header banner hema
Nieuws

Wat zijn de nieuwe trends in het opvoeden van je kind?

Opvoeden, we vinden het tegenwoordig maar een ingewikkeld iets en stoppen onze hele ziel en zaligheid erin. Er zijn dan ook veel meer manieren van opvoeden bijgekomen de laatste jaren. We kennen al verschillende opvoedstijlen, maar er zijn ook trends in het opvoeden van je kind. Ken jij ze al? Of voed jij je kinderen op naar een van onderstaande opvoedtrends?

banner beste luchtreiniger babykamer

Wat zijn de nieuwe trends in het opvoeden van je kind?

 1. Beschermend opvoeden

  We willen onze kinderen voor alles behoeden. Een van de termen die je hier vast wel eens eerder hebt gelezen is “curling ouders”. Ouders die alle oneffenheden voor de voeten van hun kinderen wegvegen. Zodat alles ze voor de wind gaat.

  We zijn beschermender dan ooit. Maar we hebben ook steeds meer om bang voor te zijn. De technologie en het internet. Zo hebben we bijvoorbeeld weinig controle over wat onze kinderen online zien en proberen we te voorkomen dat ze dingen zien waar ze van schrikken of bang van worden. Maar ook maken we ons zorgen over pesten, kindermisbruik en het geestelijke welzijn van jongeren. Dus over de toekomst van onze kinderen.
 2. Digitale detox

  De schermen zijn niet meer weg te denken uit onze levens. En ook niet uit de levens van onze kinderen. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over hoe slecht te veel schermtijd voor onze kinderen is. Het is niet goed voor de ogen van de kinderen (20-20-2 regel), maar ook niet voor het gewicht. Er zijn steeds meer kinderen met overgewicht, omdat onze kinderen steeds minder buiten spelen.

  In onze opvoeding komt de digitale detox dan ook steeds vaker voor. We proberen onze kinderen minder naar de tablet te laten kijken, of naar de televisie. We doen ons best om vaker naar buiten te gaan. Om de kinderen vaker buiten te laten spelen, lekker naar de speeltuin. In onze eigen tuinen maken we leuke speelplekken, met een trampoline, speelhuisje en een schommel. Zo zorgen we voor een digitale detox!

 3. Duurzaam opvoeden

  We maken ons zorgen om het milieu, over de klimaatveranderingen en alles wat er in de wereld gebeurt, zoals natuurrampen. Daarom doen we ons best om onze kinderen duurzaam op te voeden. We leren ze over het milieu en over het belang van duurzaamheid, juist voor hun eigen toekomst.

  De kleding die te klein is verkopen we op Vinted, of brengen we naar de kringloop. Ook kopen we zelf ook steeds vaker tweedehands producten, zoals kleding, speelgoed en meubels. We eten minder vlees, of voeden onze peuters zelfs vegetarisch of veganistisch op.

 4. Genderneutraal opvoeden

  Was een tijdje geleden de gender reveal party nog helemaal in opkomst, nu is genderneutraal opvoeden veel meer een trend. We vinden dat ons kind zelf mag weten wat hij wil zijn, hoe hij zich voelt. En daar past niet per se een roze babykamer of een blauw geboortekaartje bij.

  Onze kinderen krijgen al het speelgoed aangeboden wat ze willen hebben. Dus niet een pop voor een meisje, maar ook een brandweerauto, of juist een poppenwagen voor een jongen. Jongens mogen ook nagellak op en meisjes korte haren en stoere kleding.

 5. libido banner
 6. Gentle parenting

  Een opkomende trend in het opvoeden van een kind is gentle parenting. Hier staat je kind centraal. Je geeft je kind zelf keuzes, werkt samen als gezin en zegt niet te vaak nee. Lees hier meer over het hoe en wat van gentle parenting!

 7. Gezonde voeding

  Ons voedsel is veel meer bewerkt dan het voedsel dat onze grootouders vroeger aten. Overal zit suiker in, zout en veel e-nummers. We zijn er inmiddels achter dat dit niet gezond is en dat onze kinderen er veel welvaartziektes door kunnen krijgen, zoals obesitas en suikerziekte. Daarom proberen we onze kinderen steeds gezonder op te voeden.

  Scholen en kinderopvanglocaties zijn daar ook steeds meer mee bezig. Ze hebben dagen waarop kinderen alleen water mee mogen nemen en er zijn steeds meer scholen waar koek en snoep niet meer welkom is. Zelf leren we onze kinderen wat gezond is en wat niet.

 8. Mindfull opvoeden

  Een gelukkige moeder is een gelukkig kind, kunnen we wel stellen. Daarom zijn we ook best druk met onszelf en niet alleen met onze kinderen. We nemen de tijd om in onszelf te investeren, door te ontspannen, yogaoefeningen te doen of meditatie. Hier beginnen we al mee in de zwangerschap.

  Maar mindfull opvoeden gaat niet alleen over jezelf. Je accepteert je kind zoals het is en je plakt er dus geen label op. Ook geven we onze kinderen op gepaste tijden de volle aandacht, dus zonder stiekem op onze telefoon te kijken.

 9. Vaders doen evenveel als moeders

  Vaders doen steeds meer. Er zijn steeds meer vaders die minder gaan werken en dus meer de zorg van hun kinderen op zich nemen. Vaders doen alles wat moeders ook doen en moeders hoeven daar geen lijstjes meer voor klaar te leggen.

  We vinden het belangrijk dat vaders ook willen weten wat er in hun kinderen omgaat, wat er gebeurt op school en wie hun vriendjes zijn. Maar ook in het huishouden dragen vaders steeds meer hun steentje bij. Ook omdat we het belangrijk vinden dat we dit aan onze kinderen laten zien.

Welke trend in het opvoeden van je kind past bij jullie? Genderneutraal, duurzaam, gezond of mindfull? Misschien ben jij wel een opvoed mengelmoes van alles. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, wat bij jullie als gezin past en naar de normen en waarden die jullie belangrijk vinden. Want we willen geen labels meer plakken op onze kinderen, waarom dan wel op onze opvoeding?baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019