sale kleertjes header
Nieuws

Wat zijn curling ouders?

Als je naar De Luizenmoeder hebt gekeken, heb je de term vast voorbij horen komen. Juf Ank gaf duidelijk aan dit schooljaar geen zin te hebben in ‘curling ouders’. Maar wat zijn curling ouders nou eigenlijk en ben je er zelf stiekem ook een?

cheezzbaby banner

Wat zijn curling ouders?

Ken je de sport curling? Waarbij met een bezempje de baan wordt glad geveegd, zodat de schijf verder richting het doel komt? Curling ouderschap of curling ouders zijn de mensen met de bezem, de baan is het levenspad van je kind en de schijf is het kind.

Simpel gezegd vegen curling ouders vakkundig alle oneffenheden op het pad van hun kinderen weg. Op die manier wandelt je kind fluitend het leven door, want alles wordt voor hem geregeld. Of dat nu in de auto naar school gaan is, omdat het regent. Een werkstuk inleveren wat mama heeft gemaakt, omdat je kind het moeilijk vond. Of schoenen met klittenband omdat het veters strikken niet zo goed lukt.

We worden steeds bezorgder om onze kinderen, waarschijnlijk ook omdat we vaker minder kinderen hebben dan vroeger. En dus meer de focus kunnen leggen op ieder kind.
Ook houden we onze kinderen steeds meer in de gaten, met mobieltjes en gps-horloges, maar ook via de apps op school waarin alle resultaten te zien zijn. Vroeger konden we nog een onvoldoende achterhouden, tegenwoordig lukt dat echt niet meer.

Lees ook: Geef jij je kleuter een smartwatch?
Wat zijn de voordelen van curling ouderschap?

Laten we vooropstellen dat curling ouders het goed bedoelen. Ze willen hun kind gewoon beschermen tegen alle pijn en verdriet, zoals elke goede ouder dat wil doen. Je wilt je kind behoeden voor ruzies, ellende, moeilijke beslissingen of harde lessen. Dat doe je niet met slechte bedoelingen, maar uit liefde voor je kind.

Vaak zie je deze manier van opvoeden bij ouders uit een hogere sociale klasse. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over het betalen van de huur of duurder wordende boodschappen. Ze hebben dus meer tijd om zich op de kinderen te focussen. Het is voor deze ouders van groot belang dat het kind succesvol is, zodat de ouder zelf als ouder ook succesvol is. Dus is de school niet goed genoeg? Dan zoeken we een betere. Gaat pianoles niet lekker? Dan ligt het vast aan de leraar.

libido banner

Wat zijn de negatieve kanten van curling ouderschap?

Kinderen leren overal van, maar vooral van dingen die fout gaan. Juist de uitdagingen in het leven zorgen voor nieuwe ervaringen en levenslessen. Juist door (soms letterlijk) vallen en opstaan kan je kind zich ontwikkelen. Doordat curling ouders alle obstakels wegvegen gaat je kind een heleboel belangrijke ontwikkelingen missen.

  1. Ze leren minder goed omgaan met ongemakken en tegenslagen.
  2. Problemen oplossen is iets wat ze niet zelf kunnen. Kinderen van curling ouders hebben vaak een laag probleemoplossend vermogen. Als er problemen zijn, heeft hij iemand nodig om dit voor hem op te lossen, maar als die persoon niet meteen tijd heeft, raakt hij gefrustreerd en boos.
  3. Kind heeft niet geoefend met fouten maken en omgaan met frustraties, teleurstellingen en faalmomenten. Hij heeft dus ook geen idee hoe hij hier mee om moet gaan.

Als ouder wil je kinderen opvoeden die zichzelf staande kunnen houden in ‘de grote mensen wereld’. Het doel van opvoeden is jezelf onmisbaar maken, maar curling ouders doen precies het tegenovergestelde. Bovendien geef je je kind de boodschap dat hij het zelf toch niet kan, door je kind alles uit handen te nemen.
Betrap jij jezelf erop dat je ook nog wel eens wat voor je kind wel weg ‘curled’? Of ben je juist een ouder die de kinderen loslaat en ze hun eigen fouten laat maken?

Lees ook: Een cursus ouderschap volgen! Is dat nodig?baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019