header banner hema
Bevalling

Wie wil jij dat er bij jouw bevalling aanwezig is?

Je hebt er vast al over nagedacht: De bevalling. Sommige aanstaande moeders maken een heel bevallingsplan en weten precies hoe ze het zouden willen. Anderen zien wel hoe het komt en laten het over zich geen komen. Ieder zijn ding. Maar wie wil je dat er bij jouw bevalling aanwezig is? Heb je dat al voor jezelf in je hoofd en wat vindt jouw partner daarvan? Heb je het al uitgesproken en weten alle mensen die je erbij wil hebben er van? Stof tot nadenken misschien.

beste babyfoon bol.com

Wie wil je dat er bij jouw bevalling aanwezig is? Denk er vooraf goed over na!

Bij mijn eerste was ik er heel duidelijk in: Frank. En niemand, maar dan ook niemand anders zou bij de bevalling aanwezig zijn. Nog steeds hoeft het van mij geen show te worden, maar ik kan er ook niet meer zo mee zitten wie me op dat moment zo zien.
De bevalling van Yinthe overviel ons volledig en achteraf weet ik echt niet meer wie er allemaal in die verloskamer zijn geweest. Ja, Frank was er. Maar qua verplegend personeel, artsen, stagiaires? Ik heb geen flauw idee, het enige wat ik heb gezien zijn de binnenkant van mijn oogleden.

Het ‘vervelende’ nu is dat ik al een aantal keren gedroomd heb tijdens mijn zwangerschap dat de bevalling zo snel ging dat Frank het niet haalde. Of dat niemand zijn telefoon op nam en ik in mijn eentje thuis was. Dus mocht ik mijn man niet kunnen bereiken dan zou ik het helemaal niet erg vinden als er iemand anders bij de bevalling zou zijn. Maar het allerbelangrijkst voor mij is dat de verloskundige er is (en dan het liefst mijn lievelings). Of andere mensen die er verstand van hebben. Die mij gewoon zeggen wat ik moet doen, want dat doe ik dan ook.

kleertjes sale 70

Maar dat ben ik, wat wil jij? Wie wil jij graag bij je bevalling? Je man of partner waarschijnlijk, maar zijn er nog meer mensen die je erbij zou willen? Je moeder, zus, beste vriendin?

beste babyfoon bol.com

Wees eerlijk zodat duidelijk is wie je bij de bevalling wilt hebben!

Sommige families zijn er heel open in, misschien heeft er zelfs wel iemand aan je gevraagd of hij of zij bij de bevalling aanwezig mag zijn. Geef eerlijk aan hoe je daarin staat. Voelt het ongemakkelijk? Niet doen! Laat je niet overrulen door anderen en blijf bij wat voor jou goed voelt.

Je wilt niet blokkeren tijdens de bevalling omdat je je niet op je gemak voelt. Zeker niet op zo’n belangrijk en heftig moment in je leven. Is er juist iemand die jij heel graag bij de bevalling wilt hebben? Vraag dit dan op tijd en laat diegene ook eerlijk antwoord geven en erover nadenken. Maak duidelijke afspraken wie er welkom is er wie niet.

En geef ook aan dat als je je toch bedenkt, ze het daar maar mee moeten doen. Misschien lijkt het je wel heel fijn als je moeder erbij is, maar word je halverwege stapelgek van haar. Durf dit dan ook aan te geven en naar elkaar uit te spreken.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wie zijn er sowieso bij de bevalling aanwezig?

Behalve diegenen die jij erbij wilt hebben zijn er natuurlijk ook professionals aanwezig bij je bevalling.

  • Ga je thuis bevallen? Dan is je verloskundige aanwezig en de kraamhulp. Meestal heeft de kraamhulp je bij voorbaat al gevraagd of een eventuele stagiaire welkom is, en misschien de verloskundige ook wel. Dus daar heb je over na kunnen denken.
  • Ga je (poliklinisch) bevallen in het ziekenhuis? Ook dan is je verloskundige erbij. Verder heb je weinig te zeggen over het aantal verpleegkundigen dat aanwezig is. Of stagiaires erbij mogen zijn moet wel altijd eerst aan je gevraagd worden.

    En als het medisch nodig is kunnen er natuurlijk andere artsen binnen komen lopen. Dit doen ze niet om je te pesten, maar om ervoor te zorgen dat je kindje gezond ter wereld komt. Lees hier meer over wat is poliklinisch bevallen.

Heb je er toch last van dat er veel verschillende mensen aanwezig zijn? Geef dit dat even aan, dan kunnen ze er rekening mee houden.

De bevalling is een van de weinige momenten in je leven waarin je even heel erg egoïstisch mag zijn. Wees dit dan ook. Het is een intiem moment, wat je de rest van je leven bij gaat blijven. Het is spannend, pijnlijk, mooi en misschien wel doodeng. Dat wil je alleen delen met mensen bij wie jij je 100% op je gemak voelt en daarin hoef je gewoon even geen concessies te doen.

Dus geef duidelijk aan wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Heb het er over met je partner en vraag ook wat hij wil. En beslis van tevoren wie er bij jouw bevalling aanwezig mag zijn!

Lees ook: Een bevallingsplan maken heeft dat zin?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019