ouder is ook de ouder met een klein bord voor de kop. Want hun kind is niet alleen de beste, maar doet ook nooit iets verkeerds. Is er iets vervelend gebeurd op school, dan ligt het nooit aan zijn of haar kind. Je kent het wel…

 8. De strubbelingen met spelen en verjaardagen

  ‘Zeg, waarom is mijn kind niet uitgenodigd op de verjaardag van jouw kind?!’ Heb je die vraag weleens gehad, of misschien zelf weleens gedacht? Het blijft een vervelend onderwerp op het schoolplein, maar ja: je kind kan natuurlijk niet heel de klas uitnodigen!

  Ook speelafspraakjes zijn soms lastig. Want jouw kind wil misschien niet met dat ene kind spelen, terwijl dat ene kind dat wel wil. En dan krijg jij de moeder weer op je dak. Of ken je dit: dat jij heel goed met de moeder van het ene kind kan opschieten, maar de kinderen niet goed matchen met elkaar. Toch maar dwingen om vriendjes te worden omdat het jou goed uitkomt?

 9. Alle mailtjes en appgroepen:

  Het is bijna een dagtaak om op de hoogte te blijven van alles wat er gebeurt op school. ‘Wist je dit niet? Dat staat toch in de app?’ Pff welke app? Of welke mail, welk papiertje dat in de gang hing? Het is altijd wat! En er is vaak wel iets dat je even niet hebt meegekregen (of je moet die moeder zijn die juist alles regelt). Herkenbaar?

 10. Ouders die erger zijn dan kinderen

  Ouders kunnen tegenwoordig heel moeilijk doen, zeker tegen leraren. Dat is ook een fijne reden waarom De Luizenmoeder serie zo herkenbaar is. Het laat heel goed zien dat ouders echt niet altijd even fijn zijn en zeker niet altijd gelijk hebben. Leraren worden soms gek van ouders omdat ze niet de regels nastreven, zich met alles bemoeien, hun kind de meeste aandacht nodig heeft en hun kind het meest speciaal is. Pfff.

Waarom denk jij dat De Luizenmoeder zo herkenbaar is? Of heb jij leuke verhalen? Ben benieuwd!

Reageer

vadersschapsverlof 2019