Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Roos schrijft

Zo eten jij en je gezin meer groenten

Tot mijn grote verbazing hoorde ik onlangs op het nieuws dat slechts 1 op de 100 Nederlandse kinderen eet volgens de schijf van vijf. Dat is maar 1%. En daarnaast eet 70% van alle Nederlanders te weinig groenten. Ondanks dat we er steeds meer op geattendeerd worden dat gezonde voeding ontzettend belangrijk is en dan met name groenten, zijn er nog steeds veel Nederlanders die te weinig groenten eten.Maar 6% van alle mannen haalt de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag. Als het om groenten gaat zijn we soms nog steeds wat ouderwets. Groenten wordt als een bijgerecht gezien terwijl het eigenlijk het overgrote gedeelte van je bord zou moeten beslaan. Een zakje sla (dat 75 gram sla bevat) met zijn vieren delen is dus veel te weinig. En toch denken veel Nederlanders dat ze gezond bezig zijn als ze bij het avondeten 3 blaadjes sla naar binnen hebben gewerkt.

‘Zo de groenten is weer binnen’. Helaas is dat dus niet het geval

Waarom groenten zo goed zijn?

Laten we eerlijk zijn: groenten zijn gewoon verdraaid gezond. In geen enkel dieet zal afgeraden worden om meer groenten te eten. Geen enkel! Terwijl sommige diëten bijvoorbeeld wel fruit afraden (in de beginfases) behoort groenten altijd tot de belangrijkste basis. Waarom? Weinig koolhydraten en daardoor nagenoeg geen suiker, veel vezels, vocht, mineralen en vitamines. Als je gezonder wil eten, start dan met het eten van groenten. In tegenstelling tot andere producten kun je van groenten nooit te veel eten.

gezonde maaltijd meer groenten

Goed voorbeeld…

Sommige mensen worden moe van het ‘eet-je-groenten-gezeur’. Ik word soms moe van mensen die steevast blijven volhouden dat ze geen groenten lusten. Of die niet door hebben dat ze te weinig groenten eten. Zo hoorde ik laatst een moeder zeggen dat ze altijd een hele pot kant-en-klare pastasaus eet bij haar spaghetti. ‘Die saus is toch rood, daar zitten dan toch alle groenten in’. Uhm, nee… Niet in een pot kant-en-klare pastasaus.

Zeker als ouder vind ik echt dat je het goede voorbeeld moet geven en niet: ‘Ik heb ook geen groenten gegeten en ben er goed uitgekomen, dus zal mijn kind het ook wel redden’. FOUT! Wat willen we voor ons kind? Het allerbeste! En wat is het allerbeste dat je kind in zijn of haar mondje kan stoppen? Juist ja: groenten.

Dus laat als ouder zien dat jij ook groenten eet. Lust je het niet? Laat dat dan niet aan je kind merken en probeer samen met je kind groenten te ontdekken op een leuke manier. Net zoals je vroeger bier of wijn moest leren drinken: in het begin een beetje bitter, maar je went eraan. Doe er moeite voor, steek je nek uit en je zult zien dat je kind jou gaat volgen. En wie weet, misschien ga je groenten nog lekker vinden ook.

Meer groenten gebruiken in recepten?

Lees dan het boek: 1 groente in de hoofdrol van Georgina Fuggle, voor inspiratie.

Eerst proberen, dan schreeuwen

Het niet lusten van groenten heeft vaak een link met ons verleden. Zoals eigenlijk zoveel dingen. Ik krijg bijvoorbeeld met geen mogelijkheid broccoli bij mijn man naar binnen. Blijkbaar heeft hij dat vroeger zo vaak gegeten dat hij het niet meer kan ruiken of zien. Dat lag niet eens zo aan de broccoli, maar aan de manier van bereiding: te lang gekookt en zonder enige toevoeging van smaak.

Als ik broccoli moet eten die alleen gekookt is, dan maak je mij daar ook niet blij mee. Daarom eet ik geen enkele groenten op die manier. Er zijn namelijk onwijs veel manieren om jouw 250 gram groenten binnen te krijgen dat niet smaakloos en weeïg van smaak is. Mijn man eet nu ruim 250 gram groenten per dag, zonder dat hij het echt door heeft. Daarom zeg ik altijd: Eerst nieuwe manieren proberen, dan schreeuwen.

gezonde groenten spread

Vier manieren om meer groenten te eten

Onderstaand 4 manieren om met je gezin meer groenten te eten die in mijn ogen heel goed werken.

  1. Mooie mix met avondeten: Eén soort groenten gekookt op tafel zetten is super saai en smaakloos. Daarom kook ik nooit op die manier. Ik gebruik altijd meerdere soorten groenten in één gerecht en in de meeste gevallen wok ik alles met heel veel kruiden. Op die manier zit er smaak aan en is het allesbehalve saai. Eén keer per maand deel ik een recept met jullie dat altijd bestaat uit heel veel groenten op een lekkere manier.
  2. Maak een soepje: Groenten kun je ook prima verwerken in een lekkere soep. Bijvoorbeeld tomatensoep van gepureerde tomaten en wat soepgroenten, verse pompoensoep of een ouderwetse (goed gevulde) groentensoep met ballen.
  3. Groenten bij ontbijt: Bak je ’s ochtends wel eens een eitje voor je gezin? Waarom doe je er niet wat groenten bij zoals paprika, champignons en tomaat? Super lekker!
  4. Groenten op brood: Wist je dat gegrilde paprika of aubergine prima te eten is op brood? Of wat dacht je een erwtenpuree? Geen zin om te maken? Je kunt bij de Albert Heijn gezonde groentenspreads kopen (zie foto van de erwtenspread). Deze liggen tussen de groenten in de koeling. Plakjes tomaat of komkommer op je boterham met kaas kan ook trouwens ook lekker zijn.

Heb jij nog tips om meer groenten te eten of tips hoe jij jouw kinderen aan de groenten kreeg?
Laat het me weten! Heb je een kleine baby? Probeer dan tijdens de oefenhapjes al de groenten op een goede manier te introduceren!

Lees ook wat je kunt doen als je baby weinig groente en fruit eet!

Reageer

zwangerschapscursus promo