“header
Blogs

Tips om thuis lesgeven aan je kleuter leuker te maken!

Thuis lesgeven, de meeste ouders hebben de afgelopen weken meer ontzag opgebouwd voor de meesters en juffen van hun kinderen. Het valt toch niet mee om ze aan het werk te houden, de opdrachten te laten doen die ze moeten doen en dan ook nog je geduld te bewaren als ze na 10x uitleggen de som nog niet begrijpen. En dat is dan bij grotere kinderen. Hoe doe je dat bij kleuters die nog geen echt (t)huiswerk krijgen? De scholen gaan binnenkort weer gedeeltelijk open, maar toch blijft er nog veel tijd over die je thuis met je kind zult moeten invullen. Ik geef je wat tips voor thuis lesgeven aan je kleuter.

Zalando 2 75p schoenen banner

Thuis lesgeven aan je kleuter hoe dan?

Gelukkig zit ik niet in deze situatie. Ik heb ‘alleen maar’ een peuter van 3,5 en een baby van vier weken waar ik non-stop mee ‘opgescheept’ zit. Mijn peuter gaat pas over een half jaar naar school, ik hoef dus nog niet thuis de juf uit te hangen. En daar ben ik erg blij om.

Om me heen zie ik het namelijk wel. Bij mijn broer en schoonzus bijvoorbeeld. Mijn neefje zit in groep 5, mijn nichtje in groep 2. Daar zit best een verschil in, mijn neefje leert al ‘echt’. Heeft dan ook best veel opdrachten die hij moet doen en zit elke ochtend aan de keukentafel om alles te doen wat hij moet doen. Mijn nichtje daarentegen zit nog in de kleuterklas en heeft dus veel minder huiswerk. Tot grote frustratie van haar, ‘ik wil ook huiswerk maken!’.

Gelukkig voor hen is het einde nu in zicht, mijn neefje was dan ook erg blij toen hij hoorde dat de scholen weer open gaan. Hij baalt er alleen van dat hij nog drie weken thuis moet blijven en maar twee dagen per week naar school mag. Het thuis lesgeven zal dus nog even door moeten gaan.

Maar hoe moet je thuis lesgeven aan kleuters? Ze kunnen nog niet lezen, schrijven en rekenen. En zelfstandig werken wordt het dus echt nog niet. In de klas zullen ze dan ook voornamelijk spelenderwijs leren, in kleine groepjes en samen met de juf. Dat wordt thuis gewoon erg lastig. Zeker als je oudere kinderen hebt die je steeds moet helpen met opdrachten.

Thuis lesgeven aan je kleuter leuker maken!

Je kleuter heeft waarschijnlijk niet al te veel huiswerk meegekregen van de juf of meester. Misschien zelfs wel helemaal niets. Maar als jij thuis moet werken, en als oudere broers of zussen wel aan de slag moeten wil je kleuter dat ook. Als is het alleen maar om erbij te horen.

top 5 beste babyfoons banner

Ook wil jij je kind niet voor zo’n lange tijd opzadelen met de tablet, of voor de televisie planten. En zoveel weken is ook echt te lang om constant in de vakantiemodus te zitten. Voor kleuters is het belangrijk dat leren leuk is. Je kunt ze niet het alfabet leren door het 10x op te dreunen, maar doe je het in een liedje? Dan gaat het een stuk beter.

Ook is het belangrijk om te beseffen dat het niet moet. Er is geen man overboord als je kleuter in deze periode even wat minder leert. Hoe pak je dat nou aan, zo’n kleuter thuis lesgeven en aan het werk houden?
Ik merk thuis al dat ik het lastig vind met mijn peuter. Ze begint echt toe te zijn aan school, terwijl ze nog een half jaar moet wachten. Van de gastouder krijgen we af en toe een tasje met ‘werkjes’ aan de deur. En dat vindt ze echt heel leuk. Opdrachten in de trant van ‘Rood & Geel, kleur al het fruit en groenten in de juiste kleur’.

Ik merk dat ze de uitdaging leuk vindt, leuker dan een gewoon kleurboek en ik ging dus op jacht. Online vond ik een leuk ‘speel- en doeboek‘ van 208 pagina’s. Allemaal opdrachten, van lijnen trekken naar bij elkaar horende poppetjes, naar cijfers schrijven over een stippellijn, naar bloemetjes tellen en inkleuren. Er zitten stickers bij voor als de opdracht goed is uitgevoerd. Echt een aanrader.
tips om thuis lesgeven aan kleuter leuker maken

Mijn tips om thuis lesgeven aan je kleuter leuker te maken!

 • Ritme

  Op school hebben kleuters een bepaald dagritme, een schema. Ze gaan misschien wel eerst in de kring, dan een opdracht doen, dan fruit eten en buiten spelen. Pas dit thuis ook toe. Bijvoorbeeld door dagritmekaarten te gebruiken, deze hebben veel scholen ook.

  Je kunt ze prima zelf maken door simpele tekeningen te maken en die op te hangen. Een appel voor fruit eten, een bal voor buiten spelen, een boek voor voorlezen. Houd het makkelijk. Hang deze kaarten op de juiste volgorde en houd je er aan. Zo weet je kind waar het aan toe is (en zeurt het niet de hele dag om iets lekkers). Bekijk hier de voorbeelden in de blog Lockdown parenting tijdens het corona virus.

 • Spelenderwijs leren

  Laat je kind je helpen. Moet je de was opvouwen? Laat je kind de sokken bij elkaar zoeken en vraag ondertussen welke kleuren ze hebben. Tel samen de handdoeken, en laat je kind er ook een opvouwen. Je hoeft echt niet te zorgen dat je kind kan schrijven of tot honderd tellen als ze weer naar school mogen. Houd het simpel en leuk!
  speel en oefenboek
  Maak een puzzel of een kleurplaat. Kleuren op nummer is ook een leuk idee, dit kun je ook simpel zelf maken van een gewone kleurplaat. Geef de verschillende vlakken nummers en die nummers een kleur.

 • Begrijpend voorlezen

  Voorlezen doe je vast wel vaker, maar probeer er wat opdrachten aan te verbinden door vragen te stellen. Wat deed de hoofdpersoon? Was hij blij of juist boos? Betrek je kind bij het verhaal. Kijk hier voor de leukste voorlees boeken!

 • Buiten spelen

  Je hoeft je kind echt niet op te sluiten de hele dag. Laat je peuter lekker buiten spelen met dit mooie weer, of buiten opdrachten doen. Verstop bijvoorbeeld 3 ballen en laat je kind die opzoeken. Of maak buiten een baan van stoepkrijt, met bijvoorbeeld een hinkelpad. Kijk hier voor tips over tijdloze spelletjes die je thuis kunt doen.

 • Contact

  Houd contact met de leraar en de andere kinderen. Probeer te denken aan verjaardagen, stuur een kaart, of zing een verjaardagsliedje en neem het op. Kinderen missen elkaar en ze missen de juf of meester. En dit is nog belangrijker dan het missen van wat lesstof!

Het is dus voor kleuters niet zo belangrijk dat ze alle lesstof beheersen. De concentratieboog is nog niet groot en spelen is belangrijker dan leren, zo leren ze namelijk het meest. Geef ze knutselwerkjes, laat ze lekker verven en buiten spelen. Thuis lesgeven aan je kleuter is best lastig, gelukkig is het einde in zicht en mogen ze bijna weer naar school. Maak er dan ook maar niet een te groot ding van

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!