luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Zwanger en hooikoorts

De lente en zomer zijn heerlijke seizoenen, maar voor hooikoorts patiënten vaak iets minder. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor het stuifmeel van bomen, planten en grassen die in de lucht komen tijdens de lente en de zomer. In de meeste gevallen kan je jouw allergie behandelen door hooikoortspillen, neusdruppels en oogdruppels. Maar tijdens de zwangerschap kan je niet alle medicatie tegen hooikoorts innemen. Wat nu? Lees hier wat je kunt doen bij zwanger en hooikoorts!

hema rompers

Zwanger en ineens hooikoorts

Tijdens je zwangerschap ligt je hormoonhuishouding overhoop en je immuunsysteem is ook niet zoals je gewend bent. Dit betekent dat je soms vatbaarder wordt voor ziektes en soms juist niet. Het kan ook zijn dat je anders reageert op allergieën zoals hooikoorts. Vrouwen die zwanger zijn kunnen in één keer meer last hebben van hooikoorts dan voorheen. Had je geen hooikoorts dan kan het zelfs mogelijk zijn dat je er nu wel ineens last van krijgt.




Er zijn ook zwangere vrouwen die normaal gesproken behoorlijk last hebben van hooikoorts en tijdens de zwangerschap een stuk minder. Kijk, dat is dan mooi meegenomen!

prenatal extra korting banner

Behandeling hooikoorts tijdens de zwangerschap!

Voor de behandeling van hooikoorts bij zwangerschap kan je de meeste hooikoortstabletten en neussprays, die je kunt kopen bij de drogist, beter NIET innemen. Vaak staat dit ook aangegeven in de bijsluiter.

De reden hiervoor is niet dat er aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan door de medicatie, maar er is geen goed onderzoek verricht naar het effect van de medicatie op de moeder en de baby. Welke medicatie je ook slikt, het komt altijd bij je kindje terecht en daarom moet je hier extra voorzichtig mee zijn!

De huisarts zal je daarom niet snel hooikoortsmedicatie voorschrijven. Doe ook nooit aan zelfmedicatie, want veel middelen van de drogist kun je beter niet innemen. In principe is het beter om bij zwanger en hooikoorts, de hooikoorts het hoofd te bieden zonder medicatie.

Maar wanneer de hooikoorts dermate erg is, dat je niet goed kunt slapen en je daardoor moe en futloos bent, dan is dit ook weer niet goed voor de baby. Het is namelijk belangrijk dat je genoeg slaap krijgt en je jezelf goed voelt. In deze gevallen kan je bij de huisarts om een recept vragen.
behandeling hooikoorts bij zwangerschap

Veilige stoffen tijdens de zwangerschap

Neusspray tegen hooikoorts is het eerste middel waar je naar kunt grijpen als je zwanger bent en flink last hebt van je hooikoorts. De voorkeur is dan om te kiezen voor een neusspray met fluticason. Deze kan je vragen aan je huisarts en verkrijgen bij de apotheek.

Als hooikoortstabletten echt nodig zijn dan zijn de tabletten met loratadine het meest veilig. Wanneer deze niet verkrijgbaar is, zijn tabletten met cetirizine de tweede keus. Deze tabletten kun je verkrijgen bij de apotheek.( Bron: Nederlands huisartsen genootschap (nhg))

Hooikoorts tijdens de zwangerschap behandelen met homeopathie

Er zijn zwangere vrouwen met hooikoorts die grijpen naar de homeopathische middelen. Op zich is daar niets mis mee, zolang je maar heel goed controleert of je het middel wel mag gebruiken bij zwanger en hooikoorts (staat altijd aangegeven in de bijsluiter). Ook homeopathische middelen kunnen schadelijke stoffen bevatten voor jou en je baby.

De meeste middelen zijn wel veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Zoals de hooikoortstabletten en neusspray van A. Vogel. Het nadeel van homeopathische middelen is dat je ze vaak voor een langere periode moet gebruiken voordat ze gaan werken. Daarnaast zijn ze meestal minder effectief dan andere middelen of de werkzaamheid is nooit echt bewezen.

Heb jij een werkzaam en veilig homeopathisch middel gevonden wat je kan gebruiken bij hooikoorts en zwanger? Laat het ons weten!




Tips bij zwanger en hooikoorts!

Bij zwanger en hooikoorts kan je dus beter de medicatie laten staan, dat moet echt je laatste redmiddel zijn. In de tussentijd kan je onderstaande tips eens proberen, misschien helpen deze al erg goed om je hooikoortsklachten een heel stuk te verlichten.

  1. Zet een (zonne)bril op zodra je naar buiten gaat om je ogen te beschermen tegen de pollen.
  2. Houd de ramen en deuren gesloten zodat de pollen zoveel mogelijk buiten blijven. Je kunt je huis luchten na of tijdens een regenbui of vroeg in de ochtend. Er zijn dan minder pollen in de lucht.
  3. Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus zodat het stuifmeel hieraan blijft plakken en niet bij je slijmvliezen terecht kan komen.
  4. Aan het strand zijn minder pollen in de lucht, dus een goede reden om een dagje strand te plannen. Gewoon voor verlichting.
  5. Wanneer het een tijd niet geregend heeft hangen er veel pollen in de lucht. Je kan dan beter echt zo min mogelijk naar buiten gaan. Houd hier rekening mee!
  6. Stuifmeel gaat in je haren en in kleding zitten. Droog je was dus niet buiten en was je haar voordat je gaat slapen. Zo voorkom je veel snotteren en tranende ogen in de nacht bij zwanger en hooikoorts.


nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019